Технологичният свят е пълен с умни хора, които изграждат, управляват

...
Технологичният свят е пълен с умни хора, които изграждат, управляват
Коментари Харесай

Идва ли краят на мита за безмерната компетентност на технологичните лидери

Технологичният свят е цялостен с умни хора, които построяват, ръководят и влагат в сполучливи компании, създаващи голямо количество нововъведения. Но скорошната вълна от провали и обрати в промишлеността сподели едно нещо: доста от нейните водачи не са толкоз умни, колкото си мислят, че са, написа Wall Street Journal.   Масови уволнения протекоха в най-големите софтуерни компании, измежду които Amazon, Meta, Stripe и естествено – в новата облага на екстравагантния милиардер Илон Мъск – Twitter. В колосите Amazon и Meta освободените от работа наброяват надлежно към 10,000 и 11,000, като уволненията се равняват на 3% от работещите в корпоративния бранш на Amazon и цели 13% от цялата работна ръка в Meta. В Stripe, въпреки и броят на уволненията да не е толкоз внушаващ – към 1000 души, това число съставлява забележителните 14% от цялата работна мощ на компанията. Twitter фиаското, проведено от Илон Мъск, с изключение на всеобщи съкращения, провокира и големи различия и диспути в обществената мрежа.    Всички компании оправдават огромните съкращения с предизвикателния стопански климат. ‘‘Основа на всяко от посочените събития в действителност е неверната човешка преценка‘‘, написа Кристофър Мимс за WSJ, съгласно който силициевата котловина от дълго време оперира върху мита, че нейната алхимия от електроника, код и ранни вложения, може да се опълчи на гравитационните закони на бизнеса, които важат за простосмъртните.    Този мит включва и убеждението, че софтуерната промишленост е цялостно единствено с способени гении, неспособни да вземат неверно решение.    Сред главните образци за края на тази заблуда е неверната преценка на Марк Зъкърбърг, че ‘‘светът няма да се промени след премахването на противоепидемичните ограничения “, предиздвикала вложителите да оценят Meta Platforms на повече от 1 трилион $ през септември 2021 година   Когато преди няколко седмици предприе съкращения на повече от 11 хиляди души, той призна във вътрешно известие до чиновниците на Meta, че онлайн търговията се е върнала към трендовете отпреди пандемията, а макроикономическите отрицателни резултати, нарасналата конкуренция и отслабналия рекламен пазар са довели до спад на приходите с повече от предстоящото.  

Пример за непросветеност можем да открием в целия безпорядък към придобиването на Twitter от най-поляризиращата фигура в модерната предприемаческа история – Илон Мъск. Освен че покупката на Twitter коства работните позиции на 3700 души, притежателят на Tesla и SpaceX, направи и други спорни решения, които не бяха изключително добре признати от потребителите на обществената мрежа. Например смяната в метода, по който работи ‘‘верификационния знак’’, обозначаващ достоверните профили, както на многото звезди, обитаващи Twitter, по този начин и на публицистите, за които верификационния бадж е значим знак, отделящ профилите им от тези на нелегитимните представители на журналистическата специалност. 
От безвъзмезден и придобиван единствено при изискванията за опция на потребителя да показа действителни идентификационни данни и да има някаква извънвсекидневна роля в и отвън Twitter, въпросната верификационна значка се трансформира в артикул, който може да бъде платен от всеки, посредством абонаментен проект за 8 $ месечно. 
 

Twitter въпреки всичко неотдавна спря програмата за верификация и засвидетелствуване на профили със синя отметка, защото броят на подправените профили в обществената мрежа се e нараснал внезапно.
Миналата седмица Мъск обаче разгласи, че предварителната версия на услугата Blue Verified ще започва на 2 декември, петък.    Twitter ще маркира профилите на физически лица и на организации с разнообразни цветове, заяви Мъск. " Златна верификация за компании, сива за държавни управления и синя за физически лица (независимо дали са известни персони или не са). Това е мъчително, само че належащо решение ", означи Мъск в обявата си в обществената мрежа.   Всички верифицирани профили " ще бъдат тествани ръчно, преди да бъдат обозначени със знак за верификация ", добави Мъск.   Мъск пази това свое решение, уповавайки се на задачата си да направи обществената платформа по-малко финансово подвластна от рекламодатели, до момента в който новините за отдръпването компаиите от платформата се усилват. 

Милиардерът също по този начин политизира цялата обстановка, обявявайки се за ‘‘пазител на свободното слово‘‘. Той отстрани възбраната на Twitter акаунта на някогашния американски президент Доналд Тръмп и разгласи, че ще даде " прошка " на други блокирани консуматори. И двете решения той взе след извършени анкети в Twitter, употребявайки израза „ Глас национален - глас Божи ".
Една по-неконвенционална страна на софтуерния свят – криптовалутите – претърпя същински срив, откакто една от най-големите компании за продан на криптовалути – FTX, оценена на стойност 32 милиарда $, разгласи банкрут.    ‘‘Сривът на FTX раздруса така и така нестабилния криптопазар, който загуби милиарди, падайки под 1 трилион. Последиците от бързото падание на FTX, евентуално доста ще повлияят бъдещето на криптовалутите, като даже могат да повлекат надолу и други по-обширни пазари.‘‘ – написа Нейтън Рейф за Investopedia.    Причината за неочаквания срив на компанията може още веднъж да бъде преписана на илюзорния имидж на безгрешните софтуерни водачи. „ Никога в кариерата си не съм виждал подобен цялостен провал на корпоративния надзор “, сподели новият изпълнителен шеф на FTX, деец в преструктурирането, който пое кормилото след оповестения от компанията банкрут. 

Взети дружно, всички неточности съществено подкопават концепцията за изключителна подготвеност, която тези компании и техните водачи демонстрираха през годините. 
Очевиден израз на смяната в настройките към тях е, че те общо са изгубили повече от 2 трилиона $ от цената си на фондовия пазар, отбелязва Кристофър Мимс за WSJ.    В последна сметка икономическите условия в действителност подтикнаха неприятните преценки на софтуерните водачи, добавя създателят. Годините на ниски лихвени проценти и тласъци от страна на централните банки означаваха, че имаше толкоз доста евтини пари в близост, че бързото им наливане в стартъпите придобиваше избран смисъл. Беше толкоз елементарно да се печелят пари, като се влага в по-късните кръгове на финансиране за бързо разрастващи се стартъпи през 2021 година, че размерът на венчър кепитъл покупко-продажбите скочи, а с това и привидната възвръщаемост от тях.   По създание вложителите се озоваха в климат, в който можеха да влагат съвсем невиждани суми и бързо да излязат от тези вложения на съвсем невиждани множители.   Осъзнаването, че тези компании не са всемогъщи по метода, по който доста хора ги възприемаха, би трябвало да промени и усещането за тях от политиците и регулаторите. Спешна ли е антитръстовата регулация на Meta, в случай че частично с помощта на грешките на самата компания, TikTok я изпреварва?, написа още създателят и прибавя в умозаключение:    ‘‘В края на краищата, хората потърпевши от този мит, не са професионалните вложители, нито водачите на компании, с техните въпреки и намалели, само че въпреки всичко неразбираеми равнища на благосъстояние. Най-потърпевши от тази заблуда са междинният вложител, пенсионерът с разрушено инвеститорско портфолио и десетките хиляди уволнени служащи. С други думи, най-потърпевшите са множеството от нас.‘‘ 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР