Технология за 3D печат с множество синхронно работещи дюзи може

...
Коментари Харесай

Многодюзова технология обещава революция в 3D печата


Технология за 3D щемпел с голям брой синхронно работещи дюзи може да форсира построяването на обектите (снимка: университет „ Рютгерс “)

Въпреки че технологията за 3D щемпел продължава да се усъвършенства, тя към момента е лимитирана от релативно дългите времена за „ щемпел “. Нова технология може да промени това, като употребява по едно и също време голям брой дребни дюзи за щемпел вместо една огромна.

В стандартния 3D принтер по метода FDM (моделиране посредством отсрочване на разтопен материал) разтопената пластмаса или смола се екструдира през една дюза, изграждайки тримерен обект посредством поредно отлагани пластове един върху различен. Пластовете се свързват един с различен, до момента в който се охлаждат. По време на процеса на щемпел дюзата се движи през печатащото легло посредством конструкция, известна като портал.

Отпечатването на огромни обекти по този метод може да отнеме много време. Процесът може да се форсира посредством потребление на по-голяма дюза – като по този метод се нанася повече материал едновременно – само че това води до по-големи обособени пластове материал, което придава на готовия обект по-груб външен тип, „ с по-ниска разграничителна дарба “.

Сега учени от университета „ Рютгерс “ са създали технология за потребление на голям брой дюзи по едно и също време: Multiplexed Fused Filament Fabrication (MF3). Технологията разчита на няколко дребни дюзи, които са инсталирани на един портал. Докато този портал се движи, всяка дюза без значение екструдира или задържа материал, според от местоположението си по отношение на обекта, който се печата.
още по темата
Това значи, че другите секции от обекта се отпечатват по едно и също време, от релативно тънки пластове материал. В резултат на това обектът се отпечатва по-бързо, само че и с доста висока разграничителна дарба.

„ Ядрото на нашата технология е програмен продукт, който сме създали, с цел да направляваме отлагането на материала посредством всяка дюза – макар че всички дюзи следват една и съща траектория на придвижване “, споделя водещият академик Джеръми Клийман.

„ Ние разработихме и термична симулация, с цел да ни помогне да разберем по-добре свързването… Чрез конфигуриране на разнообразни параметри можем да подсигуряваме, че отсрочената нишка ще се свърже вярно с авансово охладената нишка, която е прилежаща “, разяснява ученият.

Освен за печатане на единични огромни обекти, MF3 може да се употребява и за създаване на голям брой дребни обекти по едно и също време. И като спомагателен бонус, в случай че една от дюзите се повреди, софтуерът трансформира процеса на щемпел, тъй че една или повече от другите дюзи да поемат ролята на развалената.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР