Технологии за изкуствен интелект и машинно обучение, вградени на ниво

...
Технологии за изкуствен интелект и машинно обучение, вградени на ниво
Коментари Харесай

Изкуственият интелект започва да превзема смартфоните

Технологии за изкуствен интелект и машинно образование, вградени на равнище процесор, стартират да навлизат последователно в смарт телефоните. Това отбелязва нов отчет на анализаторската компания Counterpoint Technology Market Research, написа TechNews.

Пионер в това направление е Apple, която интегрира в новите си флагмани iPhone 8 и iPhone 8 Plus 64-битов чип A11 Bionic с поддръжка на изкуствен интелект (ИИ). Според специалистите, в околните няколко години всички устройства на Apple ще стартират да употребяват ИИ процесори и през 2020 година компанията ще се утвърди като максимален състезател на пазара за ИИ чипове.

В същата посока работи Huawei, която през септември т.г. сподели процесора HiSilicon Kirin 970 с невронен процесор (NPU, Neural Processing Unit). Чипът е в основата на новите смарт телефони Mate 10 и Mate 10 Pro, които бяха оповестени публично тази седмица в Мюнхен.

В близко време към ИИ наклонността ще се причисли и водещият производител на мобилни процесори Qualcomm. Очаква се през 2020 година американската компания да излезе на второ място по размер на доставките на ИИ чипове, изпреварвайки Samsung и Huawei, предвижда Counterpoint.

През 2018 година смарт телефоните с поддръжка на изкуствен интелект на равнище процесор ще заемат 16% от общия размер на доставените на пазара устройства, а към 2019 година делът им ще се усили до 26%. В края на десетилетието ИИ чиповете ще участват във всеки трети нов смарт телефон на пазара, а сумарните им продажби ще превишат половин милиард.

Технологиите за изкуствен интелект и машинно образование ще разрешат на смарт телефоните да извършват комплицирани задания, включително превод на езици в режим на действително време, фото- и видеозаснемане с високо качество, с помощта на автоматизираната конфигурация на оптиката съгласно изискванията на околната среда и други

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР