Те призовават за спешна намеса за спиране на неправомерния контрол

...
Те призовават за спешна намеса за спиране на неправомерния контрол
Коментари Харесай

Румънски превозвачи: Отблокиране на камионите на границата с България или отделяне за Шенген

Те приканват за незабавна интервенция за прекъсване на " непозволения надзор от страна на българските управляващи на камиони, пренасящи артикули от и за Австрия "
Румънски превозвачи насочиха молба към премиера Марчел Чолаку да се намеси за отблокиране на камионите, които транспортират артикули от Австрия и чакат с дни на границата с България. Това излиза наяве от прессъобщение на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR), представено от Аджепрес.

Превозвачите приканват за незабавна интервенция на министър-председателя на Румъния, министъра на превоза и инфраструктурата, министъра на външните работи и румънския дипломат в София за прекъсване на " непозволения надзор от страна на българските управляващи на камиони, регистрирани в Румъния, пренасящи артикули от и за Австрия ", които остават блокирани за дълги интервали от време, достигащи седем дни, на българо-румънската граница.

В позицията си те показват, че при неналичието на незабавни ограничения за разрешаване на обстановката, искат обособяване на Румъния от България в процеса на присъединение към Шенген.

Превозвачите допълват, че при започване на годината са уведомили Европейската комисия, както и съответните органи в Румъния и България за казуса, само че българските управляващи резервират практиката си да стопират за интервали от по седем дни транспортните средства със артикули за Австрия.

" Не пускат румънец транспортьор от Гюргево да мине границата, тъй като има камион, претрупан със артикули за Австрия. Не му е разрешено да мине даже с трактор без ремарке, единствено с цел да стигне до дома си в Гюргево ", се споделя в прессъобщението на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR).

В позицията си организацията отбелязва още, че румънските автомобилни превозвачи на румънско-българската граница са мощно наранени " от непрозрачната работа на новата система за виртуални опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт, въведена от българските управляващи предишното лято ". Те допълват, че частния оператор ТИР Паркинг Русе ръководи " както си желае " виртуалната опашка, както и множеството паркинги за камиони на границата сред България и Румъния.

" Няма процедура за информация и докладване за необятната общност или за потребителите. Румънските превозвачи са дискриминирани на паркингите, ръководени от ТИР Паркинг Русе, където са принудени да заплащат над три пъти по-високи цени от българските си съперници и да чакат 30 часа за прекосяване на границата сред България и Румъния, до момента в който българските превозвачи имат право да минават границата доста по-бързо ", се споделя още в документа.

Според цитирания източник всички транспортни оператори, които изберат да употребяват други паркинги в Русе, чакат доста по-дълго време, с цел да преминат границата, в сравнение с в случай че употребяват ТИР Паркинг Русе.

" Днес румънските транспортни оператори упрекват в дискриминационно отношение българския управляващите и оператора на виртуалната опашка и паркингите в Русе ", пишат недоволните превозвачи и допълват, че българските превозвачи се облагодетелстват, като последователно поемат договорите сред Румъния и България, защото могат да вършат няколко пътувания за една седмица, за разлика от румънските превозвачи, които са лимитирани до едно пътешестване седмично.

Националният съюз на автомобилните превозвачи от Румъния (UNTRR) е професионална и работодателска организация. Тя е учредена през 1990 година и е неправителствена, самостоятелна и аполитична, прецизира Диджи24. Целта й е да предизвиква и пази ползите на автомобилните превозвачи на вътрешно и интернационално равнище. В нея са регистрирани над 16 000 компании - оператори, които правят вътрешен и интернационален превоз на товари и хора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР