Технологията претърпя съществени промени в последните годиниСъвременните OLED телевизори имат

...
Технологията претърпя съществени промени в последните годиниСъвременните OLED телевизори имат
Коментари Харесай

OLED телевизорите: наистина ли матриците изгарят?

Технологията претърпя основни промени в последните години

Съвременните OLED тв приемници имат доста по-дълъг живот на екраните
(снимка: CC0 Public Domain)

Дисплеите с органични светодиоди (OLED) безспорно са най-хубави във връзка с цветопредаване, контрастност, дълбочина на черното, време за реакция и други характерности. На тях обаче се приписва значителен минус, заради който някои консуматори се ориентират към по-простите, само че надеждни QLED решения.

Става въпрос за изгарянето на OLED матриците в актуалните тв приемници. Струва ли си да се страхувате, по какъв начин производителите се борят с него и по какъв начин да предотвратите появяването на този противен недостатък?

Защо матриците изгарят?

OLED технологията не е нова. Първите модели бяха пуснати на пазара от LG при започване на 2010-те години. И по това време изгарянето беше изчерпателен минус на всички OLED тв приемници. Това се дължи на обстоятелството, че матрицата употребява органични съединения, които имат интервал на полуразпад, т.е. те губят свойствата си с течение на времето, и то много бързо.

Технологични усъвършенствания

С развиването си, OLED технологията претърпя редица промени. Една от основните е смяната на състава на самите органични съединения. Водородът беше сменен от по-тежкия, по-издръжлив и топлоустойчив деутерий.

В допълнение, производителите в лицето на LG отчасти взеха решение казуса с остатъчното изображение и изгарянето като цяло: тв приемниците с OLED матрици започнаха да се допълват с набори от стратегии за сигурност, като OLED Care и Screensaver. Те наблюдават яркостта на статичните изображения или обособени детайли, изключват екрана при дълги интервали на безучастие и започват логаритъм за възобновяване след дълги сесии.

Всичко това доста удължи живота на органичните диоди и разреши да се избегне изгарянето на матриците при продължителна и интензивна приложимост.

Как да предотвратим изгаряне

Въпреки усъвършенстването на технологиите, има редица сюжети, при които ресурсът на матрицата и диодите се изразходва доста по-бързо. Ето няколко правила, които, в случай че ги спазвате, ще можете да избегнете повреди и да получите непрекъснато висококачествена картина през целия живот на тв приемника:

Не допускайте престои. Статичните изображения са един от главните врагове на OLED екраните. Не оставяйте менюто и приложенията на Smart TV включени за дълго време. Опитайте се да не пускате тв приемника във фонов режим. Ако гледате телевизионни стратегии и друго наличие със статични детайли (табло с резултати в спортни мачове или икона на YouTube канал в ъгъла), сменяйте стратегиите, които гледате, по-често или стартирайте стратегия за възобновяване на диоди (поне 2 пъти годишно при постоянна употреба).

Регулирайте яркостта. Модерните OLED тв приемници имат вградени датчици за светлина и могат независимо да контролират яркостта на изображението – тук не е належащо да променяте нищо. Ако тв приемникът ви няма такава функционалност и осветлението ви разрешава да намалите яркостта, без да навредите на наситеността, тогава е по-добре да намалите този индикатор с 10-20%.

Не деактивирайте системите за отбрана. Софтуерът за отбрана от раздела OLED Care би трябвало постоянно да е включен. Той сработва незабавно, само че въпреки всичко си коства да ревизирате дали е задействан.

Не купувайте демонстрационни образци. Телевизорите за демонстрационни цели постоянно се оферират с добра отстъпка. Но до момента в който това не е толкоз сериозно за LED и QLED моделите, по-добре не купувайте демонстрационни тв приемници с OLED екрани.

Заключение

OLED екраните имат понижен живот на диодите и са склонни към изгаряне, само че в актуалните модели от най-новите генерации (след 2021 г.) този проблем е изгубил своята новост, заради промени в състава на диодите и защитните функционалности.

В по-голямата си част слуховете за критичността на изгарянето са артикул на маркетинговите действия на съперниците, които разпространяват личните си екрани, употребяващи квантови точки (QLED).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР