Театралната постановка Разпитът“ с участието на Христо Мутафчиев и Веселин

...
Театралната постановка Разпитът“ с участието на Христо Мутафчиев и Веселин
Коментари Харесай

Община Шумен дарява на ученици и възрастни спектакъл за Апостола

Театралната режисура „ Разпитът “ с присъединяване на Христо Мутафчиев и Веселин Плачков ще бъде показана в Шумен във връзка 142 години от Априлската епопея и идното отбелязване на годишнината от освобождението на града. Двете представления в огромната зала на Драматично-куклен спектакъл “Васил Друмев ” са изплатени от община Шумен.

На 20 април от 17 часа спектакълът ще бъде игран пред учениците от СУ “Панайот Волов ”, които имат и патронен празник. След това младежите ще имат опция да се срещнат и беседват с двамата артисти. От 19 часа е второто гратис зрелище, на което се поканени всички искащи поданици на града.

Спектакълът е построен на основата на протоколите от разпита на Апостола пред турския съд и е отдаден на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. В основата му като драматургичен материал е стенограмата на съдебно-следствения разпит на „ главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски “. Разпитите се точат в продължение на цяла седмица. Началото на следствието стартира на 5-ти януари 1873 година, а присъдата на Апостола е произнесена на 13-ти януари.

В продължение на дни Левски съумява да опази имената на своите съидейници, не се поддава на психическите офанзиви и хипотетичните мъчения и изнудвания на разпитващите. На финала е присъдата – гибел, посредством обесване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР