Технологията превръща снимките във вибрации и добавя аудиоУмното стъкло показва“

...
Технологията превръща снимките във вибрации и добавя аудиоУмното стъкло показва“
Коментари Харесай

Смарт-стъкло на Ford „показва“ света на незрящите

Технологията трансформира фотосите във трептения и прибавя аудио

Умното стъкло „ демонстрира “ окръжаващата среда посредством трептения и тон

Автомобилният производител Ford разкри новаторска технология, която оказва помощ на слепи и хора с нарушено зрение да „ виждат “ окръжаващия свят до момента в който пътуват. Системата се назовава Feel The View и се базира на „ умeн “ прозорец, посредством който хората безусловно усещат средата към тях.

Feel The View снима местността зад стъклото на автомобила и я трансформира във висококонтрастни черно-бели изображения. След това благодарение на специфични светодиоди картините се проектират на стъклото.

Когато човек със едва зрение се допре до стъклото, той усеща осцилация – всеки от 225-те оттенъка на сивия цвят вибрира с друга степен на активност. Подобен тактилен контакт пресъздава околния пейзаж във въображението на индивида.

Освен това в системата е очакван образован гласов помощник. С помощта на логаритми за изкуствен интелект той прибавя аудио-описание към пресъздаването изображение.

Feel The View се създава с присъединяване на стартъпа Aedo

Към момента Feel The View се намира на пробен стадий. Предполага се, че в бъдеще технологията може да се появи под някаква форма в комерсиалните коли на Ford. В нейната разработка вземат участие FordSollers (съвместна компания на Ford и Sollers) и стартъпът Aedo.

„ Искаме да създадем живота на хората по-добър. Този план е фантастична опция да помогнем на пасажерите с нарушено зрение да се любуват на окръжаващите ги пейзажи “, споделят от Ford.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР