Те трябва да влязат там и имам предвид наистина да

...
Те трябва да влязат там и имам предвид наистина да
Коментари Харесай

Бомбардирането на Газа няма да донесе победа на Израел

„ Те би трябвало да влязат там и имам поради в действителност да влязат… Искам всичко, което може да лети, да влезе там и да ги разбие по дяволите. Няма ограничаване в пробега и няма ограничаване в бюджета. Ясно ли е? " Това беше заповедта, която президентът на Съединени американски щати Ричард Никсън даде на своя консултант по националната сигурност Хенри Кисинджър на 9 декември 1970 година

Минути по-късно Кисинджър съобщи заповедта на своя заместител, военачалник Александър Хейг: „ Той желае огромна бомбардировка в Камбоджа. Той не желае да чуе нищо. Това е заповед, би трябвало да се извърши. Всичко, което лети, на всичко, което се движи. Разбрахте ли това? “

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла „ Много рисковано “: Израел е изправен пред траяла месеци акция против тунелите на Хамас в Газа UK home секретар уволнен след мнения за пропалестински митинги Мъж сграбчва микрофона от Грета Тунберг на протест за климата Снимки: Още гибел и опустошения в Газа, до момента в който израелските офанзиви не престават завършек на списъка

Преди повече от пет десетилетия военновъздушните сили на Съединени американски щати извършиха „ Операция Меню “, последвана от „ Операция Сделка за независимост “, с цел да изкоренят Виетконг, Народната войска на Виетнам, от Камбоджа. Той се концентрира върху бомбардирането на големи сектори земя, с цел да унищожи пътеката на Хо Ши Мин, солидна мрежа от пътеки и тунели, употребявани от северновиетнамците през джунглата, свързваща Северен с Южен Виетнам, през Камбоджа и Лаос.

Бомбардирането на Камбоджа към този момент е почнало през 1965 година при администрацията на Джонсън; Никсън просто го ускори. Между 1965 и 1973 година над страната са изхвърлени 2,7 милиона тона бомби. За съпоставяне съдружниците са хвърлили към 2 милиона тона бомби през цялата Втора международна война.

По този метод Камбоджа може да е най-силно бомбардираната страна в историята. По квадратни километър и термична стойност обаче може към този момент да е изгубил този драматичен връх от Газа.

На 25-ия ден от войната израелският министър на защитата Йоав Галант се похвали, че повече от 10 000 бомби и ракети са били хвърлени единствено върху град Газа. Според основания в Женева Euro-Med Human Rights Monitor експлозивите, употребявани в ексклава към 2 ноември, може да са два пъти по-мощни от нуклеарна бомба, като по този метод надвишават тротиловия еквивалент на Little Boy, хвърлената 15-килотона атомна бомба в Хирошима на 6 август 1945 година

На 5 ноември израелският министър от кабинета Амихай Елияху хвърли различен тип бомба, като загатна, че потреблението на нуклеарни оръжия против Газа е вид. Докато той беше „ спрян “ от кабинета, неговите забележки може би бяха първият път, когато настоящ израелски чиновник удостовери обществено обществената загадка на нуклеарния боеприпас на Израел.

Първата очевидна разлика сред бомбардировката на Камбоджа и бомбардировката на Газа е, че първата беше защитавана в загадка от Конгреса на Съединени американски щати, американския народ и света, колкото и необичайно да звучи днес; явно не е било толкоз скрито за камбоджанците. Непрестанните бомбардировки на Газа обаче се хвалят пред света от израелските водачи и получават намерено поощрение и материална поддръжка от Съединени американски щати и други западни сили.

Втората разлика е, че до момента в който цивилните в Камбоджа могат да се опитат да избягат от ужасяващия плач на ескадрилите B-52, палестинците в Газа, преобладаващо бежанци или самите потомци на бежанци, няма къде да избягат с вярата да живеят различен ден.

Странно, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сложи под подозрение точността на броя на смъртните случаи, оповестен от палестинското министерство на опазването на здравето, като даде религия на сходни израелски изказвания. Това е макар обстоятелството, че личният му личен състав има вяра в тези числа и даже пресмята, че може да са по-високи, както неотдавна съобщи помощник-държавният секретар по въпросите на Близкия изток Барбара Лийф.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен също повтори израелския роман, че „ терористите “ на Хамас употребяват учебни заведения, лечебни заведения, джамии и църкви на Организация на обединените нации като командни и контролни пунктове, хранилища за предпазване на муниции и оръжие, което ги прави законни военни цели.

Международното филантропично право обаче допуска друго, защото даже недоказаните израелски изказвания да са потвърдени, правилото на пропорция не разрешава офанзиви против военни цели, когато се „ чака да причинят инцидентна загуба на граждански живот, пострадване на цивилни, вреди на цивилни обекти или композиция от тях, които биха били несъразмерни във връзка с предстоящото съответно и директно военно преимущество.

Израел ще бъде мъчно да изтъкне своите причини, когато над 11 000 палестински цивилни са били убити, в това число повече от 4500 деца и бебета, с спомагателни хиляди, които се разлагат под руините.

Още по-лошо, израелските държавни и военни чиновници неведнъж са показали геноцидни планове, като са заявявали, че в Газа „ няма почтени “. Пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Израел даже упрекна водачи на коли за спешна помощ на Организация на обединените нации, медицински личен състав и филантропични служащи, че са членове на Хамас, пробвайки се да оправдае убийството на над 100 такива служащи и директното, съзнателно ориентиране към лечебните заведения в Газа

С оглед на патентното осъществяване на военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид, както настояват изтъкнати адвокати, болшинството от държавните управления по света позорно мълчаха. Притеснително е да станем очевидци на внимателната позиция на страните, подготвени да поддържат дипломатически връзки с Израел пред лицето на всеобщите му бомбардировки против цивилното население на Газа

Когато Египет, Йордания, ОАЕ, Мароко или Турция – да не приказваме за западните сили, Китай или Индия – не престават да поддържат дипломатически и стопански връзки с Израел, за какво последният би трябвало да преразгледа своите десетилетни политики на апартейд, на дехуманизация и делегитимиране на палестинците, на подтисничество и послушание на палестинския народ, в случай че няма цена за заплащане?

Защо Израел би трябвало да спре безмилостните си бомбардировки над ексклава Газа? Защо би трябвало да премисли своята противозаконна окупация и колонизация? Защо въобще би трябвало да слуша, когато генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт я упреква в осъществяване на „ геноцид “, а арабските водачи вършат повърхностни заявления, само че не подхващат решителни дейности на арабско-ислямската среща на върха?

Призивът за „ филантропично преустановяване на огъня “, както направи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, или за непосредствено „ преустановяване на огъня “, което той даже не се осмели да изиска, е належащо, само че извънредно незадоволително. След 37 дни безмилостни бомбардировки за „ премахване на Хамас “, има малко доказателства, че задачата е постижима.

От една страна, Хамас участва освен в Газа, само че и в окупирания Западен бряг и другаде. И даже теоретично Израел да унищожи Хамас в Газа, тъкмо както в миналото се опита да направи с Организацията за избавление на Палестина на Ясер Арафат, какво следва?

Самият израелски министър председател Бенямин Нетаняху в действителност не знае, нали? Или може би знае, само че не може да каже. Както той сподели, следва „ дълга и сложна “ война. Преведено, това значи продължение на геноцидното нахлуване против палестинците, в случай че и до момента в който позицията на неговите западни поддръжници – и арабските наблюдаващи – не се промени на думи и на каузи.

До момента единствено Боливия е прекъснала дипломатически връзки с Израел в символ на митинг против продължаващите военни закононарушения, осъществявани против палестинците. Освен в случай че Египет, Йордания, ОАЕ и Мароко не пресечен дипломатическите си връзки с Тел Авив, както желаят техните хора; в случай че страни като Турция, Южна Африка и Бразилия, които са осъдили военните закононарушения на Израел, не приведат дипломацията си в сходство със личните си изявления; в случай че тези страни не последват кардиналния дипломатически ход на Боливия и не окажат напън върху своите западни партньори; в случай че Саудитска Арабия, ОАЕ, Иран, Катар, Азербайджан и други огромни експортьори на нефт и природен газ не употребяват икономическия си лост върху заслепените поддръжници на Израел, Газа и нейното население ще бъдат унищожени, сантиметър по сантиметър, душа по душа. И никой няма да може да каже: „ Не знаехме. “

На Байдън, Блинкен и Нетаняху би трябвало да се подсети, че ужасяващите килимни бомбардировки над Камбоджа в продължение на години доведоха единствено до един фамилен политически резултат: завладяването на Камбоджа от скандално известните Червени кхмери. Следователно какво би довело хипотетичното заличаване на Хамас не е лекомислен въпрос. „ Всичко, което лети, върху всичко, което се движи “ и бомбардировките, с цел да ги „ разбият по дяволите “, посяха гибел и кратери, които към момента се виждат през днешния ден. Това докара до срам и бедност, само че не и военна победа.

Възгледите, изразени в тази публикация, са лични на създателя и не отразяват безусловно публицистичната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР