Технологичните компании, фокусирани върху иновативни финансови услуги, трябва да се

...
Технологичните компании, фокусирани върху иновативни финансови услуги, трябва да се
Коментари Харесай

Финтех компаниите трудно ще успеят на пазари с добра банкова инфраструктура




Технологичните компании, фокусирани върху новаторски финансови услуги, би трябвало да се прегледат по-скоро като сътрудник на банките, изключително в страни като България, където банковата инфраструктура е доста добре развита, а самите банките създават и дават сами редица новаторски услуги. Същевременно потребителите у нас към момента нямат добре развити „ цифрови “ привички във връзка с финансовите услуги, като огромна част от потребителите избират „ кешовите “ разплащания. Правилата в директивата PSD 2 основават по-отворена среда и опция една финтех компания по-лесно и бързо да откри клиенти на новаторската си услуга и в други европейски страни. Въпреки това услугата би трябвало да се приспособява към желанията и навиците на локални консуматори, разясниха участниците в полемиката „ Финтех – опасност за банковия бранш или тласък за софтуерно развиване “.

Дискусията бе част от XX юбилеен Финансов софтуерен конгрес, проведен от ICT Media и ISACA Sofia Chapter, като своето мнение споделиха Юрий Генов, изпълнителен шеф на Банка ДСК, Кирил Кирилов, CIO и вицепрезидент на Алианц България Холдинг, Паскал Таларида, съосновател и изпълнителен шеф на Jarvis Edge, и Владислав Димитров, изпълнителен шеф на Дайс Софтуер. Модератор на полемиката бе Никола Няголов, основен съветник в ITNL Bulgaria

„ Банките в България не възприемат финтех фирмите като огромен съперник, а по-скоро като положителни сътрудници, с които желаеме да се научим да работим. Ще вървим към построяването на положителни взаимоотношения за по-добро взаимоотношение и обслужване на крайния клиент, сподели Юрий Генов. - Как обаче ще се реализира това на процедура и дали ще дадем същата оценка след 2-3 години, когато главният развой на цифрова промяна ще е завършил, към момента не е ясно? “, добави той. Според Генов образът на самите финансови институции се трансформира, тъй че тези институции скоро може да бъдат възприемани като снабдители на цифрови услуги, а не на банкови артикули.

Финтех фирмите не е опасност за банките, защото са фокусирани върху характерен аспект от обслужването, до момента в който а банките покриват доста аспекти. Финтех употребяват експертизата си точно в характерния бранш, само че и се стремят да построяват партньорства с доста играчи, съобщи Паскал Таларида. - Финтех фирмите към този момент имат значима роля, защото точно те дават отговор на тази експедитивност и действеност, която е нужна на актуалните консуматори. Основното им преимущество е гъвкавостта, само че пък вместо да се конкурират с банките, те могат да сътрудничат с тях “, добави той.

Финансовите услуги са бизнес на мащаба. Иновативен финтех състезател нможе да показва нововъведението пред своите вложители, само че с цел да се наложи тази концепция като сполучлива конструкция, пътят е доста дълъг. Азбучната истина е, че финтех като всеки различен бизнес тряба да се откри сериозна потребителска маса, която да оправдае бизнес сюжета, добави Владислав Димитров от Дайс Софтуер.

Финтех фирмите можем да ги преглеждаме като участници на световния пазар, това е концепцията на PSD 2, разяснява Няголов. - Идеята на PSD2 е да се отвори бизнеса за повече страни. За финтех компании би бил забавен районен пазар, несъмнено, с всички „ екстри “ като разноски за разкриване на офис, маркетинг старания, регулации, които даже под шапката на PSD2 остават разнообразни във всяка страна. “
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР