Технологията за обогатяване на уран с помощта на лазер е

...
Коментари Харесай

Обогатяват уран с помощта на лазер за евтино ядрено гориво


Технологията за обогатяване на уран благодарение на лазер е подготвена за практическа реализация
(снимка: Global Laser Enrichment)

Съединените щати ще пуснат първото в света оборудване за обогатяване на уран благодарение на лазери. Това ще обезпечи на ниска цена гориво във всевъзможен размер, съгласно упованията на енергийните специалисти.

Обогатяването на натурален уран и боклуци благодарение на лазери е доста по-евтино в сравнение с с центрофуги и може изцяло да обезпечи нужното гориво за американската нуклеарна енергетика. Първият лазерен модул за обогатяване на уран – Global Laser Enrichment (GLE) на едноименната компания – излезе от етапа на тестови тествания и ще бъде доставен на място за практическо потребление в Съединени американски щати. Инсталацията е създадена и тествана от австралийската компания Silex Systems, заяви World Nuclear News.

Днес нуклеарната енергетика на Съединени американски щати е сериозно подвластна от доставката на обогатен уран от Русия. Освен това всички бъдещи перспективни американски нуклеарни реактори, които ще се нуждаят от гориво HALEU (висококачествен нискообогатен уран), зависят от съветските доставки. По-специално, компанията Global Laser Enrichment, основана за работа в Съединени американски щати от австралийската Silex Systems и канадската Cameco, се опита да се измъкне от тази взаимозависимост. По нужда в плана се включват и локални играчи като General Electric, които привлякоха дългогодишния си сътрудник – японската Hitachi.
още по темата
Съгласно проекта, GLE трябваше да построи цех за обогатяване на уран в Уилмингтън (Северна Каролина, САЩ) благодарение на лазерни системи. Обещаната продуктивност на централата беше от 3,5 до 6 милиона EPP/година (работни единици за делене, които за по-лесно схващане на мащаба условно могат да бъдат приравнени към кг гориво). Ако всичко вървеше по проект, Съединени американски щати щяха да получат мощна сепарираща апаратура с доста ниска цена, която даже би им разрешила да претендират за международно водачество в тази област. Но не се получи.

В края на 2019 година General Electric и Hitachi, разочаровани от плана, продадоха дяловете си в GLE на създателите – Silex Systems (51% от акциите) и Cameco (49%). В самата Австралия със закон е неразрешено обогатяването на уран и построяването на нуклеарни реактори. Въпреки това технологията продължи да се развива и Silex Systems съумя да сътвори пилотна апаратура, близка до комерсиалната, която с присъединяване на американците беше тествана в употреба през последните 8 месеца. Сега модулът ще бъде изпратен в Съединени американски щати за инсталиране в оборудването на GLE.

„ Това е значим крайъгълен камък за технологията за обогатяване на уран на Silex, която показва способността на нашите лазерни системи да работят надеждно в търговски мащаб за дълго време “, сподели ръководещият шеф и основен изпълнителен шеф на компанията – Майкъл Голдсуърти.

В момента модулът се извежда от употреба и се пакетира за изпращане до оборудването на GLE в Уилмингтън, Северна Каролина, където се чака да бъде конфигуриран преди края на тази година. Успоредно с това Silex Systems създава спомагателни идентични модули на лазерна система, нужни за търговски демонстрационен план, като всички те ще бъдат доставени в Уилмингтън до края на 2023 година

Според проектите на GLE, комерсиален пилотен демонстрационен план би трябвало да проработи доникъде на 2020 година, след което времето за огромно внедряване ще бъде оценено по-точно. Като цяло комерсиалните интервенции се чака да стартират през 2027 година според от пазарното търсене и други фактори.

Проектът SILEX (Separation of Isotopes by Laser EXcitation) се корени във военната нуклеарна стратегия на Южна Африка. След нуклеарното разоръжаване на страната лазерната технология отиде в Австралия и на нейна база беше основана компанията Silex Systems Ltd..
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР