Те са големи, грозни и... смърдят Знаете ли, че двете най-големи

...
Те са големи, грозни и... смърдят
Знаете ли, че двете най-големи
Коментари Харесай

Четките за зъби датират от 3000 г. пр.н.е и още 4 любопитни факта

Те са огромни, грозни и... смърдят

Знаете ли, че двете най-големи цветя на света са фамозни най-много с отвратителния си мирис? Rafflesia arnoldii пораства в джунглите на Индонезия, а цветът й доближава до 1,5 м в диаметър и тежи 7 кг! Рафлезията е паразит, който се прикрепя към други растения и черпи от виталните им сокове. Когато цъфти, този натрапен посетител изпуска мирис на... гниещо месо! Подобно на него, Amorphophallus titanium има голям цвят – той стига височина от 6 метра и може да тежи до 80 кг! Нищо чудно да желаете този лилав красавец в дома си, само че си купете доста мощен дезодорант или напряко щипки за нос, тъй като титанът вони на... мъртвец. Уф!

Чисти зъбки

Знаете ли, че четките за зъби датират от 3000 година пр.н.е.? Е, правилно – тогава те са представлявали тънки пръчици с разръфани краища, които хората дъвчели и триели зъбите си с тях. Четките с козина, сходни на тези, които използваме през днешния ден, са изобретени в Китай през 1498 година За изработката им вземали острите косми от гърба на глиган, прикрепвали ги към костени или бамбукови дръжки и ги подстригвали. Глиганските четки се употребявали чак до 24 февруари 1938 година, когато в магазините се появила първата найлонова четка, каквато всички имаме в банята си. Тя се казвала „ Чудодейната зъбна четка на доктор Уест ” и била създадена в Съединени американски щати.

Миниатюрни метеоролози

Знаете ли, че можете да определите температурата на въздуха по песента на щуреца? Нейната скорост варира според от това какъв брой му е топло на насекомото. Съществува дори формула, с която жестоко може да определите градусите съгласно скърцането на щурците. Формулата е измислена за скалата на Фаренхайт, само че след това елементарно може да превърнете стойностите в градуси по Целзий. Просто пребройте какъв брой пъти изсвирва щурецът за 15 секунди и след това прибавете цифрата 37.

Главната причина

Знаете ли, че гълъбите поклащат главата си нагоре-надолу, когато вървят, не просто с цел да изнервят минувачите? Всъщност тези птици, както и още най-малко осем типа, сред които свраките, жеравите и пъдпъдъците, клатушкат глава по доста стратегически аргументи. Това придвижване им оказва помощ да запазят равновесие на земята и да стабилизират зрението си. Една доктрина гласи, че защото при летеж птиците се движат леко нагоре-надолу с ритъма на крилете си, мозъкът им е организиран по този начин, че да възприема външната информация през това придвижване.

Китайският фокус

Който не е ходил в китайски ресторант и не е получавал курабийка с късметче, той не се е чудил по какъв начин хитрите готвачи са съумели да набутат листчето в плътната тестена мидичка. Знаете ли, че отговорът е обидно елементарен? Курабийките с късметчета се изпичат под формата на плоски кръгчета. Докато са още горещи и гъвкави, върху кръгчето се поставя бележката с шанса, след което то бързо се прегъва на две и след това още на две под формата на пеперуда.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР