Технологичната компания Hewlett Packard Enterprise (HPE) съобщи, че нейните системи

...
Технологичната компания Hewlett Packard Enterprise (HPE) съобщи, че нейните системи
Коментари Харесай

Подкрепяни от Кремъл хакери пробиха облачната инфраструктура на HPE

Технологичната компания Hewlett Packard Enterprise (HPE) заяви, че нейните системи за е-поща, основани в облака, са били пробити от същата съветска хакерска група, която по-рано този месец компрометира някои имейл сметки на Microsoft.

HPE разкрива нарушаването на сигурността в подадена предходната седмица декларация за скъпи бумаги. Инцидентът се е случил на 12 декември 2023 година и е засегнал " дребен % от пощенските кутии на HPE, принадлежащи на лица, опериращи в областта на киберсигурността, пазара, бизнес сегментите и други функционалности ".

" Компанията, благодарение на външни специалисти по киберсигурност, неотложно задейства своя развой за реакция, с цел да проверява, ограничи и в профил случая, като ликвидира зловредната активност ", се споделя в нейно изказване, представено от CNN.

HPE прибавя, че за офанзивата от предишния месец е виновна група, наричана Midnight Blizzard.

Хакерската група, която съгласно американски публични лица и специалисти е обвързвана с съветското външно разузнаване, си е спечелила репутацията на една от най-потайните и новаторски групи за кибершпионаж в света. Тя е известна също по този начин като APT29.

През 2020 година да вземем за пример хакерите употребяват програмен продукт, направен от американската софтуерна компания SolarWinds, с цел да обхванат в голям брой американски държавни организации и да получат достъп до стотици имейли сред висши чиновници на администрацията. Въпросната шпионска акция продължава повече от година и води до съществени промени в метода, по който държавното управление на Съединени американски щати пази мрежите си от хакери,

В годините по-късно APT29 продължава да употребява снабдители на програмен продукт, с цел да се пробва да проникне в американски и европейски държавни организации като част акциите си за придобиване на разследваща информация, която след това да служи на ползите на Кремъл, показват пред CNN специалисти в сферата.

Групата е изключително умела в проникването в облачни изчислителни мрежи, какъвто е случая с HPE. Според данни на ФБР хакерите са се насочили към облачни изчислителни среди още през 2018 година

Разследването на последния прочут пробив е открило, че случаят е обвързван с по-ранна офанзива и кражба на файлове в SharePoint през май. HPE декларира, че откакто е била известена за това нарушаване през юни, тя " неотложно е провела следствие и е подхванала ограничения за ограничение и премахване на нередностите, целящи да изкоренят зловредната активност " и че случаят не е оказал значително влияние върху компанията.

По отношение на случая от декември HPE прибавя, че " не е открила възможност случаят да окаже значително влияние върху финансовото положение или резултатите от активността на организацията ".

Миналата седмица Microsoft разгласи, че същата група е получила достъп до дребен брой корпоративни имейл сметки, в това число такива, принадлежащи на някои висши ръководители, седмици по-рано. От софтуерния колос също са безапелационни, че са работили по най-бързия метод за ограничение на вредите, като по думите им в техния случай съветските хакери са употребявали относително обикновена техника, което е улеснило задачата им.

Високопоставен чиновник на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати обаче декларира, че е " разочароващо ", че нападателите са съумели да обхванат в Microsoft, употребявайки сходен метод " в днешно време ".

Технологичният колос беше в центъра и на хипотетична китайска хакерска офанзива предходната година. При нея зловредните играчи проникнаха в имейл сметките на висши американски чиновници, в това число на министъра на търговията Джина Раймондо и на посланика на Съединени американски щати в Китай Никълъс Бърнс. Според Microsoft хакерската акция е почнала, откакто нападателите са проникнали в корпоративния акаунт на инженер на Microsoft.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР