Те са сърцето на всяка компания. Движат напред новите идеи

...
Те са сърцето на всяка компания. Движат напред новите идеи
Коментари Харесай

CEO революция: Изпълнителни директори на непълно работно време

Те са сърцето на всяка компания. Движат напред новите хрумвания и най-смелите решения, поемат опасности и носят цялостна отговорност за следствията, ръководят непрекъснати промени и нормално работят по 24 часа 7 дни в седмицата. 

Последното наподобява е на път да се промени.

Дълго време се смяташе, че трендовете цифрово номадство и хибриден модел на работа важат единствено за елементарните чиновници и самонаетите. 

В момента обаче висшите мениджъри също трансформират тотално стандартите за работно време и то по този начин, както си изискат, написа в разбор по тематиката The Wall Street Journal.

Изпълнителен шеф на повърхностен работен ден е модел, който навлиза във от ден на ден компании оттатък Океана. Това е допустим вид за управителните фрагменти, които са изложени на 24-часов стрес, поради заеманата позиция.

Тенденцията не е инцидентна, а е директно обвързвана с възрастта и качествата на тези хора, както и с желанието на притежателите на компании да ги задържат допустимо най-дълго, като в същия миг им предложат повече еластичност и време за персонален живот.

" Това е решение на проблем, от което доста компании от дребния и междинния бизнес, както и стартъпи се нуждаят – а точно високо квалифицирани чиновници със характерни умения, които ще им оказват помощ да се развиват дейно и да реализират резултати ", споделя Йеспер Сьоренсен, професор от Бизнес колежа в Станфорд.

Корпоративните акули са скептични

Засега „ едрите риби “ в корпоративния океан към момента подхождат скептично към новия модел, предпочитайки да запазят стандарта на цялостен работен за хората с управителни функционалности. Появява се и различен проблем – действителната заплаха от спор сред притежатели (или най-висшите мениджъри) и изпълнителните шефове, подбуден от степента на тяхната ангажираност в работния развой.

Освен това, да си началник на ненапълно работно време може да наподобява „ супер “, само че въпреки това, компенсацията постоянно не включва здравни осигуровки, както и приемане на бонуси при сполучлива реализация на основни договаряния или планове.

Робърт Джордан, съосновател на компанията за набиране на личен състав InterimExecs, счита, че връщане обратно към този момент няма. От началото на пандемията той вижда забележителен растеж в търсенето на управителни фрагменти, съгласни да работят на ненапълно време. Според него, тези длъжности към момента са нишова част от бизнеса и не всеки път са добре разбрани както от притежателите, по този начин и от експертите по наемане на човешки запаси.

" Тези хора обаче са в разцвета на кариерата си – разполагат със забележителен интервал до постигане на пенсионна възраст и в същото време са натрупали нужния боеприпас от умения и опит да заемат експертни позиции, без наложително да са на осемчасов работен ден ", добавя Джордан.

Един от образците, които потвърждават тезата му, е историята на 59-годишната Карин Скот, която взема решение да напусне позицията на маркетинг шеф в огромна софтуерна компания през 2021 година

Промяната стартира през един ден, до момента в който е на фамилна отмора. Замисля се над въпроса по какъв начин тъкмо си показва идната трета част от кариерата си, която най-вероятно ще бъде крайна. Малко по-късно, с цел да реализира оптимален баланс сред времето за работа и персонален живот, тя приема предложение да бъде CEO на ненапълно работно време.

Днес е удовлетворена от избора си, тъй като това ѝ обезпечава преимуществото да прекарва задоволително време в маслиновата плантация в Калифорния, която купува преди година със брачна половинка си.

Карин обаче признава, че не би се чувствала толкоз удобно и не би имала подобен триумф, в случай че е била изпълнителен шеф на повърхностен ден при започване на кариерата си.

" Имах потребност от всички тези прекарвания, да бъда в огромни компании като Cisco и Salesforce, както и в започващи компании, с цел да мога да натрупам този скъп опит и да основа нужното портфолио от клиенти ", изяснява тя пред WSJ.

Къде са подводните камъни

Да си CEO на ненапълно работно време в някои случаи изисква и взаимни отстъпки.

За да получи здравни осигуровки след овакантяване на работа на цялостен работен ден, 64-годишният Брус Купърман, който сега е финансов шеф на ненапълно време, би трябвало да сътвори свое частно сдружение с лимитирана отговорност.

Това е известна бизнес конструкция в Съединени американски щати, която може да комбинира данъчното облагане на партньорско или еднолично сдружение с лимитирана отговорност на корпорация. След това Купърман се обръща към професионална работодателска организация, с цел да получи осигуровки, само че е длъжен да продължи с ръководството на сдружението си. Сега има свободата да пътува където желае, до момента в който работи отдалечено с клиентите си и макар бюрократичните спънки, не мисли, че би се върнал към обичайна форма на претовареност на финансов шеф.

Шона Шмиц  е магистър по бизнес администрация от Университета на Пенсилвания. Дълги години работи в региона на финансите, като известно време е финансов шеф на цялостен работен ден. В този интервал постоянно ѝ се натрупват 60-70 часа седмично. След като през 2007 година ражда първото си дете, взема решение да сложи кариерата си на назад във времето в името на фамилията.

Днес 52-годишната Шмиц е изпълнителен шеф на повърхностен работен ден. Живее покрай Боулдър, Колорадо и доста от клиентите ѝ се намират в този регион. Обикновено работи с три до шест компании, като всяка изисква сред четири и осем часа работа седмично.

" 30 часа седмично е моята цел, тъй като задоволява финансовите ми потребности и ми разрешава да имам живота, който желая ", споделя Шмиц.

Гъвкавостта на служебните задължения ѝ разрешава да кара децата си на учебно заведение, да си вземе почивен ден, с цел да отиде на ски и да даде приоритет на психическото и физическото си здраве.

" Не работя по 24 часа в денонощието, само че съм разполагаем 24/7. Ако желая да имам опция за еластичност, би трябвало да я осигуря и на клиентите си ", изяснява тактиката си Шмиц.

Не крие, че изначало е било мъчно да напусне работата си на цялостен работен ден, само че към този момент не се обръща към предишното. " Това е новата вероятност. Клиентите би трябвало да знаят, че ние не сме тяхно владеене ", изяснява тя. Не липсват оферти за позиции на цялостно работно време, само че постоянно отхвърля. " Усещам, че по този метод пораствам. Така че, това въобще не е моят залез. Това е моята кариера. ", безапелационна е Шмиц.

Какво се случва с опита 4-дневна седмица

Докато CEO светът е в развой на промяна на работното време, от ден на ден компании опитват с четиридневна работна седмица. Пропорционално с това пораства и разделянето в мнението на служащите, които са я тествали.

Ето какво споделят читателите на WSJ за това по какъв начин им се е отразило съкращаването на постоянния работен график с един ден.

Дженифър Нюман е била чиновник в огромна рекламна организация, която вкарва четиридневна работна седмица през пандемията. Според нея, това е наложило множеството хора да работят по-дълго, с цел да се оправят с крайните периоди. " Същото количество работа беше натъпкано в четири дни вместо в пет. ", споделя тя.

За работещите в бранша на услугите, четиридневната седмица може да се окаже пъкъл.

" Трудно е да се оправиш ", споделя Майк Гроувс, изпълнителен шеф на Federal Lock & Safe в Арлингтън. Той намира друго решение, с цел да могат служащите му да реализират баланс сред работата и персоналния живот. За екипите, които не са на терен и не дават отговор на позвънявания на клиенти, компанията вкарва седемчасов работен ден. Служителите идват в 6 ч. сутринта и си потеглят към 13 ч. По-краткият работен ден усъвършенства равнището на задържане на личния състав, както и продуктивността.

Въпреки това притежателят остава твърдо уверен, че би трябвало да се работи пет дни в седмицата. " Спешните проблеми на клиентите от вида " ремонтирай в този момент " просто не обичат да се вземат решение в петък ", споделя той.

Опитът на Чет Гуардино удостоверява това. Той тества четири и половина дневна работна седмица в своята компания Lexon Medical Management, снабдител на услуги за фактуриране, основана във Флорида. " Продуктивността се увеличи на всички места ", споделя той и отбелязва, че броят на обработените застрахователни искове на човек се е нараснал, когато чиновниците са получили отмора в петък следобяд.

Брайън Макнабоу, консултант в Харвардското бизнес учебно заведение, открива, че общата успеваемост може да се поддържа с по-кратка работна седмица. В предходната си роля на основен софтуерен шеф във Volt Athletics, сиатълски стартъп, който дава лични тренировки виртуално, изпълнителният екип сполучливо приема " гъвкави петъци ", при които чиновниците избират да работят или не в петък.

" Ръководният екип очакваше, че това ще бъде краткотрайно ", споделя Макнабоу. " Това беше толкоз сполучливо от позиция на продуктивността - и необикновено известно, че взехме решение да го създадем непрекъснато. Превърна се и продължава да е основно преимущество при набирането на личен състав. "

За служащите в някои браншове съкратената седмица е повече главоболие, в сравнение с изгода.

Шон Колиър, хидролог от Лас Вегас, през последните 15 години работи на четиридневен и десетчасов график. Смята, че по-кратката седмица не си заслужава за сметка на по-дългите дни. " Пропуснах доста вечери и извънкласни занимания на децата си поради графика си ", споделя той. " Това е нож с две остриета за мен. Харесва ми, че имам свободен петък, само че знам, че ще имам по-добър баланс сред работата и персоналния живот, в случай че работя на пет осемчасови дни. "

Според едно от най-новите изследвания по тематиката в Съединени американски щати - на доставчика на програмен продукт Qualtrics, представено от Euronews, цели 92% от работещите поддържат съкращаването на работната седмица, даже това да значи по-дълги работни часове.

Анкетираните показват като предстоящи изгоди усъвършенстваното психическо здраве и нарасналата продуктивност. Трима от всеки четирима чиновници (74%) споделят, че ще могат да свършат същия размер работа за четири дни, само че множеството (72%) считат, че за задачата ще би трябвало да работят повече. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР