Кои страни нормализираха отношенията си с Иран след разведряването на Саудитска Арабия?

...
Техеран, Иран – Сближаването между Иран и Саудитска Арабия доведе
Коментари Харесай

Техеран, Иран – Сближаването между Иран и Саудитска Арабия доведе до дълбоки промени отвъд границите на двете регионални сили.

Техеран нормализира отношенията с няколко други държави и се полагат усилия за извършване на промени, за да се помогне за стабилизирането на региона и намаляване на напрежението.

Продължавайте да четете

списъка от 4 елемента Отделни преговори на Катар с Иран, САЩ за дронове, ядрена програма: ДокладИранският парламент одобрява „законопроекта за хиджаб“; сурови наказания за нарушенияРуският министър на отбраната обикаля ракета, дисплей с дрон при посещение в ИранКолко значима е сделката за размяна на затворници между САЩ и Иран?край на списъка

И така, кой наскоро възстанови официалните отношения с Иран, какво е последното между Техеран и Рияд и кой друг би могъл да последва примера им за подобряване на отношенията?

Защо някои държави не разговаряха с Иран?

Когато Иран и Саудитска Арабия прекъснаха дипломатическите отношения, последствията се разпространиха и извън тях, като няколко арабски държави също прекъснаха връзките си с Техеран, заедно с някои африкански държави, които заложиха на кралството.

Джибути, Судан и Малдивите бяха някои от страните, които се дистанцираха от Иран в подкрепа на Рияд.

Разведряването между Техеран и Рияд доведе до повече контакти между Иран и арабските съседи, като външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан се срещна с Джасем Мохамед Албудайуи, генерален секретар на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) в кулоарите на Обединените Общото събрание на нациите (UNGA) в Ню Йорк.

Разведряването също така предизвика преговори между присъединеното към Иран движение Хути в Йемен, от една страна, и Саудитска Арабия и международно признатото йеменско правителство, от друга, и помогна на Сирия да бъде повторно приета в Арабската лига.

Нещата бяха по-сложни за Египет, който имаше нестабилни отношения с Иран след ислямската революция на последния през 1979 г., която свали последния шах.

Тогавашният египетски президент Ануар Садат предостави убежище на шах Мохамад Реза Пахлави, когато той избяга от Иран, и той остана в Кайро до смъртта си през 1980 г. Признаването на Израел от Египет беше друг основен фактор, който допринесе за помрачаването на отношенията.

Мароко, от своя страна, каза през 2018 г., че ще скъса дипломатическите отношения с Техеран заради предполагаемата му подкрепа за движението за независимост на Западна Сахара, известно като Фронт Полисарио.

Съединените щати не са имали официални отношения с Иран от кризата със заложниците от 1980 г., а Канада прекъсна връзките си през 2012 г., след като обвини иранската държава, че е „най-значимата заплаха за глобалния мир и сигурност в света днес“.< /p>

И така, кой възобнови връзките с Иран?

Кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк предоставиха добра възможност на иранските официални лица да седнат с колегите си от региона и извън него.

Увеличаващите се усилия на Техеран да възстанови диалога с множество играчи изглежда дадоха плод, което доведе до възстановяване на отношенията с поне две държави.

Външният министър Амир-Абдолахян се срещна с първия дипломат на Джибути Махамуд Али Юсуф в четвъртък и те обявиха възстановяване на отношенията.

Един ден по-късно Амир-Абдолахиан се срещна с Ахмед Халил, министър на външните работи на Малдивите, и двамата обявиха, че официалните дипломатически отношения ще бъдат подновени.

И двете сделки идват малко след като Иран и Саудитска Арабия се съгласиха да възстановят официалните дипломатически отношения в новаторска сделка, постигната с посредничеството на Китай през март.

Дипломатическите връзки бяха прекъснати през 2016 г., след като дипломатическите мисии на Саудитска Арабия в Иран бяха щурмувани от демонстранти в отговор на екзекуцията на виден шиитски религиозен лидер от сунитското кралство.

Как върви споразумението между Техеран и Рияд?

Иран и Саудитска Арабия, които за първи път възобновиха преговорите си директно с иракското посредничество през 2021 г., похвалиха как върви тяхното сближаване.

Регионалните играчи в тежка категория си размениха посланици по-рано този месец и поддържат все по-редовен контакт след споразумението.

Иран казва, че президентът Ебрахим Раиси е приел поканата на саудитските лидери да посети Рияд, значително пътуване, което се очаква в обозримо бъдеще.

Техеран, който по-рано тази седмица поздрави монархията по повод нейния национален празник, също изпрати покана за посещение на саудитските лидери.

Външните министри на двете нации изглеждаха весели, когато се срещнаха в кулоарите на 78-ото заседание на Общото събрание на ООН тази седмица и обсъдиха подобряването на двустранните отношения, включително по отношение на въздушния и морския транспорт, и улесняването на повече спортни събития, след като Техеран беше домакин на Кристиано Роналдо и други футболисти звезди.

Амир-Абдолахиан каза на главния дипломат на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, че Иран е готов да състави и подпише всеобхватно двустранно споразумение за сътрудничество, както беше обсъдено по време на срещата на първия със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман през август.

Кой друг говори с Иран сега?

След възстановяването на връзката със Саудитска Арабия успешното сближаване между Иран и Египет вероятно ще се окаже най-голямата сделка.

В продължение на около две години Техеран и Кайро разговаряха – с много по-малко шум, отколкото се виждаше в преговорите с Рияд – с посредничеството на Ирак и Оман, докато двамата сериозно оценяват възобновяването на връзките на фона на променения пейзаж при президента на Египет Абдел Фатах ел -Сиси.

Съвсем наскоро Раиси от Иран каза на пресконференция в Ню Йорк, че последната среща между външните министри на страните може да доведе до началото на нова глава в двустранните отношения и че Техеран „не вижда пречка в установяването на отношения с Египет“ .

Йордания и Иран също разговаряха, но подробностите са оскъдни и преговорите не изглежда да са стигнали до напреднал политически етап, тъй като Аман, един от най-големите получатели на чуждестранна помощ от САЩ, може да не успее да се споразумее с Техеран за Израел и Сирия.

Иран също се стреми да разшири своите хоризонти със Судан и Мароко, като Амир-Абдолахиан изрази надежда, че официалните отношения могат да бъдат възстановени.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg