Те са Кирил и Методий, богослови от Солун, проповедници на

...
Те са Кирил и Методий, богослови от Солун, проповедници на
Коментари Харесай

Кирил и Методий: Просветителите

Те са Кирил и Методий, богослови от Солун, проповедници на християнството измежду славянски нации през ранното Средновековие. Двамата братя основават глаголицата – първата писменост, която по-късно става публично книжовност на Първото българско царство.

Православната черква ги титулува като равноапостоли, канонизира ги за светци поради превода и популяризирането на Библията на старобългарски, и ги уважава като едни от светите Седмочисленици, дружно с учениците им Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

През 1980 година папа Йоан Павел II афишира светците Кирил и Методий за съпокровители на Европа.
Мисията

В края на IX век Солунските братя имат няколко задачи по поръчка на Византия с изменчив триумф, само че когато техните възпитаници са изгонени от Великоморавия, българският княз Борис Покръстител ги приема задушевно.

Книжовната активност на ученика им Климент в югозападните български земи е по поръка точно на княза. Оформят се два огромни просветни центъра – на югозапад Охридската книжовна школа и на североизток, Преславската. И в двете средища се строят църкви и манастири, а книжнината се превежда на старобългарски език.

Кирилицата е основана десетилетия след глаголицата, евентуално от Климент и сподвижниците му от просветителския кръг на цар Симеон Велики.

Преминаването от глаголица на кирилица е бил сложен развой, само че напълно подкрепян от средновековната българска страна. Новата писменост, както и глаголицата, е била доста лесна за писане и включвала всички особености на българския език при документално изложение.

НА ЖИВО: За буквите - специфична стратегия за 24 май Здравка Евтимова: Културата е духовната плът на България Йордан Радичков-внук: Хубаво е човек да не се взима прекомерно на съществено Истории зад датата: Кога стартира честването на светите братя Крил и Методий Диригентът на " Пим-Пам ": С химна на българската култура претърпяваме почитта към светите братя
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР