Те шпионират врага и хвърлят бомби: във войната в Украйна

...
Те шпионират врага и хвърлят бомби: във войната в Украйна
Коментари Харесай

Войната в Украйна: какво видяхме в един завод за дронове


Те шпионират врага и хвърлят бомби: във войната в Украйна дроновете са едни от най-важните оръжия. Наш екип посети цех за произвеждане на дронове в Латвия, чийто максимален клиент сега са украинците. Какво видяхме:

Дрон вид Atlas Pro

Сензор за пръстови отпечатъци, скенер за сигурност, лабораторно облекло, мрежа за косата и калцуни за краката: с цел да се влезе в дребното индустриално хале, в което и въздухът се филтрира, посетителите би трябвало да бъдат оптимално чисти. " Когато започнах работа тук, даже не знаех накъде се завинтва и накъде се отвинтва ", споделя една украинска работничка, показвайки отвертката си.

Голяма част от украинките, които работят на това място в Латвия, са пристигнали като бежанки след експлоадирането на войната. Преди това са работили като библиотекарки или счетоводителки. Днес. Те завинтват моторите на дроновете, сглобяват платки и инсталират частите на камерите. Повечето работят тук неотдавна.

Работнички в завода за дронове в Рига

Латвийската компания " Atlas Aerospace ", която ги е наела, видяла. И била принудена да ангажира повече личен състав. " По-рано се радвахме, в случай че продадем 10 дрона месечно, в този момент се опитваме да увеличим производството до 700 месечно, което към момента не е задоволително ", споделя шефът на компанията Иван Толчински.
Редакцията предлага
36-годишният Толчински е роден в Украйна, само че е израснал в Израел. Той е деец от войната - в израелската войска е бил снайперист, след което е следвал авиационна и галактическа техника. Казва, че установяването на компанията му в Латвия е случайност. В Израел би било доста по-трудно да се създават дронове.

" Революция на тактическо равнище "

" Atlas Aerospace " създава дребни компактни дронове, които неразгънати могат да се поберат и в раница. Принципно компанията се била насочила към цивилния пазар, само че в този момент се концентрира от ден на ден и повече върху военната сфера. Междувременно създава дронове по натовските стандарти. Преди войната в Украйна нидерландците са били най-големият им клиент. Но след 24 февруари 2022 Нидерландия към този момент наподобява като дребна риба до другите клиенти.

Дроновете на " Atlas Aerospace " са доста търсени от украинските специфични елементи. Малък екип от четирима бойци би могъл да изследва огромни площи с дрона, като видеоматериалът може да се види в действително време в основната квартира. Ако екипите са повече и симултанно оперират в разнообразни региони по фронтовата линия, могат да дават на командирите си необятен взор за бойното поле. Досега на украинските бойци са доставени 100 дрона, а те желаят още.

От " Atlas Aerospace " споделят, че. " Това е гражданска война на тактическо равнище ", счита Толчински. " Войниците на фронта към този момент могат да работят по-независимо. Ако да вземем за пример група бойци желае да пресече една улица, може преди този момент с дрона да откри дали някъде не се е укрил зложелател. "

Дроновете разпознават врага и могат да хвърлят и бомби

По тази причина в най-големия въоръжен спор в Европа от края на Втората международна война дроновете в това време са вездесъщи. Особено публикувани са нормалните аматьорски дронове, които се купуват без проблеми на пазара. В интернет има пропагандни видеозаписи на бойци, които са модифицирали тези дронове и ги употребяват да хвърлят дребни бомби с тях.

Много от дроновете обаче са китайско произвеждане и съгласно специалистите тяхното потребление би могло да бъде рисково. Освен това украинските бойци упрекват китайския производител на дронове DJI, че предава събраните от тях данни на съветските военни. Концернът отхвърля.

Но DJI е водач на пазара. Затова и западните военни употребяват създаденото в Китай съоръжение, което би могло да е проблематично, споделя експертката Улрике Франке. " Ако военните в Съединени американски щати, в Германия или в Нидерландия употребяват китайски цивилни дронове на корабите си, това естествено може да заплаши националната сигурност. "

Дроновете с цивилно предопределение имат и един втори значителен минус - те оперират на закрепени честоти, които елементарно се поддават на разстройства. Дроновете на " Atlas Aerospace " употребяват сменящи се честоти, с цел да предотвратят сходни разстройства и по тази причина са доста търсени.

Украински специфични елементи и техните дронове

Работнички във фабриката на " Atlas Aerospace " се гордеят с работата си: " Ние произвеждаме дронове за украинската войска. С тяхна помощ ще спечелим войната ", споделя една от инструкторките. Фирмата има намерение да разшири производството си и да отвори още един завод, с цел да удовлетвори търсенето - колкото и да произведат, все няма да е задоволително. Един дрон " живее " приблизително 48 часа във въздуха, тъй че потокът към Украйна ще продължи да тече.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Какво ни описаха украински сапьори
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР