Те защитават всичко руско, а според някои преследват и сериозна

...
Те защитават всичко руско, а според някои преследват и сериозна
Коментари Харесай

Българските русофили: каква цел преследват?


Те пазят всичко съветско, а съгласно някои преследват и сериозна политическа цел: да върнат България в орбитата на Русия, написа канадският публицист Майкъл Колбърн в публикация за българските русофили. Ето по-важното от нея:

" Паметниковата обсебеност на българските русофили " - под това заглавие порталът „ Кода “, за който работят няколко реномирани англоезични публицисти, разгласява публикация от канадския журналист Майкъл Колбърн, отдадена на българските русофили и тяхното „ Национално придвижване “ отпред с Николай Малинов.

България и нейните русофили

„ Според Николай Малинов, 35-хилядното Национално придвижване на русофилите е просто културна организация, огромен клуб, който строи монументи и провежда фестивали, с цел да припомня на българите за дълбоките им исторически, културни и езикови връзки с Русия “, написа създателят и цитира своя събеседник: " Днес Русия има нравствен проект за спасяването на Европа - посредством обичайните полезности и мощната страна в един многополюсен свят ".

Майкъл Колбърн напомня, че Русия упражнява въздействие в цяла Европа, а някои хора в България приписват на Малинов и неговото придвижване сериозна политическа цел - страната им и отсега нататък да остане в орбитата на Кремъл. По-нататък в публикацията четем:

„ Откакто Малинов пое управлението преди осем години, неговите " Русофили " потеглиха да построяват релефи и монументи на хора, които считат за герои - хора, взели присъединяване в разнообразни исторически спорове дружно с руснаците. В листата влиза освен Руско-турската война от 1877-1878, освободила България от османския надзор, само че даже руската инвазия през 1944 година, която изолира страната зад Желязната завеса. “

Пред създателя на публикацията Малинов изяснява, че неговите съратници пазят исторически монументи, да вземем за пример този на Съветската войска в София. Този монумент неведнъж е ставал обект на похищения, против които Москва стачкува, напомня създателят на публикацията и продължава:

„ Руският език също е значим за русофилите, които са организирали национални фестивали на съветските лирика и танц за деца (под мотото " Нека постоянно да бъде слънце " ) и са помогнали да се финансират курсове по съветски език допълнително от 300 детски градини в цяла България. Всичко това е част от задачата на Малинов да предизвиква привързаността на българите към Русия " на фона на историческите обичаи, православното християнство и славянските хрумвания и полезности ".

Тази година русофилите са спонсорирали екскурзии до България за съветски военни кадети, спечелили конкурс за историческо есе, като създателите на първите три премирани есета за Руско-турската война са посетили " обекти на съветската популярност " в България ", изяснява по-нататък създателят на публикацията, след което написа и за един човек, който е добре прочут на българската аудитория:

Малинов, Решетников и Малофеев

" Леонид Решетников, който Малинов назовава собствен другар, по време на службата си в СВР (руското външно разузнаване) беше прочут като „ краен ястреб “. Той годишно прави ранглиста на " русофобските задгранични публицисти ", а предходната година съобщи, че " е време Русия да се върне на Балканите ".

Решетников и Малинов имат и общ другар - съветския капиталов банкер Константин Малофеев, който Съединени американски щати и Европейският съюз глобиха поради хипотетична финансова поддръжка за съветските подразделения в Украйна. През 2015 година Малинов и Малофеев с обединени старания се пробваха да обхванат частната телевизия TВ7. По същото време в едно изявление Малофеев споделя, че връзката му с Малинов е " доста близка " - и предсказва " брилянтно бъдеще " за русофилите.

Но това " брилянтно бъдеще " към момента се чака. Превземането на TВ7 в последна сметка се провали, а малкия екран беше закрита. На тазгодишните парламентарни избори Малинов се кандидатира от листата на „ Обединените патриоти “, само че не съумя да завоюва мандат. Преди това той напусна Българската социалистическа партия, обвинявайки я, че се държи като " зложелател на Русия ". “

Според създателя на публикацията, русофилите в България имат един обезпечен източник на поддръжка - по-старото потомство, което към момента помни Съветския съюз. В тази връзка Майкъл Колбърн цитира изследване на " Алфа Рисърч ", съгласно което 95 % от българите над 60-годишна възраст имат позитивно отношение към Русия. Но русофилите се борят да завоюват по-широка поддръжка и измежду младите, написа Колбърн и прецизира, че е доста мъчно да се преброи какъв брой тъкмо са последователите на русофилското придвижване.

„ Те самите настояват, че на годишния им събор, където се продаваха тениски с ликовете на Путин, Сталин и Живков, са пристигнали 10 хиляди души ", написа създателят на публикацията и цитира Мартин Владимиров от софийския Център за проучване на демокрацията, съгласно който това придвижване е " легален инструмент " за разпространение на възгледите на Кремъл. В този смисъл " Малинов има въздействие ", споделя Владимиров. А Боряна Димитрова от „ Алфа Рисърч “ прибавя, че Москва е повече от щастлива да има доморасли групи като русофилите, които пазят нейните ползи.

" Бóли ме фара "

В последния си годишен отчет " Русофилите " признават " финансови усложнения ", само че в това време настояват, че през последната година даренията и спонсорите са се нараснали. Официално обаче не огласяват детайлности “, написа създателят и отбелязва, че в случай че се вземе за образец Паметникът на Съветската войска, мощните проруски послания на Малинов явно не звучат толкоз безапелационно: „ Трима младежи са кацнали най-отгоре, пият бира и полюшват крайници над героичните скулптури. В момента паметникът си е върнал нормалния мрачен цвят, само че в подножието му със спрей са изписани три думи на български: Бóли ме фара. “
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР