Технологиите промениха ежедневието ни и имат все повече приложения в

...
Технологиите промениха ежедневието ни и имат все повече приложения в
Коментари Харесай

Учени създадоха гъвкава батерия, която може да се пере

Технологиите трансформираха всекидневието ни и имат от ден на ден приложения в интелигентните ни домове. От дълго време се опитва и с концепцията за вграждане на електронни съставни елементи в облекла. Един от най-атрактивните опити в тази сфера е умното яке на Гугъл и Levi`s, което разрешава да правим позвънявания и да вършим селфита.

Вграждането на електронни съставни елементи в тъканите на облеклата може да има голям брой забавни приложения. Oт датчици които проучват мускулната интензивност и дишането до опция за правене на фотоси и приемането на позвънявания. Съществен проблем на концепцията е създаването на източници на сила, които са задоволително гъвкави.

Eкип от откриватели на University of British Colombia също търсят различни решения и са създали неповторима по рода си батерия. Учените основават първообраз в лабораторни условия, който с изключение на гъвкавия дизайн може да продължи да работи, даже когато се мие или пере неведнъж, осведоми NewAtlas.

Разработката им превъзхожда други сходни датчици и модули, защото се възползва от последните софтуерни нововъведения. Вместо да употребяват литиево-йонна батерия в твърда обвивка във външната част се употребява различно решение, което включва цинк и манганов диоксид. Това съединяване е уместно, защото се отличава с ниска цена и висока степен на сигурност.

Следващата стъпка е тези материали да бъдат раздробени на по-малки части, които се вграждат в полимер. Така се реализира резултата на ултратънки и разтегливи пластове, като доста от тях са подредени един върху различен и оформят финалната конструкция. Съчетанието сред цинк и манган е и по-безопасно за кожата.

Гъвкавата батерия може да се разтегне на два пъти повече от естествената си дължина и резервира 75% от потенциала си при 500 цикъла на зареждане и разреждане.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР