Технологичният гигант Meta Platforms започва да криптира от край до

...
Технологичният гигант Meta Platforms започва да криптира от край до
Коментари Харесай

Meta започва да криптира от край до край съобщенията в платформите си

Технологичният колос Meta Platforms стартира да криптира от край до край известията в платформите Фейсбук и Instagram, оповестява The Wall Street Journal.

За потребителите на обществената мрежа Фейсбук и обвързваното с нея приложение Messenger това ще стартира да се случва от тази седмица.

Директните известия в Instagram също ще бъдат обхванати от криптирането по дифолт малко по-късно, евентуално през новата година, съгласно източници на WSJ.

Промяната значи, че на потребителите на Фейсбук и Instagram няма да им се постанова сами да задействат криптирането, което разрешава известията да бъдат виждани единствено от този, който ги изпраща, и от получателите им.

Meta, чиято платформа WhatsApp към този момент криптира известията, твърди, че автоматизираното пренасочвани на потребителите към криптирането от край до край подсигурява отбраната на потребителите от хакери, измамници и нарушители.

Компанията към този момент пусна криптиране като спомагателна услуга, която двама или повече консуматори могат да изберат да употребяват във Фейсбук или Instagram. Сега стартира да тества преобразуването в криптирани известия по целия свят, макар че съобщи в сряда, че може да отнеме известно време, до момента в който функционалността бъде обновена за всички консуматори на Messenger.

Докато правоприлагащите органи и други институции показват угриженост, доста бранители на неприкосновеността на персоналния живот от дълго време упорстват софтуерните компании да включат криптиране от край до край, което защищава връзките от външни лица - в това число незаконни хакери и шпиони, както и чиновници по сигурността на компанията и правоприлагащи органи.

Сред бранителите на неприкосновеността на персоналния живот, подкрепящи напъните на Meta за криптиране, е Американският съюз за цивилен свободи, който съобщи тази година, че „ подобренията на компанията в информационната сигурност посредством услугите, употребявани от милиони, са от дълго време закъснели “.

От друга страна правоприлагащите органи от години показват угриженост, че криптирането ще попречи на напъните им да се борят с престъпността – от употреба на деца до тероризъм – като предотвратява даже утвърждения от съда достъп до евентуално противозаконни връзки. През 2019 година Уилям Бар, тогавашният основен прокурор на Съединени американски щати, писа на Meta да отсрочи проектите за криптиране от съображения за социална сигурност.

В обява в блога на платформата от сряда за измененията в криптирането във Фейсбук и Messenger Meta не адресира непосредствено опасенията на правоприлагащите органи, само че показва: „ Работихме в тясно съдействие с външни специалисти, учени, покровители и държавни управления, с цел да разпознават рисковете и да изградят смекчаващи ограничения, гарантирайки, че поверителността и сигурността вървят ръка за ръка. “

Тази година Virtual Global Taskforce, интернационална коалиция от 15 правоприлагащи организации, в това число Федералното бюро за следствие, прикани софтуерните компании да премислят проектите за криптиране, които не регистрират опасенията за сигурността на децата. Коалицията се опълчва по-специално на проектите за криптиране на Meta, като ги назова целеустремен избор, който утежнява системите за сигурност, изключително във връзка с детските консуматори.

Ходът на компанията идва, до момента в който работи за справяне с необятно публикуваните проблеми с сигурността на децата във Фейсбук и Instagram. Meta сътвори работна група това лято, откакто The Wall Street Journal заяви, че логаритмите на Instagram са свързвали и разпространявали голяма мрежа от сметки, позволяващи пазаруване на полово наличие за малолетни.

Meta има намерение да включи сметки на малолетни в своята стратегия за криптиране от край до край, споделят източниците на WSJ.

Националният център за изчезнали и експлоатирани деца съобщи, че се опълчва на напъните за криптиране, които не разрешават изключения за разкриване на полова употреба на деца.

Ако Meta внедри криптиране от край до край „ без опция за разкриване на изображения на деца, които са полово експлоатирани, това ще бъде унищожителен удар за тяхната отбрана “, споделят от центъра.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР