Технологични и телеком гиганти изграждат нова сателитна 5G мрежа (снимка:

...
Коментари Харесай

Ericsson, Qualcomm и Thales изграждат 5G „неназемни“ мрежи


Технологични и телеком колоси построяват нова сателитна 5G мрежа (снимка: CC0 Public Domain)

Ericsson, Qualcomm и френската галактическа компания Thales оповестиха съдействие за тестване и създаване на 5G съгласуваност, употребявайки групи спътници в ниска околоземна орбита (LEO). За да дефинират осъществимостта на такова начинание, фирмите първо са провели серия от изследвания и симулации и в този момент са подготвени да стартират тестване на действителни случаи на потребление на 5G „ неназемни “ мрежи (5G NTN).

Според Ericsson, сходен план може да докара до „ световно покритие с широколентови данни “ при потребление на 5G смарт телефони. Тъй като 5G свързаността, предоставяна от спътниците в ниска околоземна орбита, може да обезпечи покритие в отдалечени и труднодостъпни географски региони – да вземем за пример морета и водни пътища, където липсва наземно покритие – 5G връзките най-накрая ще се разпрострат там, където до момента са работили единствено тогавашните сателитни телефонни системи.

„ Това съдействие сред Ericsson, Thales и Qualcomm Technologies ще бъде значим крайъгълен камък в историята на връзките, защото крайният резултат може всъщност да значи, че без значение къде се намирате на Земята – посред океана или в най-отдалечената гора – ще имате бърза, сигурна и рентабилна съгласуваност. Тя ще бъде налична посредством взаимна 5G сателитна и наземна инфраструктура ”, съобщи Ерик Екуден, старши вицепрезидент и основен софтуерен шеф в Ericsson.
още по темата
Подобна повсеместна съгласуваност ще е от изгода в редица сюжети, които са значими за промишлеността – в транспортния, енергийния и здравния бранш. Освен това при положение на огромни спирания на наземните мрежи при повреди и бедствия „ неназемната “ мрежа може да се употребява като аварийна.

„ Разгръщането на 5G мрежи [в космоса] бележи още една стъпка към смяна за телекомуникационната промишленост. Това трансформира разпоредбите на играта – освен във връзка с бизнес-възможностите, само че и във връзка с уменията, нужни за свързване и отбрана на милиарди хора и обекти “, сподели Филип Керие, изпълнителен вицепрезидент по тактика, проучвания и технологии в Thales.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР