Технологията намалява разходите за извеждане на сателити в орбитаОтпечатване на

...
Коментари Харесай

Ще печатат сателитните антени директно в космоса

Технологията понижава разноските за извеждане на спътници в орбита

Отпечатване на сателитни антени непосредствено в космоса е замислила японската компания Mitsubishi Electric. Новата технология, основана на 3 D щемпел, дава обещание да понижи доста разноските за извеждане на спътници в орбита.

В основата на технологията, патентована от японската компания, е нова формула на фотополимер – материал за 3D принтер, който се втвърдява под въздействието на слънчевата ултравиолетова радиация.

Mitsubishi технологията, като симулира галактическите условия на Земята и отпечата параболична сателитна антена 16,5 см. Отпечатаната антена сподели същите резултати като други антени, създадени въз основата на обичайни технологии.

Сателитите ще се снабдят с по-големи и леки антени, с помощта на 3D печата
(снимка: Mitsubishi Electric)

Работата на сателитната антена зависи от нейния размер: колкото по-голяма е тя, толкоз по-добре приема и предава сигнала. При изстрелване на спътници обаче размерът е сериозен проблем: огромната антена заема прекалено много място и също така би трябвало да е задоволително здрава, респ. тежка, с цел да издържи изстрелването. Но колкото по-тежък е спътникът, толкоз по-скъпо е изстрелването му.

Ако антената се отпечатва в космоса, тя може да бъде направена доста по-тънка и по-лека, защото отпада тежкото механично влияние при изстрелването. Така новата технология разрешава освен да се спестят пари, само че и да се усъвършенства работоспособността на спътниците: дребните спътници ще се снабдят с доста по-големи антени, в сравнение с имат през днешния ден.

Ефектът от новата технология не се лимитира единствено до антените. Според Mitsubishi, технологията отваря благоприятни условия за галактическо 3D печатане на огромни структури, които въобще няма да се поберат в товарното поделение на транспортен съд. Новият фотополимер също така е топлоустойчив – устоя на температури до 400°C, което е изцяло задоволително за изискванията в околоземна орбита.
още по темата
И най-после, този материал се оказва подобаващ за работа във вакуум, защото не изисква О2 от въздуха, с цел да предотврати прекомерно бързото си сгъстяване. А потреблението на естествена UV светлина в допълнение понижава потреблението на сила от принтера.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР