Teamsters добавят своята тежест към десетките шофьори на Amazon за доставка, които пикетират из цялата страна

...
НЮ ЙОРК (AP) — Teamsters показаха мускули по време на
Коментари Харесай

НЮ ЙОРК (AP) — Teamsters показаха мускули по време на преговорите за договор с UPS миналия месец, като осигуриха повишения на заплатите на шофьорите и отбелязаха други победи.< /p>

Но в Amazon картината изглежда много по-различна.

От края на юни десетки шофьори и диспечери на Amazon, които работят за базирана в Калифорния фирма за доставка, която Teamsters обединиха през април, бяха пикетиране на фирмени складове чак до Мичиган и Масачузетс, призовавайки гиганта на електронната търговия да дойде на масата и да се пазари за заплащане и условия на труд.

Amazon по същество каза не. Teamsters казват, че стачката ще продължи, докато Amazon не възстанови служителите и не седне на масата за преговори.

Макар и малък, спорът в Калифорния сигнализира какво е готово да бъде следващата битка в усилията на Amazon да отблъсне организирания труд и Дългогодишната цел на Teamsters да се изправи срещу един от най-страхотните си опоненти.

По време на изказвания и интервюта през последните месеци генералният президент на Teamsters Шон О'Брайън изрази убеждението си, че един силен договор с UPS също ще подкрепи организационните перспективи на синдиката в Amazon, където единствената трудова група – съставена от настоящи и бивши складови работници, спечелили синдикални избори миналата година – все още е без договор на фона на възражения и обжалвания от компанията.

“ Работниците в Amazon обръщат внимание на работниците в UPS в момента“, каза Ранди Корган, който беше назначен от О'Брайън миналата година да ръководи наскоро стартиралото подразделение на синдиката Amazon. „Това са подобни работници, които изглеждат точно като тях – вършат много подобна работа на това, което правят.“

Настройката в Amazon обаче е много по-различна. Въпреки че шофьорите на доставките са облечени във вездесъщите сиво-сини жилетки на Amazon и карат микробуси с подобен цвят, те не са директно наети от компанията. Вместо това те работят за повече от 3000 партньори за доставка, или DSP, които Amazon е наела да доставят пакети на клиенти.

Бизнес моделът на Amazon първоначално разчиташе в голяма степен на други превозвачи, включително UPS и U.S. Postal Служба, при която синдикатите имаха голямо влияние върху заплащането и условията на труд. Но през последните няколко години тя намалява зависимостта си от други спедитори и разширява собствените си логистични възможности.

Повечето пратки на Amazon в наши дни преминават през собствената мрежа на компанията от последната миля, последният етап от доставка, която разчита на DSP, които обработват повече от 10 милиона пакета на Amazon всеки ден. Възлагането на работата на външни изпълнители позволява на Amazon да избегне финансова и правна отговорност, която може да произтече от директното наемане на стотици хиляди шофьори. Освен това дава на търговеца на дребно по-голяма защита от опити за синдикализиране, тъй като работниците не са класифицирани като служители на Amazon съгласно съществуващото трудово законодателство.

The Teamsters се опитват да оспорят това в Калифорния. В жалба, подадена през май до Националния съвет по трудови отношения, синдикатът твърди, че Amazon трябва да се счита за единствен или съвместен работодател с Battle Tested Strategies, DSP, който наема повече от 80 шофьори и диспечери. Teamsters твърдят, че Battle Tested Strategies принадлежи на система, която е „притежавана и контролирана“ от Amazon.

Amazon твърди, че съюзът разпространява фалшив разказ за това как работи неговият бизнес. Компанията също така каза, че е прекратила Battle Tested Strategies дори преди нейните работници да се обединят, обвинявайки я в шест нарушения на договора, включително неплащане на застраховка. Battle Tested Strategies — един от многото DSP, които работят в Калифорния — спря да доставя за Amazon в края на юни.

Johnathon Ervin, ветеран от ВВС, който притежава Battle Tested Strategies, каза, че е кандидатствал за програмата за доставка на Amazon през 2018 г. и стартира бизнеса си на следващата година след месеци обучение. Първоначално той получи пет микробуса от компанията и започна доставки в Ел Монте, град в Лос Анджелис, приблизително на 60 мили южно от Палмдейл, където се намира фирмата.

Ървин каза, че в началото е било вълнуващо, но скоро се превърна в предизвикателство, тъй като бизнесът му се разрасна и разходите за поддръжка на превозни средства, застраховки и други неща като заплащане на извънреден труд през пиковите сезони се увеличиха. Amazon дава на фирмите за доставка куп пари, за да покрият разходите за всеки маршрут, който им е предоставен, но той каза, че не покрива всичко, като всички разходи за извънреден труд на работниците. стана главоболие. Компанията инсталира устройства във ванове, които следят навиците на шофьорите, и издава седмична карта с резултати, оценяваща тяхното представяне за неща като завършване на доставката от скала от лошо до „фантастично плюс“. Тези рейтинги определят колко правят DSP на пакет, но Ървин каза, че начинът, по който Amazon оценява драйверите, и начинът, по който го правят фирмите за доставка, може да не винаги се подреждат.

„Това е наистина коварен контрол, управляван от данни, който те използват, за манипулират и насочват хората в посоката, в която те искат да вървят,” каза той.

Говорителят на Amazon Мери Кейт Паради възрази, че DSP тарифите варират според местоположението в цялата страна и огромното мнозинство или анкетираните „казват, че“ са в рамките на или над планирания диапазон на доходност от $75 000 и $300 000 на година. В отговор на твърденията на Ервин за неплащане на разходите за извънреден труд, Paradis каза, че DSP са отговорни за заплащането на служителите си.

Изглежда Teamsters възприемат дългосрочен подход към организирането в Amazon. През последните няколко години профсъюзът отблъсква проектите на Amazon в местните общности и поставя под съмнение федералните договори на компанията, наред с други неща.

Джон Лоугън, директор по проучвания на труда и заетостта в Държавния университет на Сан Франциско , каза, че фокусирането върху подизпълнителите също е добра отправна точка за Teamsters, защото е по-лесно да се организират тези фирми в сравнение с по-големите складове на Amazon.

Но той също така отбеляза, че кампанията на синдиката все още изглежда малко по-слабо развита, тъй като е фокусирана върху получаване на добър договор в UPS. Единствената друга синдикална победа на Teamsters на Amazon беше краткотрайна: през 2017 г. шофьори на доставки в Мичиган, които работеха в компания, която има договор с Amazon, гласуваха да организират. Но Amazon разтрогна договора им малко след това.

„Сред други групи и по-млади хора в работническото движение... те са много ентусиазирани от идеята не само за организиране на Amazon, но и че има много мощен синдикат, който готови да вложат ресурси в това“, каза Логан. „Но все още не се е случило. Така че ние наистина не знаем.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР