Технологичният гигант Nvidia съобщи, че американски служители са ѝ наредили

...
Технологичният гигант Nvidia съобщи, че американски служители са ѝ наредили
Коментари Харесай

САЩ забраниха на Nvidia да изнася чипове с изкуствен интелект към Китай

Технологичният колос Nvidia заяви, че американски чиновници са ѝ наредили да спре износа за Китай на два от най-мощните си чипове за работа с изкуствен интелект, съобщи Ройтерс.

Акциите на производителя на полупроводници поевтиняха с 6,56% в следборсовата търговия. От компанията обявиха, че възбраната визира чиповете A100 и H100, които имат за цел да ускорят осъществяването на задания за машинно образование. Тази възбрана може да попречи и на завършването на създаването на H100 – водещият чип на компанията, разгласен тази година.

Новината повлече надолу и акциите на съперника на Nvidia - Advanced Micro Devices Inc, като те поевтиняха с 3,7% в следборсовата търговия. Говорител на AMD сподели пред Ройтерс, че компанията е получила нови условия за приемане на лиценз за експорт, които ще спрат експорта на нейните чипове за работа с изкуствен интелект MI250 за Китай. Чиповете MI100 обаче няма да бъдат наранени. AMD съобщи, че не има вяра, че новите правила ще окажат значително въздействие върху нейния бизнес.

Nvidia заяви, че американски чиновници са ѝ споделили, че новото предписание „ ще адресира риска засегнатите артикули да бъдат употребявани или пренасочени към „ военна последна приложимост “ или „ боен краен консуматор “ в Китай “.

От Министерството на търговията на Съединени американски щати не са коментирали пред Ройтерс какви тъкмо са новите критерии за ИИ чиповете, които към този момент не могат да бъдат изнасяни за Китай, само че са декларирали, че преразглеждат политиките и практиките, свързани с Китай, с цел да подсигуряват, че „ съвременни технологии не попадат в неверните ръце “.

„ Въпреки че сега не сме в положение да очертаем съответни промени в политиката, ние подхващаме изчерпателен метод за използване на нужните спомагателни дейности, свързани с технологиите, крайните използва и крайните консуматори, с цел да защитим националната сигурност на Съединени американски щати и ползите на външната политика “, е споделил представител на министерството пред Ройтерс.

Съобщението алармира ескалация на американските репресии против софтуерните благоприятни условия на Китай на фона на възходящата неустановеност към бъдещето на Тайван, където се създават чипове за Nvidia и съвсем всяка друга огромна компания за полупроводници.

Nvidia съобщи, че генерирала продажби за 400 млн. $ на засегнатите чипове през това тримесечие в Китай, които могат да бъдат изгубени, в случай че китайските компании решат да не купуват различни артикули на компанията. Компанията съобщи, че възнамерява да кандидатства за изключения от правилото, само че „ няма гаранции “, че американските управляващи ще ѝ ги дадат.

Стейси Расгон, финансов анализатор в Bernstein, сподели, че към 10% от продажбите на центровете за данни на Nvidia, които вложителите са следили от близко през последните години, идват от Китай, и че ударът върху продажбите евентуално е „ управляем “ за Nvidia.

„ Това не е смяна на капиталовата теза, само че не наподобява добре “, сподели Расгон. „ Въпросът е какво ще се случи в двете страни в този момент “, сподели той по отношение на опцията за нова ескалация в бъдеще.

Забраната за чипове идва, откакто предходната седмица Nvidia към този момент предвижда внезапен спад на приходите за настоящото тримесечие на фона на по-слабото показване на гейминг промишлеността. Nvidia съобщи, че чака продажби за третото тримесечие да доближат 5,90 милиарда, което е спад от 17% по отношение на същия интервал на предходната година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР