Те са подходящи за използване в двигатели на електрически превозни

...
Те са подходящи за използване в двигатели на електрически превозни
Коментари Харесай

Японска фирма разработва магнити без неодим

Те са подобаващи за потребление в мотори на електрически транспортни средства

Прототипът на феритен магнит без неодим е подобаващ за моторите на електрически автомобили
(снимка: Proterial)

Индустрията на електрическите транспортни средства е мощно подвластна от доставката на първични материали от Китай – освен за производството на тягови акумулатори, само че и за електрическите мотори. Японските компании основателно са загрижени, че локалната автомобилна промишленост е уязвима в това отношение и по тази причина се пробват да основат магнити за тягови мотори, които не изискват неодим, доставян от Китай.

Компанията Proterial, поделение на Hitachi, създава специфични феритни магнити, които без потребление на неодим реализират характерности, нужни за електрическите мотори на колите. Прототип на електрически мотор, основан на такива магнити, към този момент е създаден и тестван от експертите на Proterial. Те настояват, че новите съставни елементи могат да се употребяват сполучливо в електрически транспортни средства.

Феритните магнити се състоят най-вече от стоманен оксид и за производството им не се изисква неодим, който идва от Китай. В същото време неодимовите магнити нормално са 10 пъти по-силни от феритните и това качество е доста търсено при производството на тягови мотори. Поради тази причина феритните магнити до момента не са намерили огромно разпространяване в този пазарен сегмент.
още по темата
Proterial твърди, че специфичната структура на нейните феритни магнити разрешава да се компенсират присъщите им по-слаби характерности. Компанията твърди, че на тяхна основа могат да се създават много конкурентни тягови мотори за електрически автомобили.

Японската компания няма да създава такива електродвигатели независимо, само че е подготвена да достави феритни магнити на производители, които по избрани аргументи не са склонни да употребяват неодимови магнити, отбелязва Nikkei Asian Review.

Масовото произвеждане на електрически мотори, основани на феритни магнити, и предопределени за потребностите на автомобилните производители, може да стартира не по-рано от началото на идващото десетилетие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР