Те са млади и успешни. Отговарят за дигиталната комуникация на

...
Те са млади и успешни. Отговарят за дигиталната комуникация на
Коментари Харесай

Ние сме част от киберфронта. Как се воюва с Русия от центъра на София

Те са млади и сполучливи. Отговарят за цифровата връзка на някои от най-големите компании. Днес обаче са част от "киберфронта " на Украйна и водят война против съветската агитация за войната.

Модернистичен офис в споделено работно пространство. Мирише на преди малко приготвено кафе. Млади хора, облечени в дънки, ризи, рокли, фланелки, бързат от среща в среща. Много са насядали пред мониторите. На декор безшумно се чува музика. Някои от работещите са пристигнали с домашните си любимци на работа.

Нищо не го подсказва, само че това е фронт. На този фронт оперира част от цифровата войска на Украйна. Всичко се случва на 10-ина минути от центъра на София.

„ Ние сме част от киберфронта, IT армията на Украйна. Ние работим дружно с министъра на цифровата промяна Михайло Федоров . Голям пич, познаваме се с него. Буквално се борим против врага и прилагаме всички способи, които да му влияят “.

Това споделя Генадий Воробьов, който е изпълнителен шеф на Netpeak България и част от управлението на цялата група на Netpeak, която оперира в три страни. Компанията се занимава с цифров маркетинг, а нейни клиенти са огромни мобилни оператори, вериги магазини, автомобилни марки и други.

До 24 февруари компанията прави нормалната си активност, само че с нахлуването на съветските войски в Украйна всичко се трансформира. Сега 100 от общо 900-те ѝ чиновници са ангажирани с войната за мозъците и сърцата на хората в Русия, Украйна и други страни, които, по думите на Генадий, са попаднали в „ клопката на пропагандата “.
 Netpeak са част от цифровата войска на Украйна
Netpeak, дружно с други компании, откликва на апела за помощ от страна на украинското държавно управление. От компанията се включват непринудено, а главната им задача включва разпознаването на проблеми в връзката, създаването на тактики и основаването на артикули, които да подкрепят защитата на Украйна.
Какво тъкмо вършат
„ Например преди няколко дни излезе акцията на Володимир Зеленски „ ArmUkraineNow “. Тя е за апел към Съединени американски щати и страните членки на НАТО, а и други, за даване на въоръжение. Основната задача е Украйна да получи оръжие, обаче това не зависи единствено от хората в обществените мрежи, а да вземем за пример от американските сенатори. Затова ние казахме – „ има информация, само че тя не стига до верните хора “, споделя Генадий.

Част от решенията, които Генадий и сътрудниците му оферират, са били за директна връзка със сенаторите от Съединени американски щати и политиците от другите страни, която да предизвика нужния резултат.

Изпълнителният шеф на Netpeak България припомня и за още един детайл, който отличава войната в Украйна и по-точно реакциите против нея – методът, по който реагират стотици бизнеси и отдръпването им от Русия. По думите му, това не е инцидентно и заслуга има цялата IT войска, която сплотява голям брой доброволци, на „ голям брой фронтове “, ръководена от Министерството на цифровата промяна на Украйна.

„ Понякога пишем и текстове за туитове, които след това излизат от името на министъра. Защо? Защото едно е да кажеш на изпълнителния шеф на някоя компания „ Спри да работиш в Русия “, друго е това да е обществено. Напиши един туит от 140 признака на британски, тагни акаунта на компанията и го пусни “, споделя още Генадий.

За него войната е още по-лична, тъй като той е бесарабски българин. Родното му село се намира в югозападната част на Украйна. Той идва в България през 2003 година Започва да учи информатика и математика, а по-късно и "чиста " математика в Шумен. Казва, че е доста признателен на опциите за бесарабски българи като стипендии, общежития, вдишване на такси.

„ Всичко това, което го има тук, България е съдействала, тя е съдействала да съществува Netpeak България “, споделя Генадий.
Заради околните там
Той споделя, че е от щастливците, които нямат родственици, починали от началото на спора. Негов непосредствен, обаче, е един от пленените при съветската офанзива на при започване на войната, в която взе участие потопеният съветски. Той и досега е заложник и се намира на полуостров Крим. Единствената връзка е по телефона от време в точния момент, колкото роднините да схванат, че той е жив.

Жертвите обаче участват и в неговия живот. Негов сътрудник от Netpeak в Украйна, който е бил мобилизиран при започване на март, е погубен на фронта преди две седмици. Убитият преди дни бесарабски българин Иван Минков е родом от прилежащото село, от което е Генадий.

Част от „ осведомителния фронт “ в София е и Дария. Тя е украинка, която от близо пет години живее в България. Женена е за бесарабски българин и до скоро е била в майчинство. От началото на войната част от работата ѝ е обвързвана и с акции в България, като тези на посолството на Украйна. Усмихната е, само че гласът ѝ се разтреперва, когато приказва за протичащото се в родината.

„ Аз се занимавам с рекламни тактики в разнообразни цифрови източници. Помагаме в това да въвличаме по-голяма публика, да вземем за пример със събирането на помощи или организацията на събития “, споделя тя.

Дария споделя, че не прави всичко това, просто тъй като е украинка, или просто тъй като компанията ѝ е ангажирана с това

„ Дори да не бях украинка, последните събития ми попаднаха в сърцето. Аз се веселя, че работя в компания, в която шефът ми споделя същите полезности като мен. Помощта просто може да бъде друга – някои оказват помощ в центрове, някой дава жилище за бежанци, а аз оказвам помощ със своята работа. Ако всеки оказва помощ по своя метод, това може да помогне за положителното на други хора “, споделя тя.
 Дария (вляво) и сътрудниците ѝ се занимават с разнообразни акции, свързани с войната
Netpeak се оказва готова за нашествието, защото месеци преди тя да се случи, създава специфичен протокол с съответни стъпки за преместването на чиновници, които желаят да избягат при военни дейности. Благодарение на този механизъм 30 чиновници, дружно с околните им, към този момент са се трансферирали в България, където работят.

Хората от Netpeak са и част от тези доброволци, които се включват в основаването на ситуационния център „ Отворени порти за Украйна ” .

Във компанията се занимават с цифров маркетинг и тъкмо това смятат като част от приноса си против съветската агитация. Тяхната работа е обвързвана с осведомителни акции, ориентирани главно към съветските жители. С тях те демонстрират действителните събития, изпращат тествана информация от сигурни източници, което е отговор на налаганата от Кремъл цензура.

Само в първите няколко дни на войната част от материалите, които те изготвят и популяризират, получават 93 милиона гледания. До края на март гледанията са към този момент 600 млн. Въпреки че достъпът за доста от обществените мрежи в Русия беше отстранен или стеснен, от компанията съумяват да доближат до хората, които употребяват VPN (виртуална частна мрежа), или съветските обществени мрежи като Yandex, Вконтакте, Одноклассники, както и към момента работещите Tik-Tok, Telegram и други.

„ От страната агресор имаме една доста добре планувана информационна тактика – агитация. Те се занимават с това дълги години. Но това, което вършим, сигурно никой в Русия не е очаквал да се случи. Слава богу Путин е надалеч от интернет, не схваща по какъв начин работи “, споделя Генадий.

Една от акциите е обвързвана с провокирането на. Целта е те да бъдат осведомени с това, което се случва на фронта, тъй че да накарат синовете си да не се включват във военните дейности. Друга акция демонстрира положението на ръководството в страната, репресиите финансите и така нататък

Сред компаниите, които са част от групата на Netpeak, има и такава, която е развила приложение, с което могат да се ревизират баркодовете на всички артикули. Освен наличието от компанията надграждат и модул, с който може да се ревизира дали продуктът е създаден от компания, която към момента оперира в Русия. Така потребителите могат да решат да не си купуват стоката на тази компания.

Въпреки че в действителност работят против Русия, съгласно чиновниците в Netpeak, няма причина те да се тормозят. Генадий кара из София с украинското знаме, закачено на колата си. През смях той споделя по какъв начин преди няколко седмици някой е наплюл стъклото, което „ до момента не ми се беше случвало “.
 Генадий и сътрудниците му споделят, че нямат причина да се тормозят за сигурността си, макар че в действителност работят против Русия.
Според него в България има едно гласовито малцинство и по-тихо болшинство, което ясно се е видяло в разликата в поддръжката на и двете мирни шествия, които привлякоха.

„ Проблем има примерно с всичките нелепости за репресиите против бесарабски българи, по какъв начин са били заставяни да водят война и така нататък Това цялото е „ bullshit ” (глупости) ”, споделя още Генадий.

Той е наясно и че неговата борба няма да свърши скоро, даже стрелбата на фронта в Украйна да бъде прекъсната. Според Генадий постоянно ще съществува заплаха, до момента в който в Русия ръководи този режим.

„ Аз би трябвало да пазя, доколкото мога, моите близки, другари, сътрудници, които не са по никакъв начин малко като хора, и ненапълно самата страна. От друга страна щом имам опция да се боря с този режим, желая да се боря това да не се повтори, тъй като някъде може да се повтори отново, тъй като какво пречи същото да се случи на следващия ден даже и тук? “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР