Те се разхождаха рамо до рамо през блестящия космически център

...
Те се разхождаха рамо до рамо през блестящия космически център
Коментари Харесай

Разговор на Ким Чен Ун с Путин: Какво ни казва видяното?

Те се разхождаха един до друг през блестящия галактически център – спираха, с цел да надникнат в изкопа, откъдето ракетите изхвърчат в космоса, написа „ BBC “.

На обилния си прием те пиха съветски виновност и подвигнаха тост за прегръдката на двете си страни пар тии . И преди да се разделят, си размениха оръжия като дарове – модели на пушки от линията на боеприпасите на другата страна.

Срещата на Ким Чен Ун и Владимир Путин в Източна Русия ясно акцентира една нова връзка, която се изковава по време на война. Преди да се завърне вкъщи, севернокорейският водач ще прекара няколко дни в обиколка на корабостроителници, самолетни фабрики и други военни обекти.

В началото имаше огромно очакване – с световен медиен екстаз, до момента в който Ким се движеше с часове в своя брониран трен над границата. Той накара Запада да гадае близо 40 часа, преди да стигне до космодрума Восточни – галактическа база в далечен източен ъгъл на Русия . Дори тогава не беше ясно защо тъкмо ще се срещат двамата – с предизвестията на Белия дом предходната седмица, че Северът може да продава оръжия на Русия , провокираха паника.

Путин беше изпратил група за добре пристигнали, с цел да поздрави Ким, до момента в който влакът му се търкаляше по релсите на галактическата база. Стълбище с червен килим и балюстрада също беше издигнато във въздуха, чакайки влакът да спре и севернокорейският водач да излезе. Путин чакаше пред центъра, когато Ким спря с лимузината си. Там, преди да светнат светкавиците на фотоапаратите, двамата водачи си стиснаха ръцете – фотосите бяха оповестени незабавно от държавните медии.

„ И двамата водачи познават силата на демонстрацията, само че висшият водач на Северна Корея, както е прочут Ким, е изключително обожател на церемониите. Той е третият в династията на висшите водачи, към които са построени генерации митология .

Това съобщи Сара Сон, специалист по Северна Корея в университета в Шефилд.

„ Не би било уместно да бъдете възприемани като елементарен държавен водач с стеснен мандат от локалната аудитория, която ще види това пътешестване и елементи от срещите по малкия екран и във вестниците.

„ Много е значимо за Ким да има персонални срещи с водачи на други страни, тъй че всички погледи да са ориентирани към него, което прави Северна Корея да наподобява като по-значим световен състезател, в сравнение с в действителност е.

„ Санкциите, несъмнено, остават извънредно строги и потребността на Русия от оръжие съставлява опция за реализиране на две допълващи се цели: приходи за севернокорейската страна и доказателство, че Ким заслужава вниманието на водача на огромна международна мощ. “

Около час преди срещата на двамата водачи Пхенян също беше изстрелял две балистични ракети – първата, изстреляна без водача да е в рамките на страната.

„ Срещата предизвикателно свърза държанието на изгонените страни в Европа и Азия “ , акцентира Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Ewha в Сеул.

Но с изключение на спектакъла и помпозността , наблюдаващите се съмняват дали срещата е постигнала някакви съответни покупко-продажби . Малко от това, което са говорили двамата водачи, беше разкрито обществено.

„ Към момента наподобява, че няма значително развиване в общественото пространство “ , споделя Фьодор Тертицки, севернокорейски боен откривател в университета Кукмин в Сеул.

„ Наблюдавахме двустранно събитие – величествен театър, предопределен най-вече за задгранична аудитория, и неразкрити съглашения зад затворени порти, чието значение остава неразбираемо. “

Не бяха разкрити детайлности за опасенията за оръжейната договорка , за която Западът се притеснява, че може да ускори войната на Русия в Украйна . И не се загатва нито дума за избрани облаги за Северна Корея – за хранителна помощ, икономическа помощ или шерване на военни и технологии, нещата, които Ким би желал, считат анализатори.

Вместо това единственият прочут прогрес наподобява е намекването на Путин, че евентуално би могъл да помогне с галактическите и сателитните цели на Ким.

Това е мястото, където изборът на място е видим съгласно анализатори. И двамата водачи пропътуваха дълги дистанции, с цел да стигнат до модерните галактически пристанища, на другия завършек на страната от Москва. Но анализаторите прецизират:

„ Но срещата на галактическата площадка даде забележителна оптика за Путин.

Първо, деликатното му предложение за галактическа помощ остана в обсега на това, което съветският водач би могъл да предложи на севернокорейците. Пхенян не съумя на два пъти тази година да изпрати разследващ спътник в космоса – технологията му изостава с десетилетия от съветската.

Помощта за слагане на спътник в космоса, който Северът може да употребява за наблюдаване на враговете си, е доста друго от това Москва фактически да се съгласи да помогне на държава-измамник да създаде своята нуклеарна и ракетна стратегия, която е наказана и неразрешена от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от години.

Преди войната даже се смяташе, че Русия има някакво посредническо въздействие върху евентуалното разоръжаване на Северна Корея. Проф. Ийсли съобщи:

„ Така че срещата тази седмица на космодрума е еквивалентна на това Путин да си пипа носа в резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации . “

Това би трябвало да бъде сигнал за пробуждане към всички други държави-членки на Организация на обединените нации по отношение на нуждата от удвояване на напъните за налагане на наказания против Пхенян “ , твърди той.

Други обаче считат, че настройката на космодрума е просто машинация – целяща да обезпокои Запада и Южна Корея, които прекъснаха връзките си с Русия след нахлуването в Украйна и одобриха западни наказания .

„ Вероятно Путин има за цел да употребява тази среща на върха като лост против Сеул, евентуално да ги обезкуражи да дават на Украйна оръжия, с имплицитното подстрекателство, че те могат да доставят военни технологии на Северна Корея като възмездие “ , разяснява Тертицки.

Но остава доста подозрение по отношение на това дали Русия би споделила някое от своите галактически бижута или даже счита оръжията на Севера за освен това от аварийна доставка.

„ Дори във връзка с сателитната технология, изказванията на Путин бяха внимателни, не бяха експлицитен ангажимент за даване на помощ, а по-скоро мощно подстрекателство, че тя може да бъде премислена “ , споделя Тертицки.

Той също по този начин показва съвсем несъществуващите парични потоци сред двамата – макар реториката към оръжията, търговията остава покрай нулата съгласно оценките на Южна Корея . Северна Корея остава подвластна от Китай за над 95% от своите търговски доходи.

„ Това ни оставя несигурни дали тази среща на върха ще даде по-конкретни резултати от безплодната среща през 2019 година “ , заключи той, имайки поради последната среща на двамата водачи.

Изминаха 4 години от тази среща и за Ким това рядко пътешестване не би трябвало да се подценява, считат анализатори. Това беше първата му аудиенция в чужбина от четири години, защото неговото насаме положение също стартира да се отваря още веднъж към света след пандемията .

Путин се е погрижил да бъде третиран добре, настояват наблюдаващи.

Срещата можеше преди малко да се организира във Владивосток , в коридорите на Източния стопански конгрес , знаковата платформа на Путин, обърната към Азия, на която преди този момент участваха китайски и южнокорейски водачи . Вместо това той избра да остави Ким на централно място, на напълно друго място – извеждайки аления килим, банкета, духовия маршируващ оркестър – и самият той да пътува, с цел да се срещне с него там. Тертицки изясни:

„ Това е знак на почитание към Ким. Това може да се преглежда като жест, с цел да се подсигурява, че Ким се усеща скъп . “

Но също по този начин, споделя той, става въпрос и за посланието, което се изпраща на Запада – повдигайки усещането за връзката им, даже когато детайлностите са нищожни. Той съобщи:

„ Но в тази връзка е извънредно значимо да се концентрирайте върху това, което двете страни в действителност вършат . Както Ким, по този начин и Путин са умели в потреблението на машинация. Още един път е неотложно да се изследват деликатно съответните им дейности, а не думите им. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР