Театър Българска армия“ възстановява своите представления от юни месец. Те

...
Театър Българска армия“ възстановява своите представления от юни месец. Те
Коментари Харесай

Йордан Алексиев: Театърът е подсигурен за следващите 6 месеца, основната ни цел е публиката

Театър „ Българска войска “ възвръща своите представления от юни месец. Те ще се организират както на закрито, по този начин и навън. Това разгласи пред БГНЕС зам.-директорът на театъра Йордан Алексиев, часове, откакто министърът на опазването на здравето издаде заповед, с която се позволява провеждането на театрални представления на закрито с аудитория до 30% от потенциала на залата, а на открито с аудитория до 50% от местата, с които разполага залата.

„ Заедно със Сатиричния спектакъл започваме да работим върху пространството на амфитеатъра в „ София Тех Парк “, който ни се дава безплатно. Първото ни зрелище ще бъде на 6 юни със спектакъла „ Кафе с рекламация “ “, съобщи Алексиев и добави, че плануват там да имат представления през цялото лято в дните от понеделник до четвъртък.

Той разясни още, че имат подготвена стратегия за месеците юни и юли, като въз основата на интереса ще преценяват по какъв начин да продължат през август.

Първото зрелище, което ще наруши тишината в притихналия от няколко месеца салон на театъра, ще бъде на 9 юни с представлението „ Черна комедия “. Дотогава обаче екипът на театъра ще би трябвало да свършат доста работа, както и да вкарат всички противоепидемични ограничения.

„ Салонът ще бъде разводнен през две седалки. За задачата ще бъдат отстранени самите седалки, с цел да не позволяваме местенето на феновете по време на зрелище. Зрителите, идващи в театъра би трябвало да бъдат с маски “, уточни той и посочи, че на всеки ред ще има фенове като ще бъде спазено отстоянието от 1,5 метра сред феновете.

Наред с това ще бъдат обезпечени дезинфектанти, както и ще се почистват всички площи преди зрелище.

Попитан дали има артисти, които няма да излязат на сцената, Алексиев сподели, че всички са обезпокоени, само че в разговор ще намерят решение по какъв начин да всички да бъдат предпазени и спокойни по време на зрелище.

„ При всички положения ще се създадат подготовки за премизансцениране на представленията, ще се отворят пространствата сред артистите. Ще създадем всичко допустимо, с цел да бъде оптимално безвредно “, увери зам.-директорът и акцентира, че ще стартират със спектакли, които не са от най-масовите – сред 5 и 7 души на сцената, като в края на месеца се чака да имат малко по-масови представления, с до 10-12 индивида на сцена.

От думите му стана ясно още, че към този момент е направена метаморфоза и във връзка с гримьорните.

„ В дребните гримьорни ще се позволяват до двама артисти, а в по-големите до четирима “, посочи Алексиев и прибавя, че личният състав на театъра ще бъде също екипиран с маски, шлемове, дезинфектанти, мокри кърпички и други.

Алексиев изрази удовлетворение и благодари на страната за дадената от нея сигурност на бранша.

„ Държавата ни даде успокоение като обезпечи средствата за заплати, за прехрана на постройката, средства за произвеждане на нов артикул. Подсигурени сме за идващите 6 месеца, някъде до октомври месец. Ще излизат сметките даже и при напълнен потенциал на 30%. Друг е въпросът доколко публиката и феновете са подготвени да се завърнат в салона, с цел да може да генерираме и прихода, който ни е нужен. Може да бъдем спокойни да работим и да се опитаме да възстановим посещаемостта в залите и да върнем спокойствието на хората, тъй като това е нашата съществена цел сега “, разяснява той.

Зам.-директорът добави, че въпреки театърът да е бил затворен, те не са скучали.

„ С голямо облекчение приехме новината, че може да отворим порти, тъй като сцената доста ни липсваше през тези три месеца. Това обаче не значи, че театърът е спрял да работи през това време и се готвехме за момента, в който ще ни разрешат да заработим. През това време доработвахме разнообразни елементи от декори за бъдещи представления, които трябваше да излязат в интервала когато бяхме без представления. Сега ще излязат наесен. Планираха се нови неща. Изработваха се част от тези декори. Техническият състав, който обслужва сцената имаше опцията да направи цялостна профилактика на сцената, само че и на всички съпътстващи пространства като гримьорни, хранилища, почисти се главно и салонът на театъра “, обясни зам.-директорът и добави, че най-тежкото за всички тях през това време е била неналичието на публиката и да съпреживеят страстите, които основават актьорите на сцената.

„ Най-негативното нещо, освен за артистите, а и за хората, които стоят зад сцената беше тъгата от това, че не могат дадат насладата на публиката, да получим техните овации, да чуем техните хлипания в по-сериозните представления или кикота в смешните представления. Това е главната загуба. Всичко останало е измеримо, възможно и ясно и до някаква степен предвидимо “, разяснява Алексиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР