Техническите паспорти на сградите вече са задължителни и всички собственици

...
Техническите паспорти на сградите вече са задължителни и всички собственици
Коментари Харесай

Фирмите за обследване вземат между 4 и 8 лв./кв.м

Техническите паспорти на постройките към този момент са наложителни и всички притежатели би трябвало да се снабдят с такива до края на идната година. Ако да вземем за пример притежавате общоприет апартамент от 60 квадрата в жилищен блок, строен преди 1999 година, би трябвало да приготвите сред 240 и 480 лв. за значимия документ. Причината е, че сега компаниите, които вършат обследването, взимат сред 4 и 8 лв. на квадратен метър. Сградите, строени след 2007 година, имат обследвания. За тях ще е нужен единствено документ от общината.

У нас най-вече жилища има в панелните блокове. Те самите са общо 18 900 и са ситуирани в 120 жилищни комплекса. На какви условия би трябвало да дава отговор един механически паспорт? Там ще участват следните характерности за дадена постройка: механично съпротивление; резистентност и сигурност при пожар; хигиена и здраве; околна среда; досегаемост и сигурност при експлоатация;

Ако до края на 2022 година притежателите на жилища останат без механически паспорт, общините ще разпореждат услугата на компании по собствен избор. Енергийните специалисти настояват, че техническият паспорт е значим: „ Ще се разбере постройките ни дали са устойчиви на земетръс, дали имат системи за пожарна сигурност, какъв брой са правилни нашите наематели и комшии “, съобщи Валентина Узунова от камарата на енергийните специалисти.

Процесът на паспортизация обаче е дълъг. Нужни са консенсус на живущите в блока за парите, компанията, огледите, време за отчет от експерти, а от време на време и поправки на тръби, дограми и кабели.

„ В този отчет се дефинират и периоди, в които тези дефекти би трябвало да бъдат отстранени. Времето ще покаже опцията на хората дали ще могат да се оправят с тези избрани от отчета ограничения “, сподели Мартин Димитров, ръководител на УС на Националната асоциация на домоуправителите, представен от bTV. Домоуправителят Мартин Димитров предвижда, че компаниите за паспортизация ще имат работа и по към този момент санирани здания. „ Много от хората не са позволили при самото саниране да се подменят някои тръби, ел. съоръжения и в действителност вътрешното положение на постройката не е доста приемливо, по този начин, както извън “.

Експертите предизвестяват да внимаваме за измамници: „ Ще има спекулиране с цените. Ще има доста комисионери. За якостта на арматурните връзки би трябвало да се създадат проучвания. В България има 6 или 7 машини за безразрушително проучване. по какъв начин всички блокове ще създадат проучване с тези машини? Значи или ще се направи имитация и ще се вземат едни пари, или би трябвало да има график за тези машини “, съобщи Валентина Узунова.

Държавата ще изготви обединен обществен указател за техническите паспорти на градежите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР