Те са малко, но от два дни са сред водещите

...
Те са малко, но от два дни са сред водещите
Коментари Харесай

Дагестан и протестите. Могат ли шепа хора да доведат до колапс руската власт

Те са малко, само че от два дни са измежду водещите вести по всички международни медии. Причината е тази - колкото и малко хора да стачкуват в една тирания, резултатът е все едно стотици хиляди са задръстили Шан-з-Елизе в свободен Париж.

В Дагестан стотици стачкуваха против мобилизацията, оповестена от президента Владимир Путин. Те влязоха в ръкопашен пердах с полицията, към 200 души бяха задържани, на десетина образуваха наказателни каузи.

Протестите са стихийни, те нямат водачи, нито политическа организация зад тила си, организират се в села и градове по цялата територия на Дагестан. Демонстрантите са най-вече дами, които са на площадите, с цел да кажат, че " няма да пуснат мъжете си на гибел [в Украйна] ".

Новината идва на фона на факт, открит от медиите - че най-вече убити във войната против Украйна са точно от Дагестан. Някои наблюдаващи считат, че убитите от Бурятия са повече, само че за това - по-нататък.
Путин, Зеленски и Дагестан
Президентът Путин частична готовност на 21 септември. Това стана три седмици след сполучливата на украинската войска в Харковска област.

Военният министър Сергей Шойгу посочи, че ще бъдат събрани 300 000 души (при цялостен мобилизационен капацитет на Русия от 25 млн. души). Но още на втория ден се разбра, че мобилизацията е за доста повече хора. Това стана ясно по безразборния метод на управляващите - призовки получиха заболели, възрастни, инвалиди и даже умряли.

В едно село в Дагестан призовки получиха всички поданици от мъжки пол - 110 души. Това, както и други незабавни дейности по мобилизацията в същия регион, отключиха митинги, каквито Русия не е виждала от дълго време.

съответно ги загатна в обръщението си от неделя: " Виждаме, че хората, в частност в Дагестан, са почнали да се борят за живота си. Виждаме, че те стартират да схващат, че става дума за техния живот. Защо им е на техните мъже, братя, синове, да умират в тази война? Това е война, която е нужна на единствено един човек ".
Как се развиха митингите
Само ден след оповестената готовност, в Бабаюртовския регион на Дагестан протестиращи блокираха главен път.

В същия ден в град Дербент се откриха мъже, които да спорят с представители на локалните управляващи. Те споделиха, че няма да вървят на фронта. След като им възразиха, че това е техен дълг, какъвто са имали и дедите им, които се бият против нацистка Германия, единият мъж сподели:

" Не, тогава беше война, а в този момент е политика ".

В същия ден, 22 септември, село Ендирей поради получените призовки на 110 мъже. Полицията стреля във въздуха. Видеозаписът по-късно беше заличен.

После митингите продължиха с директни конфликти с полицията в столицата Махачкала, където живеят към 600 хиляди души, заяви на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL).

Подобни фрагменти пристигнаха и от втория по величина град Хасавюрт, в който живеят към 150 хиляди души:
Ефектът от митингите
Политологът Андрей Пионтковски счита, че това са събития, които ще се развият като снежна топка и ще застрашат режима на Кремъл. Според него Путин е знаел, че не трябва да прави две неща (и въпреки всичко ги е направил) - първо, да афишира готовност, а второ, в случай че въпреки всичко я разгласи, да не закача Дагестан, който към този момент е потърпевш задоволително от войната.

Протестите в Дагестан единствено на пръв взор са малобройни, споделя от Движение 1ADAT, който приказва пред екипа на Навални в предаването „ Популярна политика “. Той споделя, че с всеки ден стачкуващите се усилват, а също така дават инфекциозен образец на другите в Северен Кавказ:

" Вчера в Налчик [в република Кабардино-Балкария, Русия] имаше единствено няколко души на площада, а в този момент са много повече ".
Какво е особеното на Дагестан
Дагестан е република в Северен Кавказ, която влиза в състава на Руската федерация и граничи с Каспийско море. В нея живеят над три милиона души и безусловно десетки разнообразни етноса, 14 от които приказват на езици, публични за републиката. Религията им обаче е обща - над 96% са мюсюлмани.

Начело на Дагестан е генерал-полковник Сергей Мелихов от партията на Путин " Единна Русия ". Той е участник в първата чеченска война и е някогашен заместник-директор на Росгвардия.

На 4 септември 1999 в дагестанския град Буйнакск е. Това е първата от серия детонации в Русия, за които са упрекнати чеченски сепаратисти. Според доста анализатори гърмежите са инсценирани от съветските служби, с цел да дадат мотив за втората чеченска война.

Републиката има едно от най-високите равнища на безработица от всички региони на Русия.
Дагестан и войната в Украйна
Най-големият брой съветски бойци, които починаха до момента в Украйна, се оказаха от Дагестан. Данните не са публични, а се пресмятат от публицистите на Би Би Си, Медиазона и на Радио Свободна Европа - най-вече по броя на съболезнователните телеграми, оповестени от съветското военно министерство, както и от кореспонденти на място.

Изчисления от последните седмици демонстрират, че броят на убитите е висок и измежду мъжете, призовани от Бурятия и Якутия. Общото сред тези региони е тяхната беднотия, неприятните битови условия, както и фактът, че става дума за малцинства.

Това разреши на обособени анализатори да заговорят за расизъм, проявен от съветските управляващи при подбора на тези, които да пратят на фронта. Така най-малко счита от неправителствената организация " Свободна Бурятия ", за който всеобщото активизиране на якути и буряти е демонстрация на колониалната политика на Кремъл. Той споделя, че в Украйна Москва прави геноцид, а в Якутия и Бурятия - етноцид.
Срещу войната ли стачкуват или за живота си
От дребното видеа, на които се чуват думи на поданици на Дагестан, се схваща, че към този момент става дума за второто - хората не желаят да умират, а знаят, че войната в Украйна най-вероятно ще докара до тяхната крах.

Но спорът с управляващите поражда и въпроса " в действителност ли имам дълг да се боря "? Както демонстрира видеото от далечния дагестански град, има и протестиращи, които вършат идната стъпка в това размишление: кой ни е нападал, че да би трябвало да водя война?
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР