Защо железопътната линия Шаламчех-Басра е толкова важна за Иран и Ирак?

...
Техеран, Иран – Иран и Ирак обявиха, че работят по
Коментари Харесай

Техеран, Иран – Иран и Ирак обявиха, че работят по железопътна линия, свързваща двете страни, която първоначално беше предвидена за десетилетия преди официално започна.

Когато бъде завършен, той ще улесни движението на милиони ирански поклонници, които се отправят към светите места в Ирак.

Първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер и иракският министър-председател Мохамед Шиа ал Судани отбелязаха началото на строителството на железопътната линия Шаламчех-Басра по протежение на тяхната граница в събота.

И така, какъв е железопътният проект, какви са предизвикателствата и защо има геополитическо значение и за двете страни?

Какво представлява железопътната линия Шаламчех-Басра?

Железопътната линия трябва да свърже иранския граничен град Шаламчех с югоизточния иракски град Басра за превоз на пътници и товари.

Ирански официални лица казаха, че 32-километровата (20 мили) железопътна линия ще бъде завършена след 18 до 24 месеца.

Техеран и Багдад за първи път подписаха споразумение за разработване на маршрута през 2014 г., но бяха принудени да спрат проекта малко по-късно, тъй като групировката ИДИЛ (ISIS) проведе яростната си офанзива през големи части от Ирак.

Минаха години без особен напредък, но след като сигурността и политическата ситуация в Ирак се подобриха, те отново се ангажираха с проекта в края на 2021 г. Те обаче не успяха да постигнат целта си да завършат проекта в рамките на две години.

През април иракският министър на транспорта Раззак Ал-Саадауи посети Техеран и се срещна с колегата си Мехрдад Базрпаш, като в центъра на разговорите им бяха плановете за железопътната линия.

Споразуменията, които подписаха, доведоха до съобщението миналата седмица – най-обещаващото досега за перспективите за завършване на проекта.

Мокбер каза пред репортери миналата седмица, че двете страни са предвиждали железопътната линия от десетилетия с планове, датиращи малко преди Ислямската революция в Иран през 1979 г.

Като част от проекта Иран има за цел да построи надлез по водния път, който разделя двете страни, известен като река Арванд в Иран и Шат ал-Араб в Ирак.

Длъжностни лица казаха, че мостът трябва да бъде подвижен, защото корабите трябва да могат да минават под него.


Какви са предизвикателствата?

Някои от предизвикателствата, пред които е изправен проектът от години, остават, но изглежда, че двете страни вече имат споразумение как да се справят с тях.

На първо място, водният път ще трябва да бъде драгиран, за да може по-добре да поеме както подвижния мост, така и плавателните съдове, които ще минават под него.

Изминаха десетилетия от последното драгиране на водния път, според съобщенията точно преди революцията от 1979 г., така че се смята, че на дъното на реката са се натрупали много утайки.

Друго предизвикателство е, че според съобщенията иракската страна не е започнала изграждането на коловози от своята страна на границата, тъй като първо трябва да разчисти огромна зона от мини, нещо, което Иран вече е направил от своя страна.

Мините са поставени по време на войната между Иран и Ирак през 80-те години на миналия век, която се състоя, когато тогавашният иракски владетел Саддам Хюсеин нахлу в Иран и започна конфликт, продължил осем години.

През годините имаше спекулации, че Багдад се бави с проекта, като иранските медии спекулираха, че Съединените щати са го подтиквали да забави.

В крайна сметка се предвижда железопътната линия да свърже Иран със средиземноморските брегове на Сирия, свързвайки големите страни в така наречената „ос на съпротивата“, подкрепяна от Техеран.

Иранските медии също така обсъдиха подозренията, че Ирак може да даде приоритет на проекта за развитие с Турция пред Шаламчех-Басра.

Пътят за развитие, който трябва да бъде завършен през 2025 г., има за цел да използва железопътна линия и успоредна магистрала, за да свърже южното пристанище ал-Фоу в провинция Басра с Турция.


Какво е геополитическото значение на железницата?

Железопътната линия между Иран и Ирак може да бъде от голяма полза и за двете страни, но може би може да се окаже по-важна за Техеран, тъй като се стреми да циментира своята регионална позиция.

Администрацията на президента Ебрахим Раиси преследва повече от дузина големи железопътни проекти, докато страната разширява националната си мрежа и работи по регионална интеграция.

Железопътната линия Шаламчех-Басра трябва също така да свърже Иран с Наджаф и Кербала в Ирак, облекчавайки тежестта на транспортирането на милиони поклонници, които минават през Иран до мюсюлманските свети места в тези градове.

Проектът също ще помогне на Иран, който все още е под сурови санкции на САЩ след едностранното оттегляне на Вашингтон през 2018 г. от ядрената сделка с Иран. Иран трябва да се възползва от подобрения транспорт и повече търговия, тъй като се позиционира в центъра на основните транспортни линии.

Железниците се оказаха централни за международния транспортен коридор Север-Юг, амбициозен проект, който предвижда свързването на Индия с Централна Азия и Русия през Иран.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР