Технологични компании, потребители и други организации по света днес отбелязват

...
Технологични компании, потребители и други организации по света днес отбелязват
Коментари Харесай

Светът отбелязва Деня за безопасен Интернет

Технологични компании, консуматори и други организации по света през днешния ден означават Деня на безвредния Интернет.

Различни акции приканват жителите да се грижат по-добре за сигурността си във виртуалното пространство, както и да го създадат по-подходящо за деца.

Националният център за безвреден Интернет също провежда самодейност.

Според специалисти децата би трябвало да се пазят от рискове като полов тормоз, а от друга би трябвало да се научат и по какъв начин да разпознаят подправена от същинска информация, по тази причина от през днешния ден стартира национална акция, носеща името " Дни на медийната просветеност ".
Елена Стаменова - член на Младежкия панел към Националния център за безвреден Интернет:
Дигитална медийна просветеност е освен да не пишем на шльокавица, а да се ориентираме в потока от информация, който получаваме всеки ден.
Важно е да разграничаваме дали една вест е вярна или не, тъй като това трансформира нашите убеждения, може да се изложим и по този метод.
Не е добре да поддържаме подправената вест, тъй като живеем в един свят, в който е добре да се споделя истината. Малките деца учат посредством игри и е доста елементарно, когато им дадеш образци, по този метод да запомнят.
Една от другите начинания на центъра е обучаването на така наречен киберскаути. Това са петокласници, които се грижат за сигурността на съученици в Интернет.
Емануил Георгиев - планов специалист към Националния център за безвреден Интернет:
Програма " Киберскаут " е за образование, която следва модела " връстници образоват връстници ". Ние образоваме петокласници на главните правила на сигурност в Интернет. Освен механически аспект, Интернет е и обществена среда - място, където ние споделяме с други хора и това също може да носи опасности. Програмата беше класирана на 9-то място в Европа през декември.
Идеята е, че ние приготвяме тези петокласници, с изключение на да знаят тези неща, самите те да поучават и образоват своите връстници на правилата на сигурност.
Киберксаутът има три съществени функции - самичък да бъде образец за безвредно държание в Интернет, да поучава свои връстници в Интернет при проблем и да организира действия в група, тим или отряд, ги назоваваме ние, с които да предават познания на повече свои връстници. Днес наградихме тези, които са се справили най-добре с тази трета роля на киберскаута.
Днес беше показано и приложение на Националния център за безвреден Интернет, което е налично и за двете съществени мобилни операционни системи. Чрез него децата могат да изпращат сигнали, както и да се научат по какъв начин се основават сигурни пароли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР