Те се усъмнили в достоверността на няколко ТЕЛК-решения. Всички били

...
Те се усъмнили в достоверността на няколко ТЕЛК-решения. Всички били
Коментари Харесай

Разкриха схема за преправяне на документи за ТЕЛК в Шумен frognews.bg

Те се усъмнили в достоверността на няколко ТЕЛК-решения. Всички били с диагноза диабет и 71% трайно понижена продуктивност. В медицинските досиета към съмнителните ТЕЛК-решения нямало никакви данни от лекуване с инсулин и предхождащо наблюдаване на болестта. Всички посоки за явяване на ТЕЛК са издадени от един общопрактикуващ доктор.

 

От НОИ-Шумен изпратили сигнал до районната прокуратура с искане за инспекция на 21 издадени ТЕЛК-решения. В хода на следствието се схванало, че въпросният доктор преправял действително издадени от други медици амбулаторни листове.

 

За задачата изрязвал данните на пациентите от амбулаторни листове, които самият той е издал, и ги залепвал върху документи на пациенти, действително прегледани от експерти. Подправените документи били копирани и заверени с автограф и щемпел на лекаря лъжец.

 

Той подавал персонално преправените документи в районната картотека на здравната експертиза. Разследването почнало през 2021 година. Лекарят направил цялостни признания и сключил съглашение с прокуратурата. Осъден е на 9 месеца пробация.

 

От подадените 21 сигнала действително са отпуснати 8 пенсии за неработоспособност. След разкриването на схемата всички безпричинно получени суми са върнати, излиза наяве от третия брой на осведомителния бюлетин на Национален осигурителен институт за тази година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР