Те вече са 108,2 млрд. лв., а икономиката произведе 107,9

...
Те вече са 108,2 млрд. лв., а икономиката произведе 107,9
Коментари Харесай

Евтини ипотеки увеличиха активите на банките над БВП

Те към този момент са 108,2 милиарда лева, а стопанската система създаде 107,9 милиарда през предходната година.

За първите три месеца на 2019 година 25-те банки, които работят у нас, са нараснали активите си с 2,7 милиарда лева и към този момент ръководят 108,2 милиарда, регистрира през предходната седмица Българска народна банка. Това е повече от Брутният вътрешен продукт за предходната година, който е под 108 милиарда лева Не изостава от планувания в бюджета за тази година от 116,4 милиарда лева

Данните демонстрират, че банките ръководят активи колкото цялата стопанска система. На първо място това значи, че банковата система е постоянна. Този факт се удостоверява и от растежа на депозитите, които нарастват през тримесечието с 1,8 милиарда лева до 91,5 милиарда лева Ръст има при всички браншове - семейства, кредитни институции, други финансови предприятия, държавното ръководство и нефинансовите предприятия.

Косвен знак за банкова непоклатимост е и цената на необслужваните заеми, която към същата дата е 6,71 милиарда лева Това значи, че е налице, въпреки и леко, понижение по отношение на края на предходната година, когато те бяха 6,79 милиарда лева Делът на неприятните заеми е 7,4%. Стабилността на банковата система на собствен ред е знак и за стабилността на цялата стопанска система.

Но защото акумулираните депозити в действителност са пасиви за банките, защото те са дължими и би трябвало да заплащат рента за тях, растежът на активите идва главно от съживеното кредитиране. Това регистрират и специалистите на централната банка, които показват заемите и задатъците като главен фактор за активите на банките.

Данните на централната банка изрично потвърждават тази констатация - те са нарастнали с 2 милиарда евро за тримесечието, което значи растеж от 2,2%.

С максимален принос са евтините ипотеки - междинните лихви и годишният % на разноските при тях не престават да понижават и през тази година. Към края на март жилищните заеми са 10,76 милиарда лева, а растежът им на годишна база е 11,5%.

Тримесечното нарастване на привлечените средства в изискванията на ниски лихвени проценти намира отражение върху равнището на съотношението заеми към депозити. Предизвикателство за кредитните институции в тези условия съставлява продължаващото увеличение на каузи на активите с по-висока степен на риск и по-ниска ликвидност, предизвестяват обаче от централната банка. За да не се проявят отрицателни резултати от повишаване на “опасни активи ”, от Българска народна банка неотдавна усилиха размера на антицикличния буфер и по този начин за тази година той се движи в интервала от 0,25 до 0,75%, а през 2020 година ще бъде от 0,5 до 1%.

Не на последно място увеличените активи демонстрират, че банките не престават да уголемяват своите вложения - основно в дъщерни, взаимни и асоциирани предприятия. Което на собствен ред се отразява позитивно както върху количеството, по този начин и върху качеството на предлаганите на пазара банкови артикули.

Тъй като растежът на активите зависи и от размера на кредитирането, повишаването при банките демонстрира, че действителната стопанска система от ден на ден разчита на финансиране от трезорите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР