Те са хора на изкуството от Близкия изток и живеят

...
Те са хора на изкуството от Близкия изток и живеят
Коментари Харесай

Българският филм „Духът на Шехерезада“ показва таланта на арабски преселници

Те са хора на изкуството от Близкия изток и живеят в България. В началото идват в една непозната страна, в която търсят избавление, само че последователно намират доста общи неща със своята просвета, обичаи, кухня, музика.

 

Тяхната воля за творчество им дава сили през всички инциденти, които животът им сервира. Днес те са мотивиращи персони, трансформирали България във втора татковина, а техните истории оживяват на екрана в един лиричен роман с доста музика, цвят и танци. 

 

Новият български филм „ Духът на Шехерезада “ е документална приказка за надарени арабски актьори, които творят в балканската действителност.

 

Филмът е продуциран и режисиран от Катерина Борисова (Semperia Films) и се осъществя с финансовата поддръжка на Национален Фонд „ Култура “. Лентата е снимана в България и Тунис.

 

Режисьорката  споделя, че изкуство на всеки един от персонажите във кино лентата я въодушевява да откри образен ключ към персоналните им истории. Тя има вяра, че филмът ще способства хубостта, която сътворяват да бъде забелязана и чута от необятната аудитория у нас и ще спомогне за превъзмогване на предразсъдъците, подбудени от непознаването на арабската просвета и политическите наслагвания. 

 

Самата Катерина открива магиятана ориенталските танци преди повече от 10 години, основава и управлява една от огромните танцови школи, където дами на друга възраст учат комплицираното и красиво изкуство на арабските танци, постоянно преждевременно приравнявано с„ кючек “ или „ чалга “.

 

„ Арабските създатели, живеещи в България, нямат опция за огромна изява. – споделя Катерина- Хората познават арабската просвета главно от медиите и това значително  ги кара да не желаят да имат допир с тях. Отделно, арабската общественост също е капсулована.

 

Един от проблемите на общуването е езиковата преграда, само че музиката е повсеместен език. Затова взех решение да съсредоточвам кино лентата най-много към нея и приноса, който смесването на двете култури носи за изкуството. “

 

Катерина Борисова показва истории на трима музиканти от три разнообразни страни: Саад Аладин от Ирак, който свири на три инструмента и приказва свободно български; на Махди Калифа от Тунис-влюбен в регето и трансформирал китарата в собствен най-хубав другари на Амджад Джад от Сирия, който пее и владее емблематичния арабски инструмент уд.

 

Важен щрих придава и полупалестинката Маги Назер, която Катерина назовава „ протегнатата ръка към другите култури “, поради обществената активност на Назер, даваща късмет на младежи от Близкия Изток да дойдат като доброволци по обществени стратегии.

 

Сюжетът минава през персоналната легенда на всеки един от арабските създатели, обединени от срещите им с неспокойния дух на Шехерезада. В ролята на емблематичната разказвачка влиза актрисата Манал Ел-Фейтури („ Съни бийч “), британка с либийски корени, която също избира да живее в България.

 

За образната приказност на кино лентата безспорно способства и присъединяване на танцова група „ Шахира “, както и изкуството на рисуването върху стъкло на Катя Саяри. Известният стихотворец и арабист Азиз Таш от своя страна показва справедливи обстоятелства за арабската просвета.

 

Съвсем предстоящо ползата към „ Духът на Шехерезада “ е голям, а премиерата на кино лентата ще открие най-големия фестивал за близкоизточно кино у нас - SOFIA MENAR.

 

Зрителите може да се срещнат с невероятните истории на Шехерезада и на 16 януари 2023г., в. Фестивалният живот на кино лентата, ще бъде последван през 2023 година от кинопокази в цялата страна, съпроводени от обилни концерти във всяка от точките на турнето с присъединяване на музикантите и танцьорите, чиито изкуство е показано във кино лентата.

 

 

 

ЗАД КАДЪР
Режисьорката Катерина Борисова, чиято компания Semperia Films е и продуцент на кино лентата, издава проектите си за продължение на плана и привличане на интернационалните копродуценти: филмът ще бъде развъртян в мини сериал от 6 епизода, който ще споделя по една балканска приказка за другите култури.
 
Катерина Борисова основава документална приказка с художествени детайли като за задачата взема решение част от импресиите да бъдат снимани не къде да е другате, а в пустинята Сахара. Там екипът снима в рискови обстановки, които се трансформират в концепция за идващ, този път игрален филм.  Докато снимат в Тунис, Катерина и екипът й попадат в неуместни обстановки.
„ Когато отидохме в Тунис, разбрах какво е да си на мястото на персонажите от кино лентата ни – непозната страна с тотално друг нрав и порядки, само че някак си би трябвало да се разберете и да свършите работата, за която сте отишли.

 

Определено претърпях своите моменти на културен потрес. - споделя режисьорката – Арабите са извънредно сърцати хора, които желаят да ти оказват помощ, само че визиите им за време и акуратност са изцяло разнообразни от нашите “. 

 

Катя и екипът й попадат в рискова обстановка, откакто засядат в пустинята, поради непригодни коли, предоставени от техните локални водачи. Нощуват в дюня, до момента в който дойдат да ги измъкнат.

 

Творческа драма за Борисова настава и когато, поради случая в пустинята не съумяват да снимат залеза, за който пътуват чак до Тунис. Е… за наслада съумяват да се измъкнат в точния момент, с цел да снимат изгрев, с който да реализират внушението на сцената.  „ Преживяното по-скоро ме накара още по-силно да виждам потребността от опознаването на другите култури и разбирането на спецификите им, с цел да няма повече такива изненади “.
Младият композитор Александър Костов, основател на платформата „ Войната на инструментите “ е в основата на музикалната атмосфера във кино лентата. Александър композира като употребява инструментали от самите арабски музиканти-герои във кино лентата. Кадрите запечатват и техни истински песни, както и кавъри на типичен арабски композиции.Режисьорката Катерина Борисова в действителност намира и мъжки облик на именитата разказвачка на приказки, измежду героите. „ Саад е като Шехерезада в мъжки облик - споделя тя - Той толкоз увлекателно споделя, че основава  картини със словото си. Запазил е цялото си омагьосване, оптимизъм и вяра за по-добро бъдеще, макар че е бил на косъм от гибелта при бомбен атентат. “
 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР