Те са като една нова "Османска империя", която незабележимо налага

...
Те са като една нова "Османска империя", която незабележимо налага
Коментари Харесай

Цялата истина за най-завладяващите турски сериали СНИМКИ

Те са като една нова "Османска империя ", която незабележимо постанова своето въздействие: турските сериали. С тях Турция изнася в чужбина освен внушителни фрагменти и истории за огнени любови, само че и формалния държавен светоглед, написа " ".

Турските сериали се радват на голям триумф в арабските страни. Тамошните фенове желаят истории, които са им по-близки и по-разбираеми от „ сапунките “, създадени в Латинска Америка, Съединени американски щати или Южна Корея. В Близкия изток към 200 милиона семейства разполагат с тв приемник, тъй че милиони хора с наслада наблюдават действието на сериалите, чиито герои наподобяват ужасно и са необикновено сантиментални.

Тези сериали са синхронизирани на арабски, героите в синхронизираната версия носят арабски имена, а действието е обвързвано с исляма. Така рецептата работи чудесно. Или най-малко работеше до неотдавна.

Силата на турските сериали
Най-популярните турски исторически сериали оферират примес от разбираема история, сензационни фрагменти и лесни за запомняне мелодии. В продукцията явно са вложени доста пари, а обособените епизоди вървят всеки ден и от време на време са с дълготрайност до два часа.

Сюжетите нормално се въртят към обич, уговорени бракове, огромни фамилии, патриархалния ред и битката в името на справедливостта. Но за триумфа им има и други аргументи.

В Турция тези сериали са минали през цедката на цензурата, което значи, че не съдържат „ неприлични подиуми, които опонират на моралните полезности “. Такива са голи човешки тела, любовни актове, целувки с език. В същото време сраженията, насилията и оръжията са изцяло възможни.

Първият огромен триумф на турски сериал беше маркиран през 2007 година, когато 92 милиона фенове в арабските страни изгледаха поредицата „ Гюмюш “ (в България "Перла "), прекръстена на арабски като „ Ноор “. Малко по-късно пристигнаха „ 1001 нощ “, продаден в съвсем 80 страни, и „ Великолепният век “ - колосален сериал, отдаден на живота и любовите на султан Сюлейман Великолепни.

Разпространителите му настояват, че сериалът е бил гледан от над 500 милиона души по целия свят. И в действителност: след него броят на арабските туристи в Истанбул съществено се усили, а дружно с това набъбна и турското въздействие в Близкия изток.


Излъчването на турския сериал "Великолепният век " стартира през 2011 година
 Реклама на турския сериал 1001 нощ
Реклама на турския сериал "1001 нощ "
Но триумфите на турските сериали не са напълно безоблачни. В Пакистан беше призната разпоредба, която не разрешава синхронизирането - за да се предизвиква локалната продукция. В резултат рейтингът на турските сериали със надписи съществено спадна. Преди пет години турската телевизионна промишленост печелеше по 80 милиона $ годишно от тези сериали в страните от Близкия и Средния изток, само че през 2020 година сумата спадна на 15 милиона.

Гръб им обърнаха редица огромни консуматори, изключително откакто през 2018 година държавното управление на Саудитска Арабия и телевизионният канал MBC стопираха разпространяването им. Това решение беше взето, откакто основният мюфтия на Саудитска Арабия шейх Абдул Азис ал-Шейх дефинира сериала „ Ноор “ за „ антиислямски “ и „ подривен “, а каналите, които го излъчват - за „ врагове на Аллах и на неговия оракул “.

Друг загубен пазар е Египет. Там турската телевизия беше неразрешена след военния прелом против президента Мохамед Морси, който турският президент Ердоган поддържаше. В Египет турските сериали са нежелани точно заради обстоятелството, че Турция поддържа „ Мюсюлманските братя “ и други ислямистки придвижвания.

"Тиранични окупатори, които опустошават арабския свят "
Въпреки тези провали в Саудитска Арабия и в Египет, Турция продължава сполучливо да изнася своите сериали, а с тях и формалния държавен светоглед. Това става благодарение на Ютюб, Нетфликс и няколко телевизионни канала в Дубай и частично към момента в Саудитска Арабия. В същото време и други се пробват да яхнат вълната.

През ноември 2019 година стартира излъчването на сериала „ Кралството на огъня “, финансиран с 40 милиона $ от държавните управления на Саудитска Арабия и на Обединените арабски емирства. Действието на сериала оборва турските исторически тълкования и показва отоманите като „ тиранични окупатори, които в продължение на епохи опустошават арабския свят “, както оповестяват от телевизионния канал MBC.

Историческата драма се разиграва през 16 век, когато Османската империя на султан Селим Първи побеждава династията на мамелюците в Египет. Но и през днешния ден мюсюлманските страни водят борба за водачество. В тази борба може би ще се включат и саудитските филмопроизводители: престолонаследникът принц Салман разгласи, че през идващото десетилетие ще влага 64 милиарда $ в саудитската развлекателна промишленост.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР