Тегленето на кеш в чужбина чрез dynamic currency conversion често

...
Тегленето на кеш в чужбина чрез dynamic currency conversion често
Коментари Харесай

Европейската комисия планира регулация на таксите за банкови преводи в евро

Тегленето на кеш в чужбина посредством " dynamic currency conversion " постоянно значи неблагоприятен валутен курс за потребителя, проблем, който Еврокомисията също ще се опита да реши.

© Stephane Mahe Още по тематиката
Валутните преводи към момента са ни скъпи

България е в зоната за еврови парични прехвърляния SEPA, само че с доста дребни изключения това не се отразява на качеството и таксите за клиентите
23 фев 2018
Внимание със скъпите банкомати в чужбина

Машините на самостоятелните финансови оператори в Европа стават от ден на ден и при нехайство може да се изтеглят пари със солена такса
2 юни 2017 Европейската комисия ще предложи в сряда регулации, съгласно които паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини за крайния консуматор. Това оповестява Politico, като се базира на неназован чиновник на Европейски Съюз.

Предложенията ще се отнасят както за страните от еврозоната, по този начин и за тези страни от Европейски Съюз, които употребяват лична национална валута. " По този метод ще е по-евтино да се изпрати евро от Белгия до България, само че също по този начин и от България до Полша ", разяснява анонимният източник.

Уеднаквяване на разноските

Идеята е Брюксел да усили обсега на сегашната регулация за междугранични преводи в границите на Европейски Съюз No 924/2009, с която беше основана Единната зона за заплащания в евро (SEPA). Според плануваните промени " таксите, които се постановат на валутните банкови прехвърляния в евро, би трябвало да бъдат равни, на тези за банкови преводи в националната валута ", се споделя в обобщение на документа. " По този метод всички такси ще станат по-евтини. Това е забележителна смяна, защото все още елементарен кредитен евро превод в страни отвън еврозоната може да коства прекомерно доста – да вземем за пример 24 евро такса за превод на 10 евро ", се разяснява още в документа.

Къде сме ние

Според сегашната регулация по SEPA изисква цените на преводите в евро в границите на страната да са равни цените за междуграничен превод в единната валута. Банките в България съблюдават това ограничаване, като таксите за евро прехвърлянията стартират от цени сред 20 и 25 евро и могат да доближат 300 евро за един превод, без значение дали парите се трансферират на друга българска банка или в друга банка в границите на Европейски Съюз. Към тази процедура на локалните банки има едно изключение – в случай че валутният превод е вътрешнобанков, таксите са доста по-ниски – в границите на 2-3 лв.. За съпоставяне множеството банки в границите на еврозоната таксуват с 1 евро преводи в границите на SEPA. Има редица финансови институции отвън еврозоната, като банки в Дания и Полша да вземем за пример, при които банковите преводи в евро в границите на SEPA са безвъзмездни.

Какво демонстрират числата

Броят на подредените от банките в България кредитни преводи през SEPA за интервала 1 юли - 31 октомври 2017 година е 306 195 на обща стойност от 4.852 милиарда евро, показаха от Българска народна банка в отговор на питане на " Капитал ". Според горните цифри междинният превод е за 15 800 евро, а междинната такса би била сред 30 и 45 евро съгласно настоящите цени на локалните банки. Това значи, че потребителите са платили такси единствено за преводи в евро на стойност от над 12 млн. евро в границите на тези четири месеца. Според новата регулация разноските биха паднали на по-малко от 1 млн. евро.

Банкомати със лично мнение

Европейската комисия също по този начин ще се опита да реши казуса и с така наречен " динамично превалутиране " (dynamic currency conversion). Това е процедура оператори на ПОС-терминали или банкомати – било те банки или самостоятелни финансови институции – да оферират на консуматори, които са в чужбина, опцията да платят във валутата, в която е платежната им карта. По този метод те основават илюзорното чувство, че клиентът няма да заплати за превалутиране, до момента в който в действителност операторът на ПОС-терминала или банкомата предлага доста по-неизгоден курс. Подобна процедура е изключително публикувана в страни като да вземем за пример Чехия и Унгария, където валутният курс не е закрепен за еврото, както у нас, и човек елементарно може да се заблуди, че му се предлага по-изгодна оферта, до момента в който в действителност договорката става при курс с 10%-20% по-неизгоден от пазарния. Според предлагането за нова регулация потребителите ще могат да съпоставят разноските по двата разнообразни метода на превалутиране, преди да вземат решение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР