Технологичните тенденции са свързани с усилията за стимулиране на растежа

...
Технологичните тенденции са свързани с усилията за стимулиране на растежа
Коментари Харесай

Топ стратегически тенденции в технологиите за 2021 г.


Технологичните трендове са свързани с напъните за стимулиране на растежа в условия на пандемия
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият разсъдък, хиперавтоматизацията, разпределените облачни калкулации, интернетът на държанието – това са единствено част от трендовете, на които ще бъде зависим софтуерният свят през 2021 година, съгласно Gartner. Агенцията за пазарни разбори разкри своите прогнози, обрисувайки основните области, които организациите следва да проучат през идната година.

Много от трендовете, както може да се чака, са директно свързани с напъните за реагиране на рецесията COVID-19 и стимулиране на растежа макар пандемията. Вицепрезидентът на Gartner Брайън Бърк споделя, че има три съществени области, които образуват водещите трендове: ориентираност към хората, локационна самостоятелност и устойчиви доставки. Взети дружно, тези три области образуват нещо по-голямо от това, което съставлява сборът от трите елементи.

„ ИТ шефовете се стремят да се приспособяват към изменящите се условия, с цел да насочват бъдещия бизнес ”, отбелязва Бърк. „ Това изисква организациите да са пластични, да се образуват и реформират динамично. Най-добрите стратегически софтуерни трендове на за 2021 година вършат допустима точно тази гъвкавост ”.

Ето главните стратегически софтуерни трендове за 2021 г.:

ИИ инженеринг

Много ИТ шефове нямат нужните принадлежности за основаване и ръководство на поредицата от разработки с (ИИ). Това води до компликации при мащабиране на главните планове за неестествен разсъдък.

ИИ инженерингът може да даде опция на тези организации да осъществят своите планове, употребявайки „ ИИ прототипи ”. Имайки тактика за ИИ инженеринг, те могат да усилят продуктивността, мащабируемостта, интерпретативността и надеждността на ИИ-моделите, като в същото време дават цялостната стойност от вложенията в неестествен разсъдък, споделя Gartner.

Цялостно прекарване

Множествените прекарвания бяха показани от Gartner като съществена наклонност за 2020 година, само че в този момент компанията продължава напред към 2021 година, като отива още по-далеч: изцяло прекарване (тотално прекарване – в резюме TX). „ TX е тактика, която свързва множествените прекарвания с проучването на клиентите, чиновниците и потребителите ”, споделя Бърк. „ Gartner чака организациите, които дават TX, да надминат съперниците си по основни индикатори за задоволеност през идващите три години ”.

Изчисления за възстановяване на поверителността

За разлика от общоприетите контроли за отбрана на данните, които всекидневно са неподвижен, изчислителните действия за повишение на поверителността пазят употребяваните данни, като в същото време резервират неприкосновеността и поверителността.

Gartner предвижда, че до 2025 година 50% от огромните организации ще внедрят този жанр калкулации за възстановяване на неприкосновеността на персоналния живот за задачите на обработката на данни в „ ненадеждни среди ”. Тенденцията ще се форсира, когато спазването на и регулациите узреят и станат по-широко публикувани.

Хиперавтоматизация

Това е наклонност от няколко години, само че пандемията тласна хиперавтоматизацията още по-нагоре в стратегическата подчиненост на трендовете, споделя анализаторската компания. Използвани за бързо идентифициране, инспекция и, дейностите в посока „ да станем цифрови първенци ” се оказаха в основата на международната смяна в ерата на пандемията. Според Gartner, натрупването на настояванията на заинтригуваните страни в бизнеса е предиздвикало повече от 70% от комерсиалните организации да подхващат десетки начинания за свръхавтоматизация.

Разпределен облак

Разпределен облак е разбиране, което отбелязва разпределението на голям брой обществени облачни услуги в разнообразни физически локации, като работата на услугите остава отговорност на доставчика на обществения облак.

Тази система може да помогне на организациите с ниска инертност, потребност от понижаване на цената на данните и високи условия към съхраняването на данните. Gartner споделя, че разпределеният облак съставлява бъдещето на изчислителните облаци. Прогнозата е, че множеството платформи за облачни услуги ще дават най-малко няколко разпределени облачни услуги до 2025 година

Повсеместни интервенции

„ Повсеместни интервенции ” е понятието, с което Gartner назовава действен модел, предопределен да оказва помощ на клиентите и чиновниците да ръководят внедряването на бизнес услуги в разпределени инфраструктури. Това дава неповторимо преживяване с добавена стойност в пет съществени области: съдействие и продуктивност, сигурен далечен достъп, облачна и последна инфраструктура, количествено установяване на цифровото преживяване и автоматизация в поддръжка на отдалечени действия.

Според Gartner, 40% от организациите ще са приложили модела „ повсеместни интервенции ” за даване на виртуални и физически прекарвания на клиенти и чиновници до края на 2023 година

Мрежи за киберсигурност

Чрез разделянето на две действия – използването на политиките и вземането на решения – мрежите за разрешават идентичността да се трансформира в периметър на сигурността, като по този начин всеки може да има сигурен достъп до цифровите активи. Gartner споделя, че до 2025 година мрежите за киберсигурност ще поддържат над половината поръчки за надзор на цифровия достъп.

Интелигентно преформиращ се бизнес

Тази наклонност натъртва на подобряването на вземането на решения посредством достъп до по-добра информация и по-ефективно реагиране на нея. „ Статичните бизнес-процеси, основани за успеваемост, се разрушиха поради шока от пандемията ”, споделя Бърк. „ Докато ИТ шефовете и ИТ водачите се борят да сглобят частите назад, те стартират да схващат смисъла на способността на бизнеса да се приспособява към бизнес-промяната ”.

Интернет на държанието (IoB)

IoB е композиция от технологии, която свързва данните на даден човек (например за лицево различаване или следене на местоположението) с неговите поведенчески характерности, като да вземем за пример трендове в потреблението на съответно устройство или податливост към избрани покупки.

Това може да се употребява за влияние върху човешкото държание и наблюдаване на спазването на регулации и правила, да вземем за пример на здравните протоколи в отговор на COVID-19. Очаква се това да докара до избрани етични и публични провокации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР