Техническите грешки в болница Лозенец на жаргон се наричат източване

...
Техническите грешки в болница Лозенец на жаргон се наричат източване
Коментари Харесай

Схема с фалшиви документи за трансплантации е действала в болница Лозенец

Техническите неточности в болница " Лозенец " на диалект се назовават източване на Здравната каса. За мен е недопустимо. Това съобщи служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров, който разяснява случая с нелекуваните 60 пациенти, за които лечебното заведение е получило средства.

" Още ноември имаше журналистическо следствие, след което инспекция през януари - над 60 пациенти са били записани в болница " Лозенец ", без да са лекувани. В деня за инспекция болничното заведение е върнала парите, обяснявайки, че е станала техническа неточност. За мен е недопустимо, няма по какъв начин да има 60 механически неточности ", акцентира министърът.

Той заяви, че всички шефове на лечебното заведение ще бъдат освободени.

За предходната година болничното заведение има загуба от над 21 млн. лв., броят е бил 23% на заетите кревати - приблизително 8 кревати от 10 са били свободни, изясни Кацаров.

Здравният министър оповести и информация за подправени документи за трансплантации в " Лозенец ".

" В интервала 2019/21 - до 27 април 2021 година, в болница " Лозенец " са осъществени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са младежи от Украйна и Молдова - Валентин, Артьом, Руслан и прочие. Донорите са племенници от Молдова или Украйна, а реципиентите са чичовци или лели от Израел, Япония, Йордания, Оман. Има всички учредения да се счита, че тези хора не са родственици между тях. Законът не разрешава донорство в случай че няма директна родствена връзка сред донора и реципиента. Агенция " Медицински контрол " има процедура за инспекция, когато има подозрение, че хората не са родни, защото това е престъпно закононарушение. Тя е правила инспекции и е получавала информация от съответните страни - страните на реципиентите - Израел, че това са подправени самоличности. Тези документи са постъпили в Министерството на здравеопазването, само че не е последвала никаква реакция ", изясни служебният здравен министър.



" Цялата документи още през днешния ден ще бъде показана на Министерство на вътрешните работи ", акцентира той.

Трансплантацията е осъществена на четвъртия в листата пациент, който подложен в статус " незабавен ", въпреки че е с 14 точки, в случай че първият в листата пациент е бил с 54 точки, изясни здравният министър.

Този човек е заемал доста висок пост в държавната администрация , сподели Кацаров, само че отхвърли да разкрие самоличността на трансплантирания.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" Каква е процедурата за оповестяването на обстановка с трупен донор? Прави се разбор на генотипа на трупния донор и въз основата на него от листата на чакащите по международна процедура автоматизирано се прави пресявка от листата на чакащите. Кои са най-подходящи, кои са най-спешни, кои не търпят отсрочване? На базата на тази пресявка се показва първият от тях, на който да бъде осъществена трансплантацията. Листата с чакащи нормално съдържа 3-4-5 души, тъй като другите просто не са подобаващи. Това е направено от Изпълнителна организация " Медицински контрол ". Посочени са трима души, първият от които с най-високата оценка от 54 точки, е трябвало да бъде трансплантиран с въпросния донор във ВМА. Вместо това последва позвъняване по телефона. Четвъртият в листата е с 14 точки. Нито първият, нито вторият, нито третият е трансплантиран. Транплантиран е четвъртият човек. Транспланитран е в болница " Лозенец ". Този човек е заемал доста висок пост в държавната администрация, може би най-високия пост в държавната администрация ", изясни той.

Според служебния министър неговият предходник е знаел за резултатите от инспекцията и е трябвало да работи. Проф. Ангелов твърдеше, че не знае за нея, само че доктор Кацаров счита, че това е невероятно.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" Ще проверим и други лечебни заведения за сходни неща. Имаме задоволително съображение да считаме, че това не е единственият случай, в който са регистрирани неизвършени действия. Ще се работи по същия метод на всички места ", закани се доктор Кацаров.

Служебният здравен министър означи и че страната ни има подготвеност да подари ваксини.

" Имаме опция да спомагаме с част от имунизациите на прилежащи страни. Такова предпочитание са декларирали от районен съд Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина ", сподели доктор Кацаров и добави:

" Процедурата за подаяние е доста тежка, желае координиране с Европейска комисия, с компанията производител. Ние разполагаме с цялата налична документи, отправили сме питане към Европейска комисия и през днешния ден или на следващия ден би трябвало да получим отговор по кой механизъм може да бъде осъществено това нещо, нашето предпочитание е да помогнем ".

Най-вероятно дарените ваксини ще бъдат на компанията " АстраЗенека ", тъй като ползата към тях в българското общество е минимален. Ваксини има задоволително - към 3-14 милиона ваксини до края на годината.

" Аз прекарах тежко, бях в болница и по тази причина не съм се ваксинирал още, само че ще го направя скоро - евентуално другата седмица ", означи той.

На въпрос чакаме ли последваща вълна на COVID-19 през есента, Кацаров съобщи следното:

" Единственият метод да избегнем нова вълна е имунизацията. Всички сме очевидци, че нито маските, нито дистанцията оказват помощ напълно. Експертите подозират, че е допустимо да има нов пик, в случай че се забави процесът на имунизация. Лятото е комфортно време да се свърши тази работа. Опитваме се да проведем осведомителна акция и дано всеки самичък да реши какво да прави. Нека не приказваме за фантасмагориите за чипиране и да се облегнем на обстоятелствата. Пациентите не желаят да се имунизират, тъй като има странични резултати. Ако видят обаче страничните резултати в листовката на едно лекарство за кръвно, ще схванат, че те в действителност са повече ".

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Но сподели, че точна прогноза за групов имунитет не може да направи.

" Никой не е умрял у нас в резултат на имунизирането. Има към 10-15 случая на тромбози, които са тествани, само че не е открита причинно-следствена връзка с имунизацията ", добави доктор Кацаров.

Той разяснява и резултатите от инспекцията в " Александровска " болница по отношение на финансовото ѝ положение.

Тъй като се сътвори извънредно публично напрежение, в това число и в самата болница, помолих нашия одит да извърши инспекция. Те ще бъдат оповестени и налични за всички, считам, че по този начин е вярно, сподели министърът.

Утре с сътрудниците ще вземем дефинитивно решение какво да вършим с " Александровска " болница, безапелационен е министърът.

Д-р Кацаров разяснява и предоставения разбор на дейностите, свързани със здравното обслужване на популацията в интервала от 1 март 2020 година до 31 май 2021 година, в подтекста на епидемията. Ще бъдат оценени общият брой смъртни случаи и разпределението им по възрастови групи и по седмици; общият брой смъртни случаи по причина COVID-19 и разпределението им по възрастови групи и по седмици.

" За мен е значимо да се създадат изводите и поуките, с цел да не се повторят резултатите при последваща вълна или зараза ", сподели министърът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР