Те са част от фолклора на всеки град. Предават се

...
Те са част от фолклора на всеки град. Предават се
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Градски легенди

Те са част от фолклора на всеки град. Предават се от уста на уста. После някой ги записва - във вестник, книга, а през днешния ден и в интернет. Някой нещо споделил, някой нещо чул...

Фактите, примесени със клюки, доза мистичност, малко пресилване... Докато историите не заживеят собствен личен живот като градски митове.

Римската стена

„ Да се чакаме на Римската стена “. Безспорно това е едно от най-популярните места в столичния квартал „ Лозенец “. Стена тук има, само че римска ли е в действителност?

Снимка: btvnovinite.bg

Никой не помни по какъв начин и за какво този остарял строеж е станал прочут като Римската стена. Факт е, че улицата в съседство се назовава „ Старата стена “. Не е ясно и по кое време е издигната, само че сигурно не е на повече от 5 века.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Когато се разровим повече, разбираме, че това въобще не е римска стена. Първо, тъй като архитектурно не наподобява, второ тъй като е издигната евентуално 1000 години, откакто римляните са били тук на територията на София. Оказва се, че това в действителност е османски строеж “, изяснява Виктор Топалов, създател на книгата „ Бохемска София: Истории от жълтите павета “.

Снимка: btvnovinite.bg

Според една от теориите стената е част от надгробна сграда на изтъкнат турчин. Според друга на това място ходжата е чел молитва за хората, тръгнали към светите земи. Стари фотоси демонстрират, че преди към век стената е била в покрайнините на града. После към нея стартира да се оформя квартал Лозенец.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Факт е, че и пазарът се назовава Римска стена от повече от 50 години и евентуално даже хората там и работещите са траяли да поддържат това име и по този начин през десетилетията се е задържало”, споделя още Топалов.

Снимка: btvnovinite.bg

Базилика „ Света София “

Базиликата „ Света София “ в действителност е дала името на българската столица. На това място е имало храм още през 5-6 век. За първи път градът е наименуван София много по-късно – през 14-ти век. Според легендата името идва от дъщерята на император Константин Велики.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Дъщеря му се е казвала София, тя е страдала от някакво заболяване и я изпращат да се лекува в минералните извори в София “, споделя откривателят на остарели книги Росен Петков.

Снимка: btvnovinite.bg

В началото на 16-ти век османците трансформират множеството огромни църкви в джамии. Това се случва и с тази, само че не за дълго.

„ Любопитно е, че при едни такива по-големи трусове 1818 година и 1858 година тя е разрушена изцяло и измежду турците се пуска слух, че гяурският Господ е неудовлетворен и непрекъснато унищожава тази черква “, продължава описа си Петков.

Снимка: btvnovinite.bg

Така тя е изоставена. Възстановена е едвам през 1930 година

Снимка: btvnovinite.bg

Ако отидете до църквата „ Света София “, ще видите в клоните на едно от дърветата остаряла камбана. Според градския мит тя е известила Освобождението.

„ Твърди се, че тази камбана е сложена тъкмо, когато София е освободена при започване на 1879 година Поставена в дървото е била в продължение на 7 дни, с цел да се отпразнува освобождението след 5-вековното османско робство “, изяснява Виктор Топалов.

Снимка: btvnovinite.bg

Старите фотоси обаче демонстрират, че в тези години църквата е била в руини. Дървета пък пред нея израстват едвам през 30-те и 40-те години на предишния век. Камбаната пред църквата обаче се пази и до през днешния ден за наслада на феновете на градските легенди.

Палата „ Света София “

Точно против църквата „ Света София “ се намира остаряла постройка със същото име – палатата „ Света София “. Твърди се, че това е първата жилищна кооперация.

Снимка: btvnovinite.bg

След Първата международна война по образеца на западните градове в столицата се появява мода в строителството на по-големи здания, в които да живеят повече фамилии. Има същински строителен взрив, изключително в центъра на града.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Лесно можете да запомните за какво не е първата жилищна кооперация – тя се намира на „ Московска “ 29 и е приключена 1929 година Но в случай че се разноските в София, ще видите кооперации от 24-та, 25-та година “, подсказва Топалов.

Сградата обаче се трансформира в пример за региона и доста от прилежащите сгради са направени по образеца и сходството ѝ.

„ Това, което е правилно за палата „ Света София “ е, че е първата с такива размери. Тя е висока 7 етажа, а е трябвало да е още по-висока, само че съседите се оплакали, че засенчва къщите и се тормозили, че в случай че стане земетресение, ще събори всички къщи по пътя си “, споделя още той.

Снимка: btvnovinite.bg

Палатата „ Света София “ остава единствено със 7 етажа и тъй като тогавашният софийски митрополит изрично не разрешава да бъде издигната по-високо. Причината – никоя жилищна постройка не може да стои по-високо от намиращия се в непосредствена непосредственост храм-паметник „ Александър Невски “.

Женският пазар

Женският пазар е най-големият и най-стар пазар в София. Вече век и половина той е център на търговията на дребно. Но от кое място идва името му?

Снимка: btvnovinite.bg

Според една от версиите в края на 19-ти век пазарът бил интензивно посещаван от всички прослойки на София и покрайнините. Семействата с моми за женене ги водели на разходка с вярата да бъдат видяни от подобаващите ергени. Според друга тук заможните българи намирали домашен помощници.

Снимка: btvnovinite.bg

„ В непосредственост до него е имало няколко пъти годишно пазар на слугини, т.е. – там са отивали девойки от селата, които са се цаняли за слугини. Господарите, които постоянно са били офицери, те са ходили там, с цел да спазарят някоя слугиня, а пък слугинята нормално е питала дали има по този начин наречения „ вестовой “ в къщата, тъй като неведнъж младите девойки са се женели за тези помощници на офицерите “, разкрива историята на Женския пазар откривателят Росен Петков.

Снимка: btvnovinite.bg

Още едно вярване твърди, че защото пазарът бил най-богатият и добре зареден с храна и артикули за семейството, домакините са били неговата съществена клиентела. А някои исторически източници даже пишат, че на това място най-бедните фамилии продавали дъщерите си.

„ Най-вероятно името женски е резултат от всички тези съвкупности през историята “, счита Петков.

Кристал

В самия център на София, в известната градина „ Кристал “ има голяма дупка. Според градската легенда тя се е образувала от бомба, паднала през Втората международна война.

Снимка: btvnovinite.bg

И тази история обаче надалеч не е реалистична. Най-малкото има разминаване от няколко десетилетия сред появяването на изкопа и войната.

„ Ако забележим остарели фотоси на София от 20-те-30-те години, ще забележим, че още преди Втората международна война на това място има ров. Причината е, че във второто десетилетие на 20-ти век се вършат доста състезания за изграждане на публични здания като една от тях е била за социална библиотека и музей на това същото място, където през днешния ден е градинката Кристал “, споделя Виктор Топалов.

Снимка: btvnovinite.bg

На мястото стартира градеж, само че идва икономическата криза след Балканските и Първата международна войни и планът е зарязан. Дупката се цялостни с вода и запустява.

„ Този ров последователно стартира да се употребява от софиянци като място, където си водят животните, с цел да пият вода. Като място, където никой не желае да припари. И чак през 20-те години, когато мястото се оформя като градина, тогава вземат решение, че би било забавно като едно градоустройствено решение да запазят този ров, който през днешния ден считам че е едно от най-чаровните места на София “, споделя още Топалов.

Снимка: btvnovinite.bg

В последна сметка библиотеката е издигната от едната страна на Софийския университет, само че изкопът в градинката „ Кристал “ е непокътнат, тъй като към този момент е станал част от градския живот.

Паметникът на Васил Левски

През 1895 година с огромни тържества е открит паметникът на Апостола на свободата – Васил Левски. Както е известно, монументът е повдигнат на мястото, където през 1873 година Левски е обесен.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Левски, ранен и покорен при Къкринский хан, бил хвърлен в Софийската тюрма и обесен тук, на това място “, се чете на паметника. Оказва се обаче, че бесилото на Апостола не е било навръх това място.

Снимка: btvnovinite.bg

Веднага след Освобождението е взето решение за построяването на паметник, който да популяризира Апостола на свободата и неговото дело. Започва събиране на средства от цялата страна, а упованията са всички незабавно да откликнат и паметникът да се издигне бързо.

„ Но се оказва, че този монумент лишава до завършването му 17 години. На няколко пъти се стартира градеж, на няколко пъти стопира и постоянно повода е била липса на средства. Голямо отчаяние е било в столицата, че се оказва, че от всички обитаеми места едвам няколко вземат решение да отделят пари за построяването на монумент на Апостола на свободата “, споделя Топалов.

Снимка: btvnovinite.bg

Първоначално в действителност паметникът е стартират на напълно друго място – наоколо до настоящето, където се допуска, че е било по-точното място на обесването на Левски. Но мястото запустява, а положеният строеж стартира да се разрушава.

Решават да реалокират паметника с 10-15 метра на мястото му през днешния ден – хем, с цел да се сложат нови основи, хем да се трансформира в основно кръстовище, към което да се пресичат значими улици.

Снимка: btvnovinite.bg

13-метровият паметник и до през днешния ден е център на тържествата, с които всяка година отдаваме респект към делото на Левски.

„ Макар да е близо мястото, на което поставяме цветя и демонстрираме своето почитание към делото на Апостола, въпреки да не е същото, считам, че е уместно ние да продължим тази традиция “, споделя Топалов.

Черната джамия

Малко прочут факт е, че на мястото на красивата черква „ Свети Седмочисленици “ дълги години е имало джамия. Историята ѝ е обвързвана с няколко забавни митове.
Снимка: btvnovinite.bg

През 15 век султан Сюлейман Първи Великолепни потегля да покорява света. Напът за централна Европа той стопира в София.

„ Когато султанът със своите войски през 1526 година минава през София на път за Будапеща, като задачата е била даже да се завземе Виена, той пренощува на това място и му се присънил сън, че завладяват Будапеща. И той споделил на своя везир да сложи отметка на мястото – в случай че завладяват Будапеща, ще постои в символ на признателност към Бога джамия “, споделя откривателят на остарели книги Росен Петков.

Снимка: btvnovinite.bg

Градът е високомерен и на мястото се построява джамия. С упадъка на империята обаче тя е изоставена, а постройките към нея даже се употребяват за затвор. Там в първите години след Освобождението е хвърлен Петко Каравелов.

Снимка: btvnovinite.bg

Говори се, че още в пандиза Каравелов се зарекъл, че в случай че излезе, ще направи от това здание една хубава черква.

Снимка: btvnovinite.bg

Така по негова самодейност тук стартира градежа на черква върху полуразрушената джамия. А на гърба ѝ и до през днешния ден са неговият гроб и на брачната половинка му Екатерина.

Жълтите павета

Един от най-популярните градски легенди е обвързван с емблематичните жълти павета – твърди се, че са подарък за сватбата на княз Фердинанд.
Снимка: btvnovinite.bg

Подарък освен това от Австро-Унгария. Князът обаче се дами за втората си жена – княгина Елеонора през 1908 година Поставянето на жълтите павета стартира година по-рано – през 1907 година

„ Тогавашният столичен кмет взема един огромен заем, с цел да може да заплати всички тези павета, които и през днешния ден покриват центъра на София. Те в действителност са създадени в Австро-Унгария и са донесени, само че по тази причина си плащаме една доста сериозна цена “, отбелязва Виктор Топалов.
Снимка: btvnovinite.bg

Всъщност жълтите павета се появяват като резултат от решението на софийските управници при започване на 20-ти век да трансфорат София от ориенталски град в модерна европейска столица. Легендарна обаче се оказва не историята за приемането им, а тяхната издръжливост, която устоява на времето към този момент повече от век.
Снимка: btvnovinite.bg

По-близо или надалеч от историческите извори – градските митове придават един автентичен нюанс, необходим на всеки град. Те ще привлекат вниманието ви, ще обострят любознанието ви и постоянно от видимо изкривените обстоятелства ще научите настина значими и забавни истории.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР