Технология, разработена от учени от университета в Абърдийн, ще бъде

...
Технология, разработена от учени от университета в Абърдийн, ще бъде
Коментари Харесай

Учени подготвят мисия до Марс в опит да докажат теория за водата там

Технология, създадена от учени от университета в Абърдийн, ще бъде изпратена на Марс в опит да се потвърди, че на повърхността на планетата може да се образува вода, оповестява ДПА.

Устройството, основано от катедрата по планетарни науки на университета, ще следи развой, който съгласно учените води до формиране на вода на планетата, само че в никакъв случай не е бил следен до момента.

Първоначално инструментът трябваше да бъде изпратен на Марс по време на галактическа задача, създадена от Европейската галактическа организация и Роскосмос, само че тя беше замразена след нахлуването на Русия в Украйна предходната година.

С финансиране от Космическата организация на Обединеното кралство устройството ще бъде качено на идна японска задача до Марс, планувана да се реализира през идващите пет до 10 години.

Течна вода в никакъв случай не е била следена на повърхността на Марс, само че учените считат, че неповторими соли на повърхността всмукват водата от атмосферата и създават течна вода под формата на солен разтвор през нощта, когато температурата е най-ниска.

Разработената в университета технология, наречена „ Хабит “ - Habit (Habitability: Brine Irradiation and Temperature), ще се опита да записва този развой.

Апаратурата ще бъде заредена с тип соли, за които е известно, че съществуват на Марс. Това ще разреши на екипа да следи дали и по какъв начин солите всмукват влагата от атмосферата и дали създават вода.

Устройството ще изследва също по този начин количеството на водните пари в атмосферата, дневните и сезонните вариации на температурата на почвата и въздуха, както и равнищата на ултравиолетовата радиация.

Професор Хавиер Мартин-Торес, началник на катедрата по планетарни науки, ще показа „ Хабит “ на представители на Космическата организация на Обединеното кралство в централата на Японската организация за аерокосмически проучвания в Токио този месец. След това той ще изнесе брифинг за технологията на Международния симпозиум по галактически технологии и просвета.

" Много сме признателни и разчувствани, че имаме тази нова опция да доставим „ Хабит “ на Марс посредством Космическата организация на Обединеното кралство и японската галактическа стратегия. Въпреки че ще би трябвало да създадем някои дребни акомодации, с цел да подсигуряваме, че „ Хабит “ е съчетаем с японското съоръжение. Тази работа обаче е незначителна спрямо годините на проучвания и разработки, които към този момент са осъществени по устройството, с цел да стигнем до този стадий ", сподели професорът. „ Преди това имах опция да работя по различен инструмент - Rover Environmental Monitoring Station (REMS), който сега се намира на марсохода „ Кюриосити “ на НАСА “, сподели ученият и добави: „ Приятно е чувството да видя фотосите на REMS на Марс и да мога да кажа, че в миналото съм държал този апарат в ръцете си “.

Ако задачата се реализира по проект, „ Хабит “ ще стане първият европейски инструмент за потребление на ресурсите на място, който ще бъде ситуиран на повърхността на друга планета, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР