Тече, всичко тече, времето няма бряг и ни влече –

...
Тече, всичко тече, времето няма бряг и ни влече –
Коментари Харесай

Къде са децата от „Васко да Гама от село Рупча“: Фори, Женя и Тинчето

„ Тече, всичко тече, времето няма бряг и ни влече – няма по какъв начин. “
Така стартира песента от незабравимия детски сериал „ Васко да Гама от село Рупча “.
Зад превъзходния сюжет стоят Братя Мормареви, а режисьор е Димитър Петров – по-известен като основателя на детското кино в България.
От премиерата на паметната лента през 1986 година минаха 33 години. Тогавашните малчугани от кино лентата през днешния ден към този момент са огромни и „ 168 часа “ ги потърси, с цел да опише историите им.
Децата в основните функции са четири – Васко (Иван Ласкин), Фори (Георги Марков), Женя (Илия Лингорски) и Тинчето (Ирена Минкова). От тях единствено Ласкин потегля по актьорските стъпки.
Малко откакто сериалът започва по Българска национална телевизия, Георги Марков влиза в казармата. Бързо го разпознават, става известен и това му оказва помощ да изкара по-леко войнишката работа.Скръбна новина: Угасна режисьорът на „ Куче в чекмедже “, „ С деца на море “ и „ Васко да Гама от село Рупча “. Поклон!На 93-годишна възраст умря огромният български режисьор и сценарист Димитър Петров, оповестява Българска национална телевизия.
Т…Oct 17 2018skafeto.com

Въпреки че той не се опасява от камерите още тогава, тъй като майка му работи в Българска национална телевизия, взема решение да застане зад кадър.
„ През 1989 година започнах работа като оператор в Българска национална телевизия – споделя пред „ 168 часа “ Георги Марков. – 2 години по-късно влязох във ВИТИЗ, компетентност „ Операторско майсторство “. След това се захванах с музикални клипове. Впрочем с Иван Ласкин имахме компания за музикални клипове. Направихме първите два на Мария Илиева, „ Червило “ на Дони и Момчил, също някои на Нона Йотова и на Искрен Пецов. За малко се занимавах и с реклами, а по-късно направих два кино лентата, единият от които е с Ласкин в основна роля, споделяше се „ Колобър “, криминално-приключенски. Аз бях операторът. С него направихме и едно детско предаване – „ Спукано гърне “. Той беше продуцент. В тези години бяхме всеки ден дружно. Имам и други филми. Но в този момент още веднъж фотографирам музикални клипове. “
Къде са децата от " Васко да Гама от село Рупча ": Фори, Женя и Тинчето
Георги Марков е режисьор и оператор на музикални клипове.

Георги Марков до ден сегашен е различим и по-известен като Фори.
„ Наскоро се прибирах от чужбина и на летището в 7 часа сутринта проверяващият паспортите ме гледаше много изпитателно. Попитах го дали има проблем, а той се ухили и сподели „ От къде идваш, морски? “. Постоянно ме стопират и ме назовават Фори и се снимат с мен. “
Въпреки че са минали 33 години, режисьорът си има своите мемоари от „ Васко да Гама от село Рупча “.
„ Никога няма да не помни сцената с бонбоните – безапелационен е Фори. – Ядяхме кутията за Тинчето, бяха доста хубави. Обаче не ставаше дубълът, само че в един миг те свършиха. В целофаните увиха гадни марципанени бонбони и дубълът стана от първия път. Никой не се лигавеше и не си не помни репликите. “
Къде са децата от " Васко да Гама от село Рупча ": Фори, Женя и Тинчето
Илия Лингорски е финансист.

Бонбоните оставят белег в живота и на още един от малчуганите.
Къдравото, очилато, леко пълничко момче, Илия Лингорски в ролята на Женя, изяжда толкоз доста от тях, че му прилошава и даже се постанова фотосите да спрат за малко.
Режисьорът Димитър Петров избира Лингорски с кастинг. Родителите му обаче не са съгласни и дълго време екипът води договаряния с тях, с цел да ги убеди, че момчето им би трябвало да играе.
Женя е смешен воин
Винаги изпада в конфузни обстановки. Но огромната драма за него е деспотичният темперамент на татко му музикант, който постоянно го постанова по главата с диригентската си палка.
Илия Лингорски не става артист, макар че режисьорът го окуражава да следва постановка. Той обаче не желае да отиде в казарма и записва техническа компетентност. Не крие, че от дете го влекат точните науки и инженерните специалности, може би като татко му.
В началото на 1995 година отпътува за Оксфорд, където стартира следдипломна изследователска работа.
Къде са децата от " Васко да Гама от село Рупча ": Фори, Женя и Тинчето
Илия Лингорски в ролята на Женята и Иван Ласкин като Васко.

Има желание да прави сериозна академична кариера, само че след към 2 години напуща университета, без да отбрани научна степен.
През 1997 година стартира работа в Европейската банка за възобновяване и развиване. Компютрите и моделирането го водят в Лондон, където в средата на 90-те години се търсят доста млади експерти.
После за малко е в Москва, а през 2002 година се връща в България.
Влиза в политиката като експерт по капиталово банкиране и професионален финансист. В държавното управление на Симеон Сакскобургготски става зам.-министър. След това за малко е заместник-председател на Национална движение „Симеон Втори", номиниран персонално от Симеон Втори.
Сега Илия Лингорски съветва компании най-вече в региона на финансите, само че и в някои други области, като да вземем за пример енергетиката.
Всъщност Женята във „ Васко да Гама от село Рупча “ се бори за сърцето на Тинчето, само че негов противник е Иван Ласкин.

Ирена Минкова, както е същинското й име, не се развива в актьорската специалност. Заминава за чужбина и никой не знае по какъв начин е протекъл животът й.
„ Видях я преди към 15 години и тъкмо беше родила, само че нищо повече не знам за нея “, споделя Георги Марков.
Светослав Пеев, който играе полицая в сериала, съобщи пред „ 168 часа “, че вижда Тинчето понякога в София.
„ Винаги се поздравяваме – споделя той. – Тя не живее в България, само че си идва постоянно у нас. Не поддържа контакти с актьорската колегия. “
Ден преди фотосите да стартират, се оказва, че основният воин Васко към момента не е открит.
Тогава режисьорът Димитър Петров и брачната половинка му седели на скамейка на площадчето пред църквата „ Св. Седмочисленици “. Наблизо играели група деца и измежду тях основателят на детското кино се впечатлил от едно доста пъргаво и с красива муцунка момче, което пукало с прашка балони. Връзките на маратонките му били завързани назад на общоприетия метод. Това е Иван Ласкин, тогава възпитаник в Седмо софийско учебно заведение.

Заради сериала 2 години и половина Ласкин съвсем не влиза в клас. Тогава Митко Петров споделя, че Ласкин е роден за артист. Вероятно затова именитият Васко приключва ВИТИЗ и играе в сериалите „ Магьосници “, „ Дунав мост “, „ Хайка за вълци “, „ Църква за вълци “. Снима се и в игралните филми „ Стъклената река “, „ Приятелите ме назовават Чичо “, „ Най-важните неща “. Участва и в над 20 европейски и американски продукции.
Професионалната му театрална кариера стартира в „ Сълза и смях “ през 1991 година Играе на сцените на съвсем всички софийски театри, още като студент се помнят функциите му в Народния, МГТ „ Зад канала “ и спектакъл „ Българска войска “, в чиято натрупа е от 1997 до 2014 година Напуска го самичък и става артист на свободна процедура.
През 2012 година признава, че има проблем с алкохола, който го погуби на 48-годишна възраст. Иван Ласкин умря на 6 януари тази година.
„ Остави жена и деца, това е най-лошото – споделя пред „ 168 часа “ Славчо Пеев. – Беше един необикновен човек. Това, което в действителност обичаше и харесваше беше Александра. Аз бях доста непосредствен с майка й Пепа Николова. И като цяло с тях. Сложно беше. При нас стават комплицирани неща. Тя ще се оправи, бъдете сигурни, тъй като е едно мъжко момиче. “
Къде са децата от " Васко да Гама от село Рупча ": Фори, Женя и Тинчето
Георги Мамалев дружно с Ласкин.

В момента Светослав Пеев е основен живописен началник в спектакъл „ Невена Коканова “ в Дупница.
79-годишният артист помни фотосите на „ Васко да Гама от село Рупча “, където играе полицая. Според него те са били едно извънредно премеждие.
„ Любим спомен ми е, когато трябваше да стартираме да снимаме някаква сцена – споделя Пеев. – Митко Петров приготви камерата, само че видяхме, че децата ги няма. Започна едно велико търсене. Обърнаха целия квартал, на никое място ги нямаше. Откриха ги чак след 2 квартала. Едното от децата, което беше най-голямата схема, само че към този момент не му помня името, го попитаха какво са създали и то отговори: „ Заговорихме се “. Беше доста смешно. “
По думите му най-голямата заслуга за сериала има Митко Петров. „ За да си режисьор на детски филми, би трябвало да имаш особени качества, към този момент няма такива експерти – безапелационен е Славчо Пеев. – Асистентът на Митко беше много религиозен и доста му помагаше. Той успяваше да се оправи с децата и усещаше кое има заложби. Те доста си играеха с него, напряко го съсипваха. Той съумя да извади артистичните им качества. Но Митко създаваше атмосферата за фотоси. “

Създателят на българското детско кино Димитър Петров умря на 93-годишна възраст.
След себе си той остави най-любимите детски филми – „ Куче в чекмедже “, „ Таралежите се раждат без бодли “ и „ С деца на море “.
Повечето от актьорите към този момент са покойници, само че майката на Васко в сериала (Мария Каварджикова) и братът на Женя (Георги Мамалев) към момента са настоящи актьори.
Каварджикова сега е по-известна като доктор Евгения Генадиева от сериала „ Откраднат живот “.
Преди „ Васко да Гама от село Рупча “ тя играе в знаков за нея филм „ Оркестър без име “ (1982). Следват „ Лавина “ (1982), „ Куче в чекмедже “ и други
Актрисата се омъжва за артиста Константин Цанев, от който има 2 дъщери. През 1993 година те се развеждат по другарски.

Мария Каварджикова си партнира с Георги Мамалев както в „ Оркестър без име “, по този начин и във „ Васко да Гама от село Рупча “.
Той приключва актьорско майсторство и се впуска в специалността.
Става много прочут след 10 години на екран с „ Клуб НЛО “, който основава дружно с Павел Поппандов и Велко Кънев.
Поппандов също играе във „ Васко да Гама от село Рупча “ като Слави Фотев, татко на Ласкин.
Той продължава с актьорската си кариера, а зад тила си има над 60 кино лентата.
Безспорно всички артисти от именития сериал в никакъв случай няма да не помнят и своята бунтарска ария.
„ Защо, майки и татковци, родители? Нали децата ваши те са. Кажете тогава, за какво ръцете, за какво са ви дадени? За нас вий богатства да творите ли? Защо от нерви разтърсени децата си бийте, родители?

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР