Технологичния свят може да се определи с една единствена дума

...
Технологичния свят може да се определи с една единствена дума
Коментари Харесай

Експерт: В момента се наблюдава опасност за човечеството. Това вече е реализъм, не алармизъм

Технологичния свят може да се дефинира с една единствена дума – детонация. Практически е невероятно даже за експертите да наблюдават развиването в действително време. Човечеството е при започване на една радикална промяна на правилата на съществуването си. Това сподели доцент доктор Борис Грозданов от секция " Философия на науката “ към Българска академия на науките в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “ .  

По думите му последствията от потреблението на изкуствения разсъдък могат да бъдат обсъждани в две направления – позитивна и негативна. Изкуственият разсъдък ще даде опция за безусловно радикална смяна в браншове като опазване на здравето, фармация и обвързваните с тях браншове, уточни доцент доктор Грозданов: " Миналата седмица видяхме проява на това по какъв начин неподвижен човек проходи с помощта на Brain Human Interface. Това е доста положителен образец и ще даде късмет за хора, които до момента са били считани за нелечимо заболели, да стартират да бъдат доста по-пълноценни и здрави “, означи доцентът. 

Гостът добави, че АІ ще трансформира коренно всяка област, в която данните играят основна роля за разрешаването на даден проблем. " Много добър образец в това отношение е генетиката, тъй като там имаме големи размери от данни. Човекът е безусловно неконкурентен на един добър, натрениран АІ модел за разбор и за осъществяване на прогнози и всевъзможни други задания в големи размери от данни, като да вземем за пример генетичните морета от данни “, уточни доцент Грозданов. 

Той предвижда, че в идващите десетилетия ще следим разнообразни сфери на развиване на генетиката. " Един екип може да има за цел само здраве и лекуване на генетични болести, само че представете си различен екип, който е почитател на евгениката и който желае и има интерес по някакви аргументи да сътвори съвършения човек. Характерно за човешката пренебрежителност е да може да счита, че може да си играе на еволюционния Бог, само че може би не е рационално. Етичните въпроси са набор. В началото на спектъра са най-меките етични полезности, чието нарушение ще нанесе минимум вреди на индивида и на обществото. В другия завършек на спектъра са въпроси като опасността от анихилация на човешката цивилизация. В момента се следи развиването на такава заплаха за човечеството. Това към този момент е натурализъм, не алармизъм “, акцентира доцент Грозданов. 

Напълно действителна съгласно него е заплахата модели изкуствен интелект, основани от хора, да бъдат употребявани против хора по линия на биооръжие, фармацевтика, генетика, водене на война и доста други. " Това са личен клас закани, които са екзистенциални за огромни групи в човешката цивилизация. Друг вид закани са обществените операции. Ние се научихме да формираме визията си за живота, Вселената и всичко останало посредством цифровите данни, а същинските царе на цифровите данни напълно скоро ще станат модели изкуствен интелект. Една от вероятните закани в тази линия, за която малко хора приказват, е ерозията за истината. Говорим за офанзива върху способността на човешкия разсъдък да приказва с категорията " Истина “. Тази наша дарба е извънредно значима за нашата еволюция като тип и за способността ни да оцеляваме. Аз бих разпознал тази опасност не просто като етическа, само че като екзистенциална “, разяснява доцент Грозданов.  

Гостът уточни още, че в случай че нещо съществува под формата на цифрови данни, без значение каква е тази форма – филм, аудио, текст, статистически данни, ние можем да построим даже и в този момент модели, копия, които да са безусловно неразличими както от хора, по този начин и от изкуствен интелект на тези действителни данни. Затова би трябвало да има регулация на всички тези проблеми, добави той: " Когато страните и огромните съюзи по света осъзнаят какъв брой са разнообразни целите в тези закани, тогава същинският проблем ще бъде по какъв начин софтуерно да се борим с тях и по-късно по какъв начин да ги контролираме “, съобщи доцент Грозданов. 

По думите му поради човешката некадърност да се конкурира с изкуствения разсъдък в редица области, доста специалности са застрашени. " Със сигурност ще забележим промяна и поява на нови типове специалности и действия, които досега не са били налични, тъй като не е имало инфраструктурата, която да ги направи нужни “, сподели още доцент Грозданов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР