Те са сладки, те са пухкави… и са обществен враг

...
Те са сладки, те са пухкави… и са обществен враг
Коментари Харесай

Австралия обяви война на подивелите котки

Те са сладки, те са пухкави… и са публичен зложелател номер едно в Австралия, оповестява Си Ен Ен. Страната е във война с безпризорните и подивели котки. До 2020 година държавното управление възнамерява да убие близо 2 милиона безстопанствени животни, което е едвам дребен % от цялата котешка популация на континента, която по последни калкулации е близо 6 милиона.

В някои щати ограниченията към този момент са в действие. В североизточния щат Куинсланд е оповестена премия от 10 $ за всеки котешки „ скалп “ – политика по отношение на животните, която организацията за отбрана на правата на животните ПЕТА разгласи за „ жестока “.

Проблемът с подивелите и безстопанствени котки не съществува единствено в Австралия. В прилежаща Нова Зеландия прочут природозащитник предложи „ бъдеще без котки “ – като популацията и на домашните, и на подивелите котки строго да се управлява.

Причината – котките, изключително безстопанствените и подивелите, са убийци и заплашват локалната фауна. Първата котка идва в Австралия при започване на 17-ти век на борда на първия транспортен съд със заселници. От този миг броят на този тип застрашително се усилва и в един миг покрива към 99,8 % от територията на страната.

Въпреки че подивелите котки са от същия тип като домашните си събратя, те живеят на независимост и им се постанова да ловуват, с цел да оцеляват. Това вреди на локалната фауна, защото огромна част от локалните дребни типове, към този момент са на изгубване. Според изчисленията на специалисти най-малко 20 типа от австралийската фауна към този момент са застрашени и то точно поради набезите на дивите котки./BGNES
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР