Технологията ще създаде слой на свръхинтелект в мозъка на човека

...
Технологията ще създаде слой на свръхинтелект в мозъка на човека
Коментари Харесай

Илон Мъск обеща скорошно чипиране на хората

Технологията ще сътвори пласт на свръхинтелект в мозъка на индивида

Следващата година можем да вграждаме Neuralink в човешкия мозък, споделя Илон Мъск
(снимка: стопкадър Joe Rogan / YouTube)

Много скоро т ехнологията Neuralink, която ко мбинира опциите на човешкия мозък и компютъра, ще се тества на хора, съобщи Илон Мъск, създател на Tesla и SpaceX, в подакст на Джо Роган.

В идеалния случай технологията би трябвало да сътвори симбиоза сред хората и изкуствения разсъдък, счита нашумелият американски бизнесмен, посветил живота си на революционни планове.

„ В известна степен към този момент сме киборги. Имаме смарт телефони, преносими компютри и други устройства. Днес, в случай че сте не запомнили смарт телефона си вкъщи, ще се почувствате по този начин, като че ли ви липсва някой от крайниците. Отчасти към този момент сме киборги ”, споделя Мъск, представен от Tesmanian.

Компанията Neuralink, един от създателите на която е самият Мъск, създава от няколко години ултратънки електроди, които се вграждат в мозъка, с цел да подтикват невроните. Сега задачата на компанията е да приспособява технологията за лекуване на пациенти с квадриплегия (частична или цялостна парализа на всички крайници), подбудена нормално от увреждане на гръбначния мозък.

По време на подкаста Мъск споделя по какъв начин имплантът ще бъде подложен в човешкия мозък: „ Ние безусловно отрязваме парче от черепа и по-късно инсталираме там устройството Neuralink. След това нишките на електрода се свързват доста деликатно с мозъка и всичко се зашива. Устройството ще взаимодейства с всяка част на мозъка и ще може да възвърне изгубеното зрение или функционалност на крайниците ”.

Размерът на дупката в черепа ще бъде не по-голям от пощенска марка. „ След като всичко е зашито и излекувано, никой няма даже да допусна, че имате конфигурирано това нещо [в главата] ”, твърди Мъск.



Технологията Neuralink беше показана публично през 2019 година Тогава стана известно, че компанията създава специфичен чип N1. Предполага се, че четири такива чипа ще бъдат конфигурирани в човешкия мозък. Три от тях ще бъдат ситуирани в региона на мозъка, виновна за подвижността, е един – в соматосензорната област (отговорна за чувството от тялото ни на външни стимули).

Всеки чип има доста тънки електроди, колкото човешки косъм, които ще бъдат вградени в мозъка с лазерна акуратност благодарение на особено устройство. Тези електроди ще подтикват невроните.

Чиповете ще бъдат свързани към индуктивна бобина, която от своя страна е обвързвана с външна батерия, конфигурирана зад ухото. Окончателната версия на устройството Neuralink може да бъде обвързвана безжично посредством Bluetooth. Благодарение на това, парализирани хора ще могат да управляват своите смарт телефони, компютри, както и усъвършенствани протези на крайниците.

Миналата година Мъск сподели, че прототипният чип е сполучливо конфигуриран и тестван на маймуна и мишка. В опита с приматите са взели участие водещи специалисти от Калифорнийския университет. Според Мъск, резултатът е бил извънредно позитивен.

По-рано той изясни, че мозъкът се състои от две системи. Първият пласт е лимбичната система, която управлява предаването на невронни импулси. Вторият пласт е мозъчната кора, която управлява лимбичната система и работи като пласт на интелекта. Neuralink може да се трансформира в трети пласт, който е над останалите два и работи дружно с тях.
още по тематиката
„ Възможно е да има трети пласт, в който ще бъде ситуиран цифровият свръхинтелект. Той ще бъде доста по-умен от мозъчната кора (кортекса), само че в това време ще може да съжителства умерено с нея, както и с лимбичната система ”, разяснява Мъск.

Един ден Neuralink може разреши на хората да поддържат връзка между тях без думи, на телепатично равнище. „ Ако скоростта на развиване непрестанно се усилва, може би това ще се случи след 5-10 години. Това е в най-хубавия случай. Най-вероятно след 10 години ”, прецизира Мъск.

Според него, Neuralink ще може да възвърне изгубеното зрение, даже при увреждане на зрителния нерв. Освен това технологията ще може да върне и изгубения слух.

„ Ако имате епилепсия, Neuralink ще може да разпознава лезията и да предотврати офанзива, преди тя да стартира. Технологията ще се оправи с доста болести. Например, в случай че човек получи удар и загуби мускулен надзор, следствията също могат да бъдат поправени. При заболяването на Алцхаймер Neuralink може да помогне за възобновяване на изгубената памет. По принцип технологиите ще могат да решат всеки проблем, обвързван с мозъка ”, убеден е Илон Мъск.

Съоснователят на Neuralink споделя обаче, че следва още доста работа. „ Хората не са тествали технологията, само че това ще се случи скоро. Мисля, че през идната година можем да вграждаме Neuralink в човешкия мозък ”, твърди Мъск.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР