Те заемат около три до девет процента от обема на

...
Те заемат около три до девет процента от обема на
Коментари Харесай

Две гигантски структури открити дълбоко в Земята

Те заемат към три до девет % от размера на Земята. Те се намират под Африка и Тихия океан в най-долната част на земната тога, заобикаляйки ядрото на Земята. Те са две великански петна, загадъчни и не изцяло обяснени.
 Разбира се, няма директни способи те да бъдат видени. Най-дълбоката дупка, която в миналото човечеството е изкопало, се назовава „ входа на пъкъла “ и е дълбока 12 263 метра. Това не може да се счита даже за продупчване на земната кора, а какво остава и за пластовете под нея. Въпреки това учените „ виждат “ какво се случва под повърхността на планетата ни като употребяват земетресенията и механически способ, прочут като сеизмична томография.
Когато зародят трусове, във всички направления се популяризират талази от сила. Чрез премерване на трусовете от няколко места на повърхността учените могат да основат карта на вътрешността на Земята. Тъй като скалите и течностите в Земята са с друга компактност, вълните се движат през тях с друга скорост, което разрешава на геолозите да схванат през какъв вид материал минават те.
Именно с тази технология са открити двете странни структури, известни като огромни провинции с ниска скорост на отрязване (LLSVP). В тези области, нормално наричани петна, вълните се движат по-бавно, в сравнение с през заобикалящата ги долна тога. Под Африка се счита, че зоната, известна като „ Тузо “, е висока към 800 километра, или колкото 90 върха като Еверест.
И по този начин, какви са тези структури и по какъв начин са се появили там? За страдание, учените към момента не са изцяло сигурни, макар че имат няколко разумни хипотези. Като се има поради, че обектите са по-плътни от заобикалящата ги тога, се допуска, че са направени от друг материал. Не е ясно какъв е той, нито точната му компактност – данните от сеизмичната томография не са задоволителни.
Водеща догадка е, че LLSVP са купчини океанска кора, които са се насъбрани в продължение на милиарди години. Друга малко по-забавна доктрина е, че частите са от антична планета. 
Тея е хипотетична планета с размерите на Марс, която блъснала Земята преди към 4,5 милиарда години, изхвърляйки задоволително канара, с цел да се образува Луната. Предполага се, че петната в действителност са части от самата Тея: по-плътна тога от протопланетата, която се е смесила със земната по време на конфликта.

 Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР