Технологии Какво трябва да знаем за eSIM картите Постепенно те

...
Технологии Какво трябва да знаем за eSIM картите Постепенно те
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за eSIM картите

Технологии Какво би трябвало да знаем за eSIM картите Постепенно те може да стартират да изместват обичайните SIM карти  Мартин Дешев 21 април 2020, 17:26  Какво би трябвало да знаем за eSIM картите Източник: iStock
азвитието на мобилните телефони през последните няколко десетилетия е много динамично. Днес смарт телефоните са радикално по-различни по отношение на своите прародители от 90-те години на 20-ти век да вземем за пример. Но имат и една обща допирна точка – SIM картите.

Дори и най-модерните смарт телефони през днешния ден към момента разчитат на SIM карта, с цел да могат да се свържат с мрежата на мобилния оператор. И въпреки пластиката към чипа да е доста по-малка, самата технология си е на практика същата. А това се оказва прочут проблем за по-нататъшното развиване на мобилните телефони.

Модерните смарт телефони сега разчитат на така наречен Nano SIM карта. Пластмасата към чипа е съвсем изцяло махната, само че размерите на самия чип са си същите както преди. Освен това е необходим и физически порт, в който картата да се слага. Тези два фактора основават ограничавания в създаването на смарт телефоните.

Производителите би трябвало да преценяват повече място, да прибавят слотове и така нататък А днешните смарт телефони, въпреки и много огромни, са и огромно предизвикателство за инженерите. С толкоз доста технологии и датчици в тях, всеки квадратен милиметър е от голяма важност.

Именно тук е мястото на eSIM картите. Името идва от фразата „ Embeded SIM”, т.е. вградена SIM карта. eSIM са още по-малки и от Nano SIM картите – съвсем на половина. Освен това са вградени в самия телефон и няма потребност от порт. Така се икономисва много скъпо пространство в корпуса на смарт телефона, което може да се оползотвори за по-мощен хардуер, по-добро изстудяване, по-добра камера, по-голяма батерия.

Друга изгода е по-голямата независимост за дизайнерите. Липсата на физически порт значи повече благоприятни условия за уместно позициониране на останалите съставни елементи, което е добре пристигнало за сгъваемите смарт телефони да вземем за пример.

Предимства за потребителите

И до момента в който eSIM е добре пристигнала за производителите, то измежду преимуществата за потребителите е и по-лесното активиране на услуга, когато човек пътува в чужбина. Вместо да търси да купува SIM карти, той ще може непосредствено от уеб страницата или мобилното приложение на определения оператор да си задейства определен проект. В взаимозависимост от устройството и оператора, една eSIM карта ще може да се употребява и за повече от един номер.

Как се употребява

еSIM прибавя нови софтуерни настройки в телефона. Чипът е програмируем, което значи, че данните в него могат да се трансформират. А това става посредством въвеждането на код, който ще се дава от оператора. В някои случаи телекомите оферират и лични мобилни приложения, които в допълнение улесняват настройката и активирането на разнообразни проекти и пакети.

Къде се употребява

Като технология, eSIM не е нещо ново, само че много време стандартът се усъвършенстваше. Сега той е финализиран и подсилен от организацията GSMA. Това му разреши да стартира последователно да навлиза както измежду някои от новите модели смарт телефони, по този начин и измежду мобилните оператори по света.

В България телекомът А1 поддържа технологията за няколко устройства. Сред тях са iPhone 11, iPhone XS, XS Max, SR, версиите на Samsung Galaxy S20, Galaxy Fold, Galaxy Z Flip и новата Motorola razr. Повечето от тях оферират и обичаен порт за SIM карти. Това е обикновено, защото ще е необходим временен интервал. Но някои от по-авангардните модели към този момент разчитат напълно на eSIM. Новата Motorola razr да вземем за пример е единствено с eSIM и по тази причина ще може да се употребява единствено с оператори, които поддържат технологията, какъвто е А1.

eSIM е неизбежното бъдеще на смарт телефоните. Това е положително бъдеще, което ще даде повече благоприятни условия както на производителите, по този начин и на потребителите. То е от изгода и за телекомите, тъй като по-лесно ще могат да притеглят нови клиенти. Ще отнеме още много време до момента в който смарт телефоните преминат напълно към eSIM, само че първите стъпки към този момент са направени.
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Автор: Мартин Дешев .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Топят ли се парите ни за втора пенсия поради рецесията  1 Вижте по какъв начин да кандидатствате за първи клас в учебните заведения  1 Поне 5 работни дни през март за безлихвен заем  1 Дават по 650 лева на служителите на реда, работещи на първа линия --> Пaрите ни  Топят ли се парите ни за втора пенсия поради рецесията Топят ли се парите ни за втора пенсия поради рецесията  Вижте по какъв начин да кандидатствате за първи клас в учебните заведения Вижте по какъв начин да кандидатствате за първи клас в учебните заведения  Поне 5 работни дни през март за безлихвен заем Поне 5 работни дни през март за безлихвен заем  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Коронавирусът и медта: Как България може да завоюва най-после? Коронавирусът и медта: Как България може да завоюва най-после?  Шумахер още веднъж ще може да стъпи на крайници Шумахер още веднъж ще може да стъпи на крайници  Карантина като за кралица: Дворецът, в който Елизабет II се крие от вируса Карантина като за кралица: Дворецът, в който Елизабет II се крие от вируса  <br> Древният хороскоп на атлантите, който разкрива личността ни <br>
Древният хороскоп на атлантите, който разкрива личността ни
Последни  <p>Съдят мъж от Видин поради погрешна информация за коронавируса</p> Съдят мъж от Видин поради погрешна информация за...  n Какво би трябвало да знаем за eSIM картите  <p>КЕВР с изключителна инспекция на &bdquo;Топлофикация София&ldquo;</p> КЕВР с изключителна инспекция на „ Топлофикация...  <p>МВнР удостовери: Има българин на кораба, отвлечен от пирати край Бенин</p> Министерство на външните работи удостовери: Има българин на кораба, отвлечен от...  Милен Цветков бил в кома, когато пристигнала Спешната помощ Милен Цветков бил в кома, когато пристигнала Спешната...  <p>Кола за скрап и получаваш дотация за нов автомобил</p> Кола за скрап и получаваш дотация за нов автомобил  Село Буковлък под 14-дневна карантина Село Буковлък под 14-дневна карантина  <p>Тръмп&nbsp;спира миграцията към САЩ</p> Тръмп стопира миграцията към Съединени американски щати  <p>Каракачанов предлага <strong>обновяване</strong> на държавния запас с <strong>български</strong> <strong>стоки</strong></p> Каракачанов предлага възобновяване на държавния запас с...  Поставиха под карантина хематологията на Поставиха под карантина хематологията на " Св. Иван...  Видео от злополуката с Милен Цветков се появи в обществените мрежи Видео от злополуката с Милен Цветков се появи в...  СЗО: Най-лошото занапред следва СЗО: Най-лошото занапред следва  <p>Извънредното съвещание на Народно събрание се провали</p> Извънредното съвещание на Народно събрание се провали  <p>Верижна злополука край София, има ранен</p> Верижна злополука край София, има ранен  Ким Чен-ун Наистина ли Ким Чен-ун е на смъртно легло  Тапирът e заплашен от незаконната продажба на пазарите в Перу Тапирът e заплашен от незаконната продажба на пазарите...  <p>Експерт: Цената на парното може да падне с 5 до 20%</p> Експерт: Цената на парното може да падне с 5 до 20%  Борисов: България облекчи 5 ограничения от през вчерашния ден и през днешния ден Борисов: България облекчи 5 ограничения от през вчерашния ден и през днешния ден  Време за равносметка в Hell’s Kitchen България Време за равносметка в Hell’s Kitchen България  Кой ще бъде „ Най-добрият виртуален екип в България (3 - 4. клас) “? Кой ще бъде „ Най-добрият виртуален екип в България (3... Всичко от през днешния ден Виц на деня От отдалеченото образование на детето, най ме кефи учителката по трудово! Днес им даде да изперат, прострат и си изчистят стаите!     Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Шумахер още веднъж ще може да стъпи на крайници Шумахер още веднъж ще може да стъпи на крайници  Коронавирусът и медта: Как България може да завоюва най-после? Коронавирусът и медта: Как България може да завоюва най-после?  Милен Цветков в очите на сътрудниците му, Марта Вачкова приказва през сълзи Милен Цветков в очите на сътрудниците му, Марта Вачкова приказва през сълзи  Милен Цветков почина в жестока злополука Милен Цветков почина в жестока злополука  Борисов: Стоката от затворените борси да отиде за бедните Борисов: Стоката от затворените борси да отиде за бедните  Българските лекари: Нека да не трансформираме лечебните заведения в морги Българските лекари: Нека да не трансформираме лечебните заведения в морги Водещи вести  Борисов: България облекчи 5 ограничения от през вчерашния ден и през днешния ден Борисов: България облекчи 5 ограничения от през вчерашния ден и през днешния ден  Милен Цветков бил в кома, когато пристигнала Спешната помощ Милен Цветков бил в кома, когато пристигнала Спешната помощ  Видео от злополуката с Милен Цветков се появи в обществените мрежи Видео от злополуката с Милен Цветков се появи в обществените мрежи  <p>КЕВР с изключителна инспекция на &bdquo;Топлофикация София&ldquo;</p> КЕВР с изключителна инспекция на „ Топлофикация София “  <p>МВнР удостовери: Има българин на кораба, отвлечен от пирати край Бенин</p> Министерство на външните работи удостовери: Има българин на кораба, отвлечен от пирати край Бенин  СЗО: Най-лошото занапред следва СЗО: Най-лошото занапред следва  <p>Защо кралица Елизабет&nbsp;II има <strong>два рождени дни</strong>?</p> Защо кралица Елизабет II има два рождени дни?  Тапирът e заплашен от незаконната продажба на пазарите в Перу Тапирът e заплашен от незаконната продажба на пазарите в Перу  <p>Кола за скрап и получаваш дотация за нов автомобил</p> Кола за скрап и получаваш дотация за нов автомобил

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР