Технологиите вече са част от ежедневието на българските потребители. Две

...
Технологиите вече са част от ежедневието на българските потребители. Две
Коментари Харесай

За една година трафикът през 5G ULTRA се е увеличил осем пъти

Технологиите към този момент са част от всекидневието на българските консуматори. Две години след старта на първите 5G мрежи в света технологията от пето потомство към този момент е налична и у нас. Необходимо изискване за достъп до мрежата е потребителите да разполагат със съвместимо 5G устройство и подобаващ тарифен проект, а на българския пазар А1 предлага богат избор както от 5G устройства, по този начин и от тарифни проекти, в това число с неограничени мегабайти. 5G мрежата на А1 започва в края на ноември 2020г. Една година по-късно може да се похвали с осем пъти по-голям трафик и 3,5 пъти по-висока от междинната скорост на събаряне.

Данните за потребителската интензивност през 5G ULTRA са впечатляващи - трафикът е достигнал растеж от 771% за последните 7 месеца (април-октомври 2021 г.), а дейните клиенти на 5G са нарастнали с 448% за същия интервал. Само за октомври потреблението в 5G мрежата на А1 надвишава 90 ТВ.
 S
А1 показва, че трафикът към тяхната 5G мрежа е концентриран главно в по-големите градове в страната, където е и най-големият брой интернет консуматори. Най-активни са в столицата с 54%. След София следват Варна с 9%, а в Пловдив се генерира 8% от трафика през 5G мрежата на А1. На четвърто място се подрежда Бургас с 5%, следван от Стара Загора и Велико Търново, които генерират по 3% от 5G трафика. През летния сезон тази година А1 отбелязва доста нарастване на трафика през 5G ULTRA и в морските курорти Несебър и к.к. Слънчев бряг, който е сравним с постигнатия в регионални градове.

Интересът на потребителите към мрежата от пето потомство на А1 се дължи най-вече на светкавичната скорост, която телекомът им дава. 5G ULTRA беше отличена от Ookla като най-бързата 5G мрежа в България за 2021 година. Най-високи междинни скорости са били регистрирани в 5G ULTRA и при без значение на асоциация „ “, извършено в края на октомври 2021 година в 9 града в страната.
 S
Значителен фактор за интензивното повишаване на потребителската интензивност през 5G ULTRA за последните 7 месеца e и развиващият се пазар на устройства, съвместими с мрежата. Портфолиото на телекома от смарт телефони, поддържащи 5G, непрестанно се обогатява и към този момент включва повече от 40 модела. През октомври тази година най-голям трафик през 5G ULTRA идва от смарт телефони с операционна система Android - 44,3%. Устройствата с iOS операционна система генерират 38,4% от трафика през мрежата. А останалите 17,3% се основават от консуматори, възползващи се от услугата на А1 за домакински интернет през 5G мрежа – .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР