Технологията ще се използва за предсказване на явления и процесиЕдна

...
Технологията ще се използва за предсказване на явления и процесиЕдна
Коментари Харесай

БАН започва квантови изследвания в близките години

Технологията ще се употребява за предсказание на феномени и процеси

Една от задачите на квантовия център ще бъде да се предсказват някои неподходящи феномени и процеси, съобщи акад. Чавдар Руменин (снимка: Bloomberg TV Bulgaria)

Проектът на Българска академия на науките и още няколко научни организации за Център за подготвеност по квантова връзка, интелигентни системи за сигурност и ръководство на риска следва да се осъществя изцяло, заяви специалист от Академията пред Bloomberg TV Bulgaria.

„ Създаването на подобен център е в действителност постижение и за България, и за сътрудниците ни от Европейски Съюз. Той започва преди към година и половина и към този момент завършва като строително-монтажни действия и инсталация. Това е един интердисциплинарен план, ориентиран към квантовата връзка ”, съобщи акад. Чавдар Руменин от Института по редовно инженерство и роботика към Българска академия на науките.
още по тематиката
Една от задачите на центъра ще бъде да се предсказват някои неподходящи феномени и процеси от сериозната инфраструктура и от човешкия темперамент, добави той в предаването „ Бизнес старт ” с водещ Живка Попатанасова.

„ Ще се разиграват стратегически игри. За идващите три години задачата е да стартираме научни проучвания ”, сподели акад. Руменин.

Квантовите технологии са бъдещето. За момента нищо по-авангардно и новаторско не съществува, акцентира ученият. Европейската комисия е дала 90% от средствата и за нашия център, и за други центрове, а останалите 10% са от Министерството на образованието и науката.

Ще бъде изработен информационен пробен канал за предаване на криптирана и декриптирана връзка. „ Ще има опция да се криптира информация и да бъде пренасяна посредством фотони. Това е квантово свойство на светлината, с което се характеризира светлинният лъч. Този лъч се дели на две елементи, които носят информация ”, разясни акад. Руменин.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР