Те са се занимавали с дейности извън политиката и без

...
Те са се занимавали с дейности извън политиката и без
Коментари Харесай

Д-р Искрен Иванов: Обвинените в шпионаж българи във Великобритания не са били професионалисти

„ Те са се занимавали с действия отвън политиката и без значимо състояние. Не са имали достъп до взимане на решения, които са от жизненоважно значение за английското държавно управление ”, уточни Иванов.

 

Според него доста постоянно подобен вид вербовчици търсят информация от елементарни хора. „ Ключовото тук е, че са били част от българската общественост във Англия, както и част от изборните комисии. Това е дало опция на тези, които са ги вербували, да въздействат на изборния развой. Ако погледнем електоралната карта на България, ще забележим, че вотът в чужбина е доста важен ”, добави още Искрен Иванов.

Според него упрекнатите в шпионаж може да са предавали информация за това какви са настроенията на българите в чужбина. „ Мрежата сигурно е по-голяма. След края на Студената война, Русия съумя да построи такава мрежа, която прокарва нейната мека мощ ”, уточни специалистът.

По думите му страната ни е в цялостно осведомително затъмнение за обвиняванията против лицата. „ Става въпроса за информатори, които са подавали информация за настроенията в българската общественост. България би трябвало да се интересува и възползва от случая. За нашите служби би било потребно да знаят с кого са общували тези хора, можем ли в България да чакаме сходни феномени и под каква форма ”, акцентира още Искрен Иванов.

 

За случая с Руската черква Иванов посочи, че надали българските служби са били сюрпризирани. Според него е имало връзка зад завесите, с цел да са разбере с каква поддръжка се употребяват тези свещениците в България. Припомняме, че Прокуратурата стартира инспекция има ли закононарушение при прехвърлянето на собствеността на храма.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР