Техните нулички растат, а на нас какво? Нищо. Корупция. Краде

...
Техните нулички растат, а на нас какво? Нищо. Корупция. Краде
Коментари Харесай

"Хич няма да гласувам": Велинград преди евроизборите

Техните нулички порастват, а на нас какво? Нищо. Корупция. Краде се на пакост. Някой наказан да има? ".

" Закон има за тебе и за мене. За тях няма. Съдии, прокурори, властимащи - по този начин са навързани ".

" Той автомагистрали прави, само че джобовете на хората са празни ".

С тези думи трима възрастни мъже от Велинград обрисуват обстановката в България 10 дни преди европейските избори. Те седят на скамейка в раззеленилия се парк " Клептуза " - в миналото знак на града, а в този момент по думите на огромна част от хората, с които " Дневник " беседва - зарязан и занемарен, с очукани водни колела в езерото и изоставени постройки за заведения за хранене.

 Символът на Велинград парк
© Юлия Лазарова

Символът на Велинград парк " Клептуза " не е добре поддържан.

Да гласоподавам ли

Мнозина споделят, че най-голямата изгода от участието на България в Европейския съюз (ЕС) е опцията да се пътува свободно, поради което би трябвало да се гласоподава. Други регистрират европейското финансиране за разнообразни планове, изключително земеделските дотации. Според трети обаче европарите отивали при близки до политиците и елементарните хора нямали директна изгода.

 Трима мъже разясняват обстановката у нас.
© Юлия Лазарова

Трима мъже разясняват обстановката у нас.

" Хич няма да гласоподавам. Не ги виждам, не ме интересува. Такива мизерни заплати - това ли е Европейски Съюз? ", пита жена сред 25 и 30 години, която работи като продавач в магазинче в центъра на Велинград. Има куче, татуировка и не гледа вести.

Двама пенсионери, които се разхождаха в центъра на града, разясниха, че гласуването е за младите, а те не желаят да дават мнение - преди избори единствено се лъжело, а те не умеели да го вършат.

Ще вдигне (ли) цените еврото

" Говори се за корупция, морупция. Хората ги интересуват приходите ", счита мъж на междинна възраст. Той не се показва, само че разяснява, че работи по стратегия към общината и твърди, че с този кмет (Костадин Коев от ГЕРБ), въпреки и не доста чисто, е по-добре.

Макар Велинград да бил разгласен за СПА столица на страната, заплатите на личния състав в хотелите били ниски, считат жители. Камериерките да вземем за пример вземали под или към минималната работна заплата от 560 лв., а от време на време парите май се бавели. Има отзиви, че хотелите дърпали минералната вода и вниманието на туристите, които не се любували на природата.

 През май природата в родопския град е чудесна, само че хората се оплакват от ниски приходи.
© Юлия Лазарова

През май природата в родопския град е чудесна, само че хората се оплакват от ниски приходи.

" Кой ме пита мен, с тези ниски приходи, желая ли еврото? Българският лев е постоянен ", споделя друга продавачка. Тя се тормози, че с въвеждането на еврото цените ще се покачат.

Роми пък упорстват, че желаят като изгода от Европейски Съюз вода в махалата, тъй като нямали.

Какви ще бъдат резултатите от въвеждане на еврото питаха жители четвъртия в евролистата на Българска социалистическа партия и досегашен началник на кабинета на президента Иво Христов, който направи предизборна среща в града (четете по-долу). Според него евро е допустима цел, само че не би трябвало да сме припрени, тъй като при бързо въвеждане може да има повишаване на цените. Той счита още, че банкерите желаят еврото, с цел да може част от огромния запас в Българска народна банка да се върне в банките.

Има (ли) предизборна акция

По централна улица " Юндола " във Велинград няма огромно придвижване, само че на места по тротоарите минават пешеходци. На централно място е щабът на Движение за права и свободи, на чиито порти има предизборни плакати с почетния ръководител Ахмед Доган и с претендентите за евродепутати. Други предизборни плакати в града няма, като се изключи тези на аптеката на Веселин Марешки. В прилежащия град Батак пък всеки дирек е облепен.

 Офисът на Движение за права и свободи е на облепен с пропагандни материали.
© Юлия Лазарова

Офисът на Движение за права и свободи е на облепен с пропагандни материали.

" Неслучайно Доган е най-хубавият политик ", споделя Валентин, който също работи към община Велинград. След това прецизира, че в Движение за права и свободи са " бъди подготвен, постоянно подготвен " за избори. Според различен мъж Движение за права и свободи има огромно въздействие освен в района, само че и в страната. " Тоя държал 30% от хотел, другият - друго. Говори се - не знам ", прибавя Валентин.

А вие виждали ли сте Пеевски

Хора от Велинград споделят, че не са виждали Делян Пеевски - народен представител от Пазарджишкия район, лидер на листата с претенденти на Движение за права и свободи за общински съветници във Велинград през 2015 година и в този момент втори в евролистата. " Вие в София виждали ли сте го? ", пита един мъж и споделя, че е чел, че е в Дубай. " Той от джипа - в хотела, в жилището. Къде да го забележим ", споделя различен.

Очаква се районът да бъде посетен от така наречен Централен лъч на Движение за права и свободи на 23 май.

Иначе претенденти за евродепутати съгласно хората не били идвали. Идвал преди време зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Един час с Иво Христов

На среща с хората от Велинград пристигна Иво Христов - публицист, досегашен консултант на президента Румен Радев, а в този момент на четвърто избираемо място в евролистата на Българска социалистическа партия. Пред близо 70 души в художествената изложба той изясни, че има два залога на изборите на 26 май: единият бил " добър или неприятен ", Европейски Съюз да остане място, което обезпечава мира; а по-важният - да се запази демокрацията в България, което можело да стане единствено посредством гласоподаване за БСП; в противоположен случай демокрацията щяла да завърши, хора щели да бъдат заснемани до урните, както в недалечното минало, само че действително избори нямало да има.

След като изясни, че медиите у нас не са свободни, има фетиш към личността на Бойко Борисов, който излиза вечер по малкия екран с нов скеч, а Европа към този момент му е дала картбланш, защото мълчи по имотните кавги, Иво Христов съобщи, че е време хората в България да създадат финален опит да оправят демокрацията, за която разгласи, че не е получена с митинги, както в други страни. После сподели: " Тези, които могат да спасят България, са хората тук. Всеки един глас е значим ". Реалната цел на Българска социалистическа партия по думите му била положението на всеки един човек да е положително.

 Кандидатът за евродепутат от Българска социалистическа партия Иво Христов описа за жълтите жилетки във Франция.
© Юлия Лазарова

Кандидатът за евродепутат от Българска социалистическа партия Иво Христов описа за жълтите жилетки във Франция.

Придружаващият го народен представител от Българска социалистическа партия Надя Клисурска разгласи, че в случай че гласоподавателите гласоподават избор на съмнение към държавното управление на изборите на 26 май, като се върне в Народното събрание, Българска социалистическа партия може да е изразител на тяхната воля. Тя прикани да се гласоподава с машини, с цел да се понижат опциите за операции и изясни, че е елементарно, като изтегляне на пари от банкомат. Попитана с кого ще се коалират социалистите след възможни предварителни избори, тя сподели, че хората са стратегическият сътрудник. Според Иво Христов даже и да не е елементарно образуването на държавно управление, ще е по-добре, защото на власт ще е не ГЕРБ, а служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев. Той няколко пъти загатна името му.

Накрая Иво Христов цитира някогашния френски президент Шарл де Гол, че би трябвало да се гласоподава не за някого, а против някого. Попитан, той описа за митингите на така наречен жълти жилетки и прогнози нов политически пейзаж във Франция.

От името на Българска социалистическа партия на срещата във Велинград бе дадено да се работи за обединен механизъм за образуване на приходите в Европейски Съюз, съгласно който минималната работна заплата да е 60% от междинната, а минималната пенсия - 35% от междинната заплата.

 На предизборната среща с Иво Христов хората питаха за еврото.
© Юлия Лазарова

На предизборната среща с Иво Христов хората питаха за еврото.

С трите въпроса - за еврото, жълтите жилетки и властта, едночасовата среща приключи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (364)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР